Θεραπευτικό το λάδι που παράγεται στην ορεινή Γορτυνία

Θεραπευτικό το λάδι που παράγεται στην ορεινή Γορτυνία

Σεπτέμβριος 22, 2016 - 11:13
0 σχόλια

Βασικό πυλώνα ανάπτυξης των ορεινών περιοχών χαρακτήρισε ο βουλευτής Αρκαδίας του ΣΥΡΙΖΑ Γ. Παπαηλιού τον αγροτουρισμό, και παράλληλα πρότεινε να χαρακτηρισθεί η ποικιλία ελαιολάδου Γορτυνίας ως «προστατευόμενη γεωγραφική ένδειξη» κατά τη συνεδρίαση της 21ης Σεπτεμβρίου της υποεπιτροπής Ορεινών Περιοχών της Επιτροπής Περιφερειών στη Βουλή. Παράλληλα, πρότεινε να γίνει συνέργεια μεταξύ ΕΚΑΒ και ΚΥ. Τέλος, ζήτησε να περιληφθούν στις εκθέσεις τα εξής:

Να προστεθεί, ως βασικός πυλώνας ανάπτυξης των ορεινών περιοχών, ο συνδυασμός πρωτογενούς παραγωγής τοπικών ποιοτικών προϊόντων και ήπιας τουριστικής ανάπτυξης (αγροτουρισμός), και όχι μόνον ξεχωριστά ο πρωτογενής τομέας και ξεχωριστά ο τουρισμός. 

Να γίνει ειδική αναφορά στην ελαιοκαλλιέργεια και σε τύπους-ποικιλίες ελαιολάδου- που λειτουργούν θεραπευτικά και για την πρόληψη  ασθενειών, όπως το λάδι που παράγεται στην ορεινή Γορτυνία και ορεινή Ηλεία. Επιπλέον δε να προωθηθεί ο χαρακτηρισμός της συγκεκριμένης ποικιλίας ελαιολάδου ως ΠΟΠ ή ΠΓΕ.

Nα αναφέρουμε ότι το ελαιόλαδο της συγκεκριμένης περιοχής είναι ένα εξαιρετικής ποιότητας ελαιόλαδο, που παράγεται από συγκεκριμένη ποικιλία ελιάς στην περιοχή κυρίως της Γορτυνίας και σε κάποια χωριά της Ορεινής Ολυμπίας, αποδείχθηκε επιστημονικά, από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας, ότι λειτουργεί ευεργετικά συμβάλλοντας στην πρόληψη της στεφανιαίας νόσου και ορισμένων μορφών καρκίνου.

Πρόκειται για την ποικιλία ελιάς με την τοπική ονομασία «Χωραΐτικη», που καλλιεργείται στη Γορτυνία από τα χωριά της Καρύταινας μέχρι την περιοχή της Θέλπουσας και Κοντοβάζαινας καθώς και σε τμήμα της Ορεινής Ολυμπίας, με ιδιαίτερο χαρακτηριστικό την πικρή γεύση του ελαιολάδου.

Όπως αναφέρεο το δελτίο Τύπου του κ. Παπαηλιού,  εκτός του ζωτικού προβλήματος της έλλειψης ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, τα ΚΥ στην Αρκαδία, ιδίως στις δυσπρόσιτες περιοχές της, υπολειτουργούν και δυσλειτουργούν. Το πρόβλημα των πεπαλαιωμένων ασθενοφόρων και της έλλειψης οδηγών είναι μείζον, εξαιτίας της απόστασης και του κακού οδικού δικτύου που συνδέει τα ΚΥ με το Παναρκαδικό Νοσοκομείο.

Έτσι και μέχρι την οριστική επίλυση του προβλήματος των ΚΥ, προτείνεται η συνέργεια των λειτουργιών του ΕΚΑΒ και των ΚΥ, ώστε να γίνει ανακατανομή των ασθενοφόρων και των οδηγών, με τρόπο που θα εξευρεθεί.


Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.