Θάφτηκε στη λάσπη από τις πλημμύρες η μισή Ελλάδα

Θάφτηκε στη λάσπη από τις πλημμύρες η μισή Ελλάδα

Δεκέμβριος 04, 2017 - 10:05
0 σχόλια

Μια ασύλληπτης έκτασης καταστροφή προκάλεσαν οι πλημμύρες σχεδόν σε ολόκληρη την Δυτική Ελλάδα. Χιλιάδες στρέμματα καλλιεργήσιμης και μη γης έχουν μετατραπεί σε λίμνες και βάλτους. Μεγάλοι δήμοι όπως αυτοί του Μεσολογγίου και του Αγρινίου έχουν κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης καθώς η λάσπη έχει καταστήσει αδιάβατες ακόμη και κεντρικές οδικές αρτηρίες. Τεράστιες ζημιές έχουν προκληθεί σε οικισμούς αλλά και στο οδικό δίκτυο. Εκατοντάδες άνθρωποι από την Αιτωλοακαρνανία προστίθενται στους πληγέντες της Αττικής και διεκδικούν έκτακτη οικονομική στήριξη από την κυβέρνηση.

Υπολογίζεται ότι οι ποσότητες νερού που έπεσαν στην Αιτωλοακαρνανία μέσα σε 24 ώρες ισοδυναμούν με εκείνες ολόκληρου του μήνα Νοεμβρίου παρελθόντων ετών. Τα ακραία καιρικά φαινόμενα, από την Παρασκευή το βράδυ, έχουν προκαλέσει κατά περιοχές ανυπέρβλητα προβλήματα και δυσχέρειες στο σύνολο του επαρχιακού και εθνικού οδικού δικτύου, ιδιαίτερα στους δήμους Θέρμου, Μεσολογγίου, Αγρινίου, Αμφιλοχίας. Έντονα πλημμυρικά φαινόμενα εντοπίστηκαν στους ποταμούς Αχελώο και Ίναχο. Τα ρέματα Μακρυνείας, Παραβόλας, Ερμίτσας, Κλεισούρας και στον κάμπο Λουτρού-Αμπελακίου ξεχείλισαν. Οι κάτοικοι, ανήμποροι να αντιδράσουν, απέμειναν να βλέπουν με τρόμο τα χειμαρρώδη νερά να περνούν, κυριολεκτικά, μέσα από τα σπίτια τους.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η Ελληνική Αστυνομία προχώρησε σε απαγόρευση της κυκλοφορίας οχημάτων στη νέα εθνική οδό Αντιρρίου-Ιωαννίνων, από τη διασταύρωση Αγγελοκάστρου έως το κόμβο Συκιάς, λόγω της καθίζησης που υπέστη το οδόστρωμα από την έντονη βροχόπτωση. Η απαγόρευση θα διαρκέσει έως τις 22 Δεκεμβρίου και έως τότε η κυκλοφορία των οχημάτων θα εκτρέπεται, είτε μέσω της Ιόνιας Οδού, είτε μέσω του παράπλευρου επαρχιακού οδικού δικτύου, ανάλογα με τον προορισμό των οχημάτων.

Στον νομό Πρέβεζας δεν υπάρχει χωριό που να μην έχει υποστεί ζημιές και, όπως αναφέρει το epiruspost.gr, το οδικό δίκτυο στο μεγαλύτερο μέρος του παρασύρθηκε από τα νερά. Ο Αχέροντας υπερχείλισε και στο πέρασμά του κάλυψε τα πάντα, ενώ ολόκληρη η περιοχή του Φαναρίου έχει πλημμυρίσει. Στην Παραμυθιά ο κεντρικός δρόμος του χωριού μετράπηκε σε χείμαρρο. Σταβλικές εγκαταστάσεις, σπίτια, καταστήματα, εργαστήρια συνεργεία στη βιοτεχνική περιοχή Καναλακίου πλημμύρισα. Στο χωριό Μυρσίνη, εκτός από τα πλημμυρισμένα σπίτια, πνίγηκαν ζώα που εγκλωβίστηκαν στους πλημμυρισμένους στάβλους. Οι δρόμοι των χωριών έγιναν ένα απέραντο ρέμα, γεμάτοι από λάσπες και φερτά υλικά, ενώ στον Λούρο το φουσκωμένο ποτάμι πέρασε μέσα από τα σπίτια των κατοίκων. Πενήντα από αυτές τις κατοικίες πλημμύρισαν.

(Πληροφορίες, protothema.gr)

Ειδήσεις: 

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.