«Τέλος» τα social media για ανηλίκους κάτω των 13 ετών στην Ελλάδα

«Τέλος» τα social media για ανηλίκους κάτω των 13 ετών στην Ελλάδα

Αύγουστος 19, 2019 - 20:17
0 σχόλια

Το νέο σχέδιο νόμου για την Προστασία Δεδομένων προσωπικού Χαρακτήρα προβλέπει την απαγόρευση της επεξεργασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα ανηλίκου κάτω των 13 ετών, στο πλαίσιο προσφοράς υπηρεσίας στην κοινωνία της πληροφορίας απευθείας σε αυτόν.

Όπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση, κάνοντας χρήση της ευχέρειας που δίνει ο Γενικός Κανονισμός για την Προστασία Δεδομένων (άρθρο 8 ΓΚΠΔ) στον εθνικό νομοθέτη ως προς το όριο ηλικίας με τη συμπλήρωση του οποίου ο ανήλικος μπορεί να παρέχει έγκυρη συγκατάθεση για την επεξεργασία των δεδομένων του, στο πλαίσιο προσφοράς υπηρεσίας στην κοινωνία της πληροφορίας απευθείας σε αυτόν (π.χ. δημιουργία λογαριασμού από ανήλικο σε υπηρεσία κοινωνικής δικτύωσης), το άρθρο 21 του Σχεδίου Νόμου θέτει ως όριο την ηλικία των δέκα πέντε (15) ετών.

Αναλυτικά το άρθρο 21 (Συγκατάθεση ανηλίκου) προβλέπει:

1. Η επεξεργασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα ανηλίκου, κατά την προσφορά υπηρεσιών της κοινωνίας των πληροφοριών απευθείας σε αυτόν, είναι σύννομη, εφόσον ο ανήλικος έχει συμπληρώσει το 15ο έτος της ηλικίας του και παρέχει τη συγκατάθεσή του.

2. Εάν ο ανήλικος είναι κάτω των 15 ετών και μέχρι 13 ετών, η επεξεργασία της παραγράφου 1 είναι σύννομη μόνο μετά την παροχή συγκατάθεσης του νομίμου αντιπροσώπου του ανηλίκου.

3. Ο υπεύθυνος επεξεργασίας καταβάλλει εύλογες προσπάθειες για να επαληθεύσει ότι η συγκατάθεση της παραγράφου 2 παρέχεται από τον νόμιμο αντιπρόσωπο του ανηλίκου, λαμβάνοντας υπόψη του και τη διαθέσιμη τεχνολογία.

Το σχέδιο νόμου είναι ανοιχτό για διαβούλευση έως τις 20 Αυγούστου.

Διαβάστε αναλυτικά στο lawspot.gr


Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.