Θα το κόψουμε;..

Θα το κόψουμε;..

Ιούλιος 29, 2019 - 12:58
4 σχόλια

Κάπνισμα και Έλληνας, Έλληνας και κάπνισμα.. Άλυτος δεσμός; Κι αν είναι άλυτος, μήπως τελικά πρέπει να κοπεί;

Κάπου διάβασα σε μιαν ανάρτηση το εξής λυπηρά εύστοχο για την ελληνική πραγματικότητα: «Όλο εγώ κάνω το πρώτο βήμα. Ας κόψει το κάπνισμα εμένα».

Το υπουργείο Παιδείας με εγκύκλιό του σήμερα υπενθυμίζει στους Έλληνες πολίτες πού απαγορεύεται το κάπνισμα. Και τούτο διότι, ενώ ο αντικαπνιστικός νόμος έχει τεθεί σε ισχύ εδώ και πολύ καιρό, παραμένει ανεφάρμοστος. Ο νέος υπουργός και η κυβέρνηση είναι αποφασισμένοι να επιβληθεί ο νόμος -μάλιστα, σύμφωνα με την εφημερίδα «Guardian», στη Βουλή, όπου ποτέ ως σήμερα δεν έσβησε το τσιγάρο, πέταξαν ως και τα τασάκια.

(Ενδιαφέρον, ομολογουμένως. Θα συμμορφωθούν όλοι με το μέτρο; Στα γραφεία τους, ας πούμε, πρώην πρωθυπουργοί και λοιποί θεριακλήδες θα ακολουθήσουν τις προσταγές ή άτυπα θα ανάβουν κανένα τσιγαράκι, αρκεί να μην το φουμάρουν μπροστά σε κάμερες και στους διαδρόμους του κτιρίου; Είναι ένα στοίχημα που έχει και μια κάποια χροιά διαφοροποίησης από την προηγούμενη κυβέρνηση και τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας Πολάκη, που το άναβε παντού. Στο κάτω-κάτω, ως και χασίς ανίχνευσαν οι «άκαπνοι» -που μυρωδιά από αυτά δεν έχουν- νέοι κυβερνώντες στο Μαξίμου... Με ενδιαφέρον αναμένουμε, ακόμα, τα «καρφώματα» των δημοσιογράφων σε περίπτωση που υποπέσει στην αντίληψή τους κάποια παρασπονδία. Είναι οι περισσότεροι, εξάλλου, ιδιαιτέρως ευαίσθητοι στο θέμα, όπως έδειξαν τα τελευταία τέσσερα χρόνια «καρφώνοντας» τις ρουφιξιές των υπουργών της προηγούμενης κυβέρνησης.)

Επίσης, με ακόμα μεγαλύτερο ενδιαφέρον αναμένεται να δούμε τι θα γίνει εδώ, στο Πνευματικό Κέντρο στην Τρίπολη, όπου λαμβάνουν χώρα οι συνεδριάσεις του Δημοτικού και του Περιφερειακού Συμβουλίου. Πολλάκις εντός αίθουσας συνεδριάσεων, τόσο ο δήμαρχος όσο και ο πρόεδρος του ΔΣ είχαν ανάψει τσιγάρο σε διακοπή της συνεδρίασης. Πολύ πρόσφατα, θεριακλής θεματικός αντιπεριφερειάρχης Πελοποννήσου διαμαρτυρήθηκε και εξανέστη όταν... μια κυρία, επισκέπτρια στον χώρο, δικαίως διαμαρτυρήθηκε για το γεγονός ότι κάπνιζαν όλοι αβέρτα, ενώ υπάρχει θυροκολλημένη απαγόρευση. Μάλιστα, είχε πει ο θεματικός όταν πληροφορήθηκε σχετικά: «Ποιος διαμαρτύρεται; Εξωγηπεδικός; Αν είναι εξωγηπεδικός θα του πω εγώ ότι εδώ κάνουμε κουμάντο εμείς».

Καλό είναι να καταλάβουμε ότι κουμάντο στον δημόσιο χώρο δεν κάνει κανείς. Ούτε... εξωγηπεδικός ούτε ενδογηπεδικός. Καλό είναι να προσαρμοστούμε σε μια πραγματικότητα πιο υγιή για όλους μας. Καλό είναι να νικήσουμε εκείνον τον εγωιστή μικρό εαυτό μας που θέλει εκείνη την ώρα «να ικανοποιήσει το πάθος του», όπως πολύ ωραία το έθετε παλιός αγαπημένος συνάδελφος κάθε φορά που έβγαινε έξω για τσιγάρο. Σημειωτέον ότι ο συνάδελφος εκείνος έβγαινε έξω για τσιγάρο σε εποχές που στις εφημερίδες πρώτα έκοβες τον καπνό με το μαχαίρι και μετά καλημέριζες. Ο σεβασμός, πολλές φορές, δεν είναι θέμα απαγορεύσεων, όπως διδάσκει αυτό το παράδειγμα αλλά και πολλά άλλα.

Από την άλλη πλευρά, όσοι φανατικοί αντικαπνιστές θεωρούν υπανθρώπους, άρρωστους, ψυχασθενείς -ναι, το έχουμε διαβάσει και αυτό- εκείνους που επιμένουν να καπνίζουν, ας κάνουν λίγο κράτει με τους χαρακτηρισμούς.

Μόνο δύο πράγματα είναι απαραίτητα για να κόψει η χώρα το τσιγάρο, ή να το περιορίσει έστω στους χώρους όπου επιτρέπεται: καλή διάθεση και σεβασμός στον συνάνθρωπο, και από τις δύο πλευρές.

Κοινώς, χρειαζόμαστε παιδεία.

Και μαθήματα σαν ετούτο εδώ της φωτογραφίας: Νέα μαμά με τον μικρό γιο της, κάθε μέρα στην παραλία κάνουν «γόπινγκ».

Η αγάπη για το περιβάλλον δεν εμπεδώνεται ούτε με παρεμβάσεις ούτε με το να βάζεις τα παιδιά να ζωγραφίζουν. Πράξεις χρειάζονται και έργα.

Ας κάνουμε, λοιπόν, πράξεις και έργα μικρά και καθημερινά που κάνουν τη διαφορά.

Γαλανιάδη Εύα


4 Σχόλια

Στην Ελλάδα υπάρχουν νόμοι, αλλά ποτέ ΔΕΝ ΕΦΑΡΜΟΖΟΝΤΑΙ. Περάσανε Υπουργοί, Πρωθυπουργοί και δεν έγινε τίποτα. Στην Ελλάδα πρέπει να εφαρμοστεί το "ΕΛΕΓΧΟΣ και ΤΙΜΩΡΙΑ", πράγματα που δεν γίνονται και χωρίς αυτά μην περιμένετε να εφαρμοστεί ΠΟΤΕ ο νόμος. Να τιμωρούνται τα καταστήματα με κλείσιμο του μαγαζιού για ορισμένο χρονικό διάστημα και οι πολίτες με χρηματικό ποσό. Αν εφαρμοστούν αυτά για 2-3 χρόνια τότε ΝΑΙ θα εφαρμοστεί διαφορετικά........................ άντε γεια!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Είναι πολύ εύκολο να κόψεις το κάπνισμα. Αρκεί να μην ψάχνεις δικαιολογίες. Μπορείς αλλά απλά δεν θέλεις Δοκίμασε χωρίς δικαιολογίες και αναβολές Καλή επιτυχία στην προσπάθεια

Τα θρασύδειλα τσουτσέκια θα πειθαρχήσουν πάραυτα μόλις δουν έναν γνωστό τους να συλλαμβάνεται. Το θέμα δεν είναι η εφαρμογή του αντικαπνιστικού αλλά του νόμου. Του οποιουδήποτε νόμου.

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.