Θανάσης Βέγγος ( 1927 - 2011)

Θανάσης Βέγγος ( 1927 - 2011)

Μάιος 03, 2012 - 11:23

Πριν ένα χρόνο στις 3 Μαΐου του 2011, λίγο πριν συμπληρώσει τα 84 του χρόνια, έφυγε από κοντά μας ο " καλός μας άνθρωπος'', ο αξέχαστος σε όλους Θανάσης Βέγγος. Ο Θανάσης Βέγγος, όντας αυτοδίδακτος, υπήρξε ένας από τους μεγαλύτερους κωμικούς ηθοποιούς του Ελληνικού Κινηματογράφου και του Θεάτρου μας.

Το 1959 πήρε άδεια ασκήσεως επαγγέλματος ηθοποιού, όχι από Σχολή αλλά ως εξαιρετικό ταλέντο με εξετάσεις σε ειδική επιτροπή.
Συνολικά είχε παίξει σε 126 ταινίες, σε 52 από τις οποίες ως πρωταγωνιστής και είχε σκηνοθετήσει (πρωταγωνιστώντας ταυτόχρονα) ακόμη επτά ταινίες.
Στο πρόσωπό του,  ο Θόδωρος Αγγελόπουλος και ο Παντελής Βούλγαρης βρήκαν τον αρχετυπικό άνθρωπο του λαού που σε μεγάλη ηλικία πια και έχοντας ταλαιπωρηθεί στο νεανικό του βίο γίνεται σοφός.
Ο ίδιος υπήρξε ιδιαίτερα ταπεινός σε όλη τη διάρκεια της καλλιτεχνικής και προσωπικής του ζωής και σε μια από τις ελάχιστες δηλώσεις του είχε πει: "Δουλεύω με το ένστικτο, δεν έχω κανένα ταλέντο, μόνο αυτή τη φάτσα. Εδώ είναι αποτυπωμένη όλη η μιζέρια, όλη η δυστυχία, όλος ο πόνος του ασήμαντου Έλληνα".
Όμως μόνο ασήμαντος δεν ήταν αυτός ο Έλληνας, που έμελλε με τη φυσιογνωμία του να σφραγίσει τον Ελληνικό και Νέο Κινηματογράφο τόσο μοναδικά και αληθινά

ΚΘ

Video: 

youtube://v/7SGviqgGcJY