Τελικά στη Μαγούλα φταίει και ο «κακός μας ο ...καιρός»

Τελικά στη Μαγούλα φταίει και ο «κακός μας ο ...καιρός»

Ιανουάριος 15, 2020 - 19:00
0 σχόλια

Την κατάσταση χανδάκων απορροής στο χωριό Μαγούλα στην Τεγέα θέλουν οι κύριοι Σάρλας και Πανούσης να αναδείξουν με τις παρακάτω φωτογραφίες.

Δείτε την επιστολή που έστειλαν η οποία θα κοινοποιηθεί και στον δήμαρχο Τρίπολης.

Ένα χωριό ταλαιπωρημένο από τις πλημμύρες εδώ και χρόνια, με πιό πρόσφατη αυτή του 2016.

Κάθε φορά που βρέχει έντονα, οι κάτοικοι ζουν με το φόβο για τον αν θα πλημμυρίσουν πάλι (όπως το Φεβρουάριο του 2019).

Οι αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας Π.Ε. Αρκαδίας με την υποστήριξη του μηχανικού κ Σμουδιάνη Γ., το καλοκαίρι του 2019 έκαναν το καθήκον τους, διανοίχθηκε η γέφυρα της Μαγούλας μετά απο 40 χρόνια σκόπιμων μπαζωμάτων - και αιτία πλημμυρισμού την 25η Ιουνίου 2016 (δειτε ανάρτηση του ArcadiaPortal.gr ΕΔΩ) η γέφυρα Σταδίου - Λιθοβουνίων και ο ξεροπόταμος που διασχίζει απο τα Δολιανά και τα Βούρβουρα, την ανατολική Τεγέα και το Κορύθιο, σε μήκος πάνω από 8 χιλιόμετρα, καθώς και τις καταβόθρες στις Ρίζες και το Παρθένι (δείτε ΕΔΩ)

Ο αντιδήμαρχος Τρίπολης κ. Α. Κανελλόπουλος έκανε αυτοψία στις 22-11-2019 στη Μαγούλα και διαπίστωσε το από 5 ετίας αίτημα των κατοίκων, για την μη λειτουργικότητα του κεντρικού τσιμενταύλακα απορροής όμβριων υδάτων εντός του χωριού, , από κακοτεχνίες, ιδιοτέλειες και μικροσυμφέροντα των προηγούμενων τοπικών προέδρων και συμφωνήθηκε η μελέτη και η ανακατασκευή εκ νέου του αγωγού. Σημειώνεται ότι ο τσιμενταύλακας παρουσιάζει και μεγάλο υγιειονομικό ενδιαφέρον. (δείτε ΕΔΩ)

 Όμως καθήκοντα, αρμοδιότητες και υποχρεώσεις έχει εκ του νόμου και ο τοπικός πρόεδρος. Από την 1η Σεπτεμβρίου 2019, επισημάνθηκε εγγράφως (πέρα από τις προφορικές εκκλήσεις) στο νέο τοπικό της Τ.Κ. Μαγούλας κ. Γ. Σιάννα η ανάγκη για καθαρισμούς των χανδάκων (η οποία δεν μπορεί να γίνει χειρωνακτικά από ιδιοκτήτες χωραφιών) με χρήματα απο την ενοικίαση (χορτονομή) της λιβαδικής έκτασης του χωριού, σκοπός για τον οποίο εισπράττονται. Για το λόγω αυτό επίσης, του ζητήθηκε να καλέσει σε γενική συνέλευση ως υποχρεούται, τους κατοίκους για την συζήτηση συγκεκριμένων θεμάτων.

Την ώρα που όλη η χώρα προετοιμάζεται και ανησυχεί για τα έντονα καιρικά φαινόμενα, καμία εργασία καθαρισμού ως τώρα δεν έχει πραγματοποιηθεί, 5 μήνες από την ανάληψη των καθηκόντων του. Η κατάσταση κομβικών χανδάκων για την απορροή των ομβρίων του χωριού φαίνεται στις φωτογραφίες.

Απαντήσεις του τύπου "εργασίες όταν έρθει η ώρα τους", "δεν υπάρχουν χρήματα από τον προυπολογισμό του Δήμου", "η ευθύνη των ρεμάτων είναι στην Περιφέρεια" δεν ικανοποιούν τους γνωρίζοντες την κατάσταση.   Ειδικότερα όταν στην πολλάκις πληγείσα Τ.Κ. Μαγούλας, υπάρχουν ίδιοι πόροι, εισπράττονται χρήματα κάθε χρόνο, από την χορτονομή της λιβαδικής έκτασης, σε κτηνοτρόφο, τα οποία δίνονται για άλλους σκοπούς και όχι για την βασικότερη ανάγκη που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι, την προστασία απο τους πλημμυρισμούς. Συνεπώς δεν θα πρέπει να καταλογίζουμε τις ευθύνες, όταν δεν αναλογούν στην Περιφέρεια ή το Δήμο, αλλά "στον κακό μας το καιρό" κ. Σιάννα και φυσικά δεν εννοούμε το ύψος της βροχόπτωσης. Δεν χαρίζεται σε κανένα η προσπάθεια για το "κοινό καλό" και την προστασία ανθρώπινων ζωών και περιουσιών, αλλά ούτε και συγχωρείτε η εσκεμμένη ή μή αμέλεια, ούτε θα κάνουμε έκκληση στο Θεό, ακόμη και αν σε ψηφίσαμε.

                Το κείμενο κοινοποείται στο δήμαρχο Τρίπολης κ. Κ. Τζιούμη και στους αρμόδιους αντιδημάρχους.

Σάρλας Γ & Α
Πανούσης Δ & Ν


Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.