Θα φέρει η αναζήτηση του βιοαερίου τη βαριά βιομηχανία στην Πελοπόννησο; (pics)

Θα φέρει η αναζήτηση του βιοαερίου τη βαριά βιομηχανία στην Πελοπόννησο; (pics)

Ιούνιος 24, 2018 - 13:01
5 σχόλια

Πριν από κάποια χρόνια, και συγκεκριμένα τον Ιούλιο του 2012, όταν οι καθηγητές Ηλίας Κονοφάγος, Νίκος Λυγερός και Αντώνης Φώσκολος με επιστολή τους υπογράμμιζαν την πιθανότητα ύπαρξης μεγάλων ποσοτήτων βιοαερίου στα οικόπεδα της ελληνικής ΑΟΖ, χλευάστηκαν. Το πολύξερο ελληνικό κράτος αγνόησε τις παρατηρήσεις τους. Σήμερα, όμως, ύστερα από τον εντοπισμό μεγάλων κοιτασμάτων στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, και καθώς η έρευνα προσφέρει στοιχεία ότι η περιοχή αυτή είναι δυνατόν να δώσει μεγάλα κοιτάσματα βιοαερίου, και μάλιστα εξαιρετικής ποιότητας, οι συστάσεις των τριών καθηγητών αποκτούν βαρύτητα και έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τη δική μας περιοχή, για την Πελοπόννησο, καθώς το οικόπεδο 11, που ανήκει στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, ενδεχομένως πληροί τις προϋποθέσεις για την εξόρυξη του πολύτιμου αερίου.

Ο δρ Νίκος Λυγερός και ο δρ Ηλίας Κονοφάγος παρέδωσαν ένα masterclass στο Αποστολοπούλειο Πνευματικό Κέντρο Τρίπολης ο Σάββατο 24 Ιουνίου, υπό τον τίτλο «Περιφέρεια Πελοποννήσου και νέα δεδομένα της ΑΟΖ», παρουσία του περιφερειάρχη Πέτρου Τατούλη, όπου παρουσίασαν όλες τις εξελίξεις στη Μεσόγειο σε σχέση με την εξόρυξη του βιοαερίου αλλά και τις πιθανότητες η εκμετάλλευση του πολύτιμου αερίου σε κάποια χρόνια από σήμερα να φέρει τη βαριά βιομηχανία στην Πελοπόννησο και όλα τα οφέλη της ανάπτυξής της στην περιοχή μας.

Με απλό και κατανοητό τρόπο, χρησιμοποιώντας χάρτες και στοιχεία της έρευνας εξήγησαν στους ελάχιστους, είναι η αλήθεια, παρευρισκομένους την πορεία των ερευνών σε φυσικό αέριο στην Ανατολική Μεσόγειο, το πώς εμπλέκεται η διεθνής διπλωματία στην έρευνα αλλά και στην αξιοποίηση των κοιτασμάτων, χρήσιμα στοιχεία για το πώς οι μεγάλες εταιρίες που δραστηριοποιούνται στην περιοχή [ExxonMobile, Total, He.Pe (Ελληνικά Πετρέλαια)ENI κ.ά], αλλά και παρουσίασαν την πορεία εκμετάλλευσης του κοιτάσματος Zohr, που τροφοδοτεί, πλέον, και μέσα σε μόλις τέσσερα χρόνια από την ανακάλυψή του, την Αίγυπτο, και θα καλύψει τις ανάγκες της σε ενέργεια για περίπου 30 χρόνια.

«Η βαριά βιομηχανία είναι η απάντηση στην οικονομική κρίση», είπε ο δρ Κονοφάγος κατά την έναρξη της ομιλίας του, και παρουσίασε κάποια στοιχεία της ελληνικής οικονομίας στον παρόντα χρόνο. Στην πορεία, εξήγησε ότι η έρευνα για το βιοαέριο αφορά στο μέλλον, στα επόμενα 35-40 χρόνια, και ανέδειξε παράλληλα τον κομβικό ρόλο της Περιφέρειας Πελοποννήσου σε σχέση με τις έρευνες στην Ανατολική Μεσόγειο, οι οποίες έχουν οδηγήσει τους επιστήμονες στο συμπέρασμα ότι υπάρχουν γιγαντιαία και υπερ-γιγαντιαία κοιτάσματα βιοαερίου:

Ό,τι και να συμβεί στην Ανατολική Μεσόγειο, αφορά στην Πελοπόννησο, επειδή ο αγωγός θα περάσει από εδώ.

Ο δρ Κονοφάγος αποπειράθηκε, στη συνέχεια, να δώσει ορισμένα στοιχεία, για να αντιληφθούμε τα οφέλη που θα είχε η ανακάλυψη βιοαερίου στην περιοχή μας και εξήγησε ότι σημασία έχει η απόσταση που διανύει το φυσικό αέριο για να έρθει σε εμάς:

Σήμερα, το αέριο που έρχεται στην Αθήνα διανύει 6.000 χλμ. απόσταση. Φανταστείτε να διανύει μόλις 160 χλμ.

Σύμφωνα με τις έρευνες του καθηγητή Γουίλιαμ Ράιαν στο Πανεπιστήμιο της Κολούμπια, υπάρχουν ενδείξεις ότι το οικόπεδο 11, το οποίο βρίσκεται Νοτιοδυτικά της Πελοποννήσου και ανήκει στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, περιέχει κοιτάσματα τύπου Zohr, που σημαίνει καλής ποιότητας βιοαέριο, με ελάχιστη ποσότητα θείου (που σημαίνει λιγότερη επεξεργασία από το διυλιστήριο, άρα μικρότερο κόστος συνολικά).

Σε 35 χρόνια, εκτιμάμε ότι, αν όλα πάνε καλά, η χώρα μας θα έχει 200 δισ. ευρώ έσοδα.

Όλα τα παραπάνω ακούγονται πολύ καλά για να είναι αληθινά, σε μια χώρα που μαστίζεται από την ανεργία και από την οικονομική κρίση. Ωστόσο, οι μέρες του πετρελαίου είναι... μετρημένες και το φυσικό αέριο είναι το νέο πολύτιμο αγαθό ενέργειας. Αν ευοδωθούν οι προσπάθειες, η βαριά βιομηχανία θα φθάσει και στην Πελοπόννησο. Όπως τόνισε στις παρεμβάσεις του ο δρ Λυγερός, απαιτείται εγρήγορση, και να εφαρμοστεί ο Νόμος:

Στην Ελλάδα, με Νόμο ήδη από το 1970, μια συμφωνία εκμετάλλευσης κοιτάσματος είναι δυνατόν να κυρωθεί από τον υπουργό. Οι υπουργοί τις συμφωνίες τις πήγαιναν στη Βουλή, κατά παράβαση του Νόμου, πράγμα που δημιουργεί καθυστερήσεις.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασαν οι δύο ομιλητές, οι παλαιολιμνοθάλασσες της Μεσογείου εκατομμύρια χρόνια νωρίτερα, διαφύλαξαν το πολύτιμο βιοαέριο σφραγίζοντάς το με αλάτι και κρατώντας το στα σπλάχνα τους ώσπου να το ανακαλύψουμε. Οι γεωλογικές μελέτες αποδεικνύουν ομοιότητες σε οικόπεδα της ελληνικής ΑΟΖ με εκείνα τα κοιτάσματα που ήδη τροφοδοτούν με αέριο την Αίγυπτο και το Ισραήλ. Επομένως, υπάρχουν οικόπεδα-στόχοι που πρέπει να διερευνήσουμε, ώστε να επωφεληθούμε.

Γαλανιάδη Εύα


5 Σχόλια

Ξεφούσκωσε το αεροδρόμιο της Τρίπολης και το τρένο και τώρα πιάσανε δουλειά με το βιοαέριο, κάτι πρέπει να λένε.

Πριν λίγα χρόνια όλοι φώναζαν οτι ΔΕΝ υπάρχει πετρέλαιο, ΔΕΝ υπάρχει φυσικό αέριο στην Ελλάδα. Τώρα τα ανακάλυψαν και θέλουν και ανάπτυξη μέσω αυτών;;;; Άλλοι θα τα φάνε...

Για την ενημέρωση των αναγνωστών υπάρχει μέθοδος παραγωγής πετρελαίου με πυρόληση από βιομάζα, από πλαστικά και από κάρβουνο (πατέντα Β' ΠΠ). Οι χημικοί μηχανικοί γνωρίζουν.

Αφού οι πρώτη φορά αριστερά, μαζί με τον Jefry & τον κ. Άντονι & όλους τους πολιτικάντηδες, μας πούλησαν στους ξένους με τα ΜΝΗΜΟΝΙΑ κ.λ.π. συμβάσεις που μας έχωσαν μέσα. Μάλλον δεν μας έμεινε τίποτε εκτός από το Ελληνικό φιλότιμο, που και αυτό μας το ποδοπατάν! Η Αγία Σκέπη της Θεομήτορος θα τους δώσει ένα πολύ δυνατό μάθημα, για το ξεπούλημα.......Αμήν!

H Βαρια Βιομηχανια στην Πελοποννησο πρεπει ουτως η αλλως να αποτελει Σκοπο !

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.