Θεία Λειτουργία στον Βυζαντινό Ναό Αγίου Νικολάου στην Καρύταινα

Θεία Λειτουργία στον Βυζαντινό Ναό Αγίου Νικολάου στην Καρύταινα

Δεκέμβριος 05, 2018 - 14:42
5 σχόλια

Κατά την τουρκοκρατία ο κατακτητής δεν επέτρεπε στην Καρύταινα να τελεστεί Θεία Λειτουργία σε καμία από τις τότε δυο εκκλησίες του χωριού. Μετά από υποχώρηση του Αγά, δέχτηκε να γίνονται λειτουργίες ανήμερα του Αγίου Νικολάου υπό τον όρο εάν το φως της ημέρας έβρισκε έναν πιστό στην εκκλησία,αυτός θα αποκεφαλιζόταν. Ήταν μια μικρή νίκη στο χωριό για τους Καρυτινούς οι οποίοι θα μπορούσαν να εκκλησιαστούν μετά από πολύ καιρό. Τα δύσκολα εκείνα χρόνια, η πίστη ήταν πολύ σημαντικό να παραμείνει ζωντανή και η λειτουργία αυτή έδινε στους Καρυτινούς την δυνατότητα να συγκεντρωθούν όλοι μαζί ως Έλληνες Χριστιανοί, αναπτερώνοντας το ηθικό τους αλλά την ελπίδα τους.

Ο πολιτιστικός σύλλογος «Κοινόν Καρυτινών» και το εκκλησιαστικό συμβούλιο κατάφεραν με το πέρας των εργασιών αναστήλωσης του Βυζαντινού Ναού του Αγίου Νικολάου, να παραχωρηθεί άδεια από την Αρχαιολογική Υπηρεσία για την τέλεση 12 λειτουργιών το χρόνο στον ιστορικό αυτό Ναό. Ο ναός παρόλα αυτά ανοίγει μία φορά το χρόνο γι αυτό και το εκκλησιαστικό συμβούλιο ευχαριστεί όλους όσους έσπευσαν να βοηθήσουν χωρίς να τους ζητηθεί στον καθαρισμό, στον στολισμό και στην μεταφορά των απαραίτητων για την τέλεση της λειτουργίας. Αυτά είναι που κρατάνε ένα χωριό ζωντανό!

Σας καλούμε όλους τα ξημερώματα της εορτής του Αγίου Νικολάου στις 6:30 το πρωί σε μια κατανυκτική λειτουργία υπό το φως των κεριών. Την ιερή ακολουθία θα τελέσει ο εφημέριος του χωριού μας πατήρ Δήμος Αδαμόπουλος.

Εκ του εκκλησιαστικού συμβουλίου

Ειδήσεις: 

5 Σχόλια

Καλά κάνετε και διατηρείτε την εθνική μνήμη γιατί θα την χρειαστούμε σε λίγα χρόνια όταν θα έρθει η Γ' τουρκοκρατία. Εργάζονται εντατικά γι' αυτό ο Έρντογάνος και οι δικοί μας.

Περισσοτερο φοβομαστε τους πολιτικαντηδες και ελληνες ανθελληνες ,παρα τους Τουρκμογγολ.Αυτοι μετα την Μακεδονια θα πουλησουν και την Θρακη χωρις μια ντουφεκια.

Οι λαθρομετανάστες είναι το υπ' αριθμόν 1 πρόβλημα με την εργαλειοποίηση τους από τους Τούρκους με σκοπό να εποικίσουν την χώρα μας. Από όποια πλευρά (κοινωνική, οικονομική, ασφαλείας) και αν το δεις το θέμα είναι καταστροφικό για την Ελλάδα. Χρειαζόμαστε κυβερνήτη να να οχυρώσει την χώρα όπως κάνουν άλλου. Ήδη η Ευρώπη ξυπνά από τον τεχνητό λήθαργο που επέβαλλαν οι ΜΚΟ, για εμάς όμως τους ακρίτες της δεν υπάρχει χρόνος. Η πίεση της μεταναστευτικής αβύσσου που βυθιζόμαστε θα μας διαλύσει εντός των επομένων 15 ετών σύμφωνα με τις προβλέψεις διεθνών αναλύσεων για τις μεταναστευτικές ροές.

γιωργάκη μου, γιατί κουράζεσαι; 4 σχόλια δικά σου, μόνος σου τα γράφεις, μόνος σου τα διαβάζεις... δεν ασχολείται κανείς μαζί σου (εκτός από μένα, που μου φτιάχνεις το κέφι, ατιμούλικο)

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.