Terra Madre Day

Terra Madre Day

Δεκέμβριος 09, 2016 - 11:36
0 σχόλια

ΚΑΛΗ, ΚΑΘΑΡΗ ΚΑΙ ΔΙΚΑΙΗ ΤΡΟΦΗ

Η Terra Madre Day εορτάζεται στις 10 Δεκεμβρίου. Είναι η ετήσια ημέρα του Slow Food, του πολυπληθέστερου παγκοσμίως διατροφικού κινήματος. Η Terra Madre Day  μάς υπενθυμίζει την ανάγκη για την προώθηση της ποικιλομορφίας των παραδόσεων και της παραγωγής τροφίμων και μάς δείχνει πώς η δημιουργικότητα και η γνώση μπορούν να παντρευτούν, ώστε να οικοδομήσουμε ένα καλύτερο μέλλον στην τροφή μας.

Το κίνημα Slow Food συμμετέχει ενεργά στην εκπαίδευση και τη δράση για μείωση της σπατάλης της τροφής, μείωση ικανή να θρέψει 1 δισεκατομμύριο πολίτες της Γης, χωρίς να χρειαστεί αύξηση της παραγωγής, ούτε αύξηση εθνικών πόρων.

Οι ενημερωμένοι καταναλωτές & οι ενεργοί πολίτες, φέρνουν πιο κοντά τη δικαιότερη και την καλύτερη τροφή. Είναι σημαντικό λοιπόν εκκινώντας από τη 10η Δεκεμβρίου να προσανατολιστούμε σε ένα γενναίο less is more, σε μια γενναία αλλαγή, αν χρειάζεται, προς μια καλή, καθαρή και δίκαιη τροφή, της συνύπαρξης των παρακάτω:

ΚΑΛΗ ΤΡΟΦΗ: όταν τρεφόμαστε καθημερινά με φρέσκια και γευστική τροφή, ικανοποιώντας τις αισθήσεις και την διατροφική μας πολιτισμική κληρονομιά

ΚΑΘΑΡΗ ΤΡΟΦΗ: όταν η τροφή μας είναι φιλική προς το περιβάλλον, μην επηρεάζοντας αρνητικά το βιότοπο μας και την ανθρώπινη υγεία.

ΔΙΚΑΙΗ ΤΡΟΦΗ: όταν τα κέρδη, από την προώθηση της τροφής, μοιράζονται με δίκαιο τρόπο, χωρίς την εκμετάλλευση των αδύναμων και «ασθενών» ανθρώπων, όταν η τιμή της τροφής είναι προσιτή σε όλους.

 ΑΠΟΦΥΓΗ ΣΠΑΤΑΛΗΣ ΤΗΣ ΤΡΟΦΗΣ: όταν οι καταναλωτές είναι εκπαιδευμένοι στο να μην πετούν τρόφιμα, βοηθούμενοι από διαιτολόγους, σεφ και παιδαγωγούς, ακολουθώντας τη συνταγή της αρετής της φρόνησης, τόσο στην αγορά, όσο και στην κατανάλωση της τροφής.

 

 ΔΗΜΗΤΡΗΣ Π. ΜΠΕΡΤΖΕΛΕΤΟΣ

Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, MSc, MΕd

Μέλος Ομάδας Ειδικών Αθλητικής Διατροφής

Μέλος Ομάδας Ειδικών Δημόσιας Υγείας

Γρηγορίου Ε’ 29, Τρίπολη

Ειδήσεις: 
Tags: 

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.