ΤΕΕ Πελοποννήσου: Οι εξετάσεις πιστοποίησης των Ενεργειακών Επιθεωρητών είναι άστοχες

ΤΕΕ Πελοποννήσου: Οι εξετάσεις πιστοποίησης των Ενεργειακών Επιθεωρητών είναι άστοχες

Ιούνιος 03, 2014 - 10:45
4 σχόλια

Το ArcadiaPortal σε επικοινωνία που είχε την Δευτέρα 2 Ιουνίου με το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας και την πρόεδρο του Περιφερειακού Τμήματος Πελοποννήσου ενημερώθηκε για την έναρξη της διενέργειας των Εξετάσεων Ενεργειακών Επιθεωρητών Κτιρίων .

Σε επιστολή που απέστειλε στο Κεντρικό ΤΕΕ το ΤΕΕ Πελοποννήσου σχετικά με τις εξετάσεις των ενεργειακών επιθεωρητών η Πρόεδρος του περιφερειακού Τμήματος κ. Χαρίκλεια Τσιώλη επισημαίνει τα παρακάτω :

«Συνάδελφε Πρόεδρε,
Στη πιο δύσκολη ιστορικά ίσως εποχή για το επάγγελμα του Μηχανικού, μιας και η οικονομική κρίση που μαστίζει τη χώρα έχει πλήξει πρώτα και κύρια το κλάδο μας, προκηρύσσονται εσπευσμένα και εντελώς αιφνιδιαστικά εξετάσεις για την απόκτηση της άδειας του ενεργειακού επιθεωρητή επιβάλλοντας μάλιστα και χρηματικό αντίτιμο.

Κατά το παρελθόν έχομε επανειλημμένως τονίσει ότι η διενέργεια εξετάσεων πιστοποίησης σε οιοδήποτε τομέα αποτελεί υποβάθμιση των διπλωμάτων μας. Είναι δε παράλογο ο κάθε Μηχανικός να έχει δικαίωμα σύνταξης ενεργειακών μελετών προκειμένου όμως να επιθεωρήσει ενεργειακά ένα κτήριο να πρέπει να πιστοποιηθεί. Επιπλέον, εκ της χρονικής συγκυρίας στην οποία επιλέχθηκε η διενέργεια των εξετάσεων πιστοποίησης συνδυαζομένης με το πρόσφατα ψηφισθέν πολυνομοσχέδιο (Ν.4254/14), που οδηγεί στη βάρβαρη απελευθέρωση του επαγγέλματος και στην αποσύνδεση του διπλώματος από την άσκηση του επαγγέλματος, συμπεραίνομε ότι ο κλάδος των Μηχανικών υποβαθμίζεται και οδηγείται στην εξομοίωση με τους άλλους τεχνικούς κλάδους.

Τις τελευταίες μέρες, και αφού γνωστοποιήθηκε η ημερομηνία και ο τρόπος διεξαγωγής των εξετάσεων, γινόμαστε δέκτες εντόνων διαμαρτυριών από μέλη μας τα οποία αντιτίθενται στην διενέργεια εξετάσεων την υπάρχουσα χρονική περίοδο. Συγχρόνως οι περισσότεροι σύλλογοι Μηχανικών διαφόρων ειδικοτήτων καλούν τα μέλη τους σε αποχή από τις εξετάσεις πιστοποίησης.

Και φυσικά να επισημάνομε ότι ενώ το αρμόδιο Υπουργείο θεωρεί σημαντική και επισπεύδει αιφνιδιαστικά τη διενέργεια των εξετάσεων, δεν δείχνει την ίδια σπουδή στην εφαρμογή του νόμου που καθιστά υποχρεωτική την εκπόνηση ΠΕΑ σε όλες τις μισθώσεις ακινήτων απαιτώντας την τροποποίηση της απόφασης του Γενικού Γραμματέα Εσόδων που το καθιστά «προαιρετικό», παρά τις συνεχείς οχλήσεις μας, στερώντας έτσι από το Μηχανικό το μοναδικό ίσως σήμερα έσοδό επαγγελματικών δραστηριοτήτων του.

Με βάση λοιπόν τα παραπάνω, κρίνομε σκόπιμο ότι οι εξετάσεις πιστοποίησης των Ενεργειακών Επιθεωρητών είναι στην παρούσα φάση τουλάχιστον άστοχες. Άλλωστε οι συνάδελφοι, οι οποίοι σήμερα έχουν το δικαίωμα εκπόνησης ενεργειακών επιθεωρήσεων, είναι πλήρως καταρτισμένοι αφού έχουν παρακολουθήσει τα απαιτούμενα σεμινάρια.

Πιστεύομε ότι πρέπει οι εξετάσεις πιστοποίησης να αναβληθούν προσωρινά και στο προσεχές μέλλον να γίνει επαναξιολόγηση των κριτηρίων εξέτασης, κριτήρια τα οποία θα πρέπει να καθοριστούν αποκλειστικά από το ΤΕΕ το οποίο αποτελεί τον καθ’ ύλη αρμόδιο επιστημονικό φορέα.
Τέλος τονίζομε ότι πρέπει κατ’ ελάχιστο να ληφθεί υπ’ όψη το γεγονός ότι οι εξετάσεις απευθύνονται σε συναδέλφους μηχανικούς με γνώσεις και εμπειρία και όχι σε «μαθητές» οι οποίοι καλούνται να επιβεβαιώσουν την ικανότητα αποστήθισης κειμένων και αριθμών. Αυτό άλλωστε που καλείται να κάνει ένας ενεργειακός επιθεωρητής είναι να πιστοποιήσει και να κατατάξει ενεργειακά ένα κτήριο, χρησιμοποιώντας τις τεχνικές γνώσεις και την εμπειρία του και εφαρμόζοντας τη μεθοδολογία που καθορίζεται στις ισχύουσες ΤΟΤΕΕ, και όχι να αποδείξει την ικανότητα του στην απομνημόνευση θεωρητικών γνώσεων.»

  

Ειδήσεις: 

4 Σχόλια

Εξαιρετική η παρέμβαση του ΤΕΕ Πελοποννήσου, η οποία έρχεται να στηρίξει τις αποφάσεις των επαγγελματικών συλλόγων και ευθυγραμμίζεται πλήρως με την βούληση της συντριπτικής πλειοψηφίας των συναδέλφων. Η παρέμβαση αυτή συμβάλει εν μέρει εις την αποκατάσταση της διαραγήσας σχέση εμπιστοσύνης των συναδέλφων με το ΤΕΕ, το οποίο κατά την τελευταία τριετία είχε ταυτιστεί πλήρως με το θηρίο της γραφειοκρατίας!

Πολλά μπράβο στην Πρόεδρο και στο ΤΕΕ Πελ/νήσου. Δυστυχώς είστε όαση στην έρημο της ανικανότητας και της αδιαφορίας των άλλων τμημάτων. Συνεχίστε έτσι!

Οι εξετάσεις για τους ενεργειακούς επιθεωρητές έχει ανακοινωθεί ότι θα γίνουν από το 2010, με το Προεδρικό Διάταγμα Υπ' Αριθμ. 100/2010, το οποίο θέσπισε και την έννοια του ενεργειακού επιθεωρητή. Όπως και το ότι οι υποψήφιοι θα πρέπει να εκπαιδευτούν παρακολουθώντας τα αντίστοιχα σεμινάρια, για να έχουν δικαίωμα να δώσουν εξετάσεις. Δεν θυμάμαι τότε καμία παρότρυνση από το ΤΕΕ για αποχή από τις εξετάσεις, ή κάτι αντίστοιχο. Τότε καθιερώθηκε και ο θεσμός των "προσωρινών" εν. επιθεωρητών, μέχρι να γίνουν οι εξετάσεις. Προσωρινοί επιθεωρητές λοιπόν έγιναν όλοι οι παλιοί μηχανικοί, χωρίς σεμινάρια και εξετάσεις. Οι νεότεροι μηχανικοί, χωρίς δικαίωμα υπογραφής εν. πιστοποιητικών, περίμεναν πότε θα γίνουν τα σεμινάρια και οι εξετάσεις, για να μπουν και αυτοί στην αγορά εργασίας. Τι έκανε λοιπόν το ΤΕΕ; Από το 2010 ανέβαλλε συνεχώς τις εξετάσεις, δικαιολογώντας πλήρως τη ρύση "ουδέν μονιμότερο του προσωρινού" βολεύοντας τους παλιούς, οι οποίοι υπέγραφαν εν. πιστοποιητικά που δεν γνώριζαν πως γίνονται και τα οποία φυσικά τα ανάθεταν στους νέους. Επίσης καμία διαμαρτυρία από το ΤΕΕ γι' αυτό που συνέβαινε. Μετά από έντονη δυσαρέσκεια αυτών που είχαν πληρώσει ακριβά τα σεμινάρια χωρίς να μπορούν να υπογράφουν επιθεωρήσεις, τελικά τους έκαναν και αυτούς "προσωρινούς" επιθεωρητές, μέχρι να γίνουν οι ρημάδες οι εξετάσεις... Και όταν επιτέλους, τελικά, με τέσσερα χρόνια καθυστέρηση άρχισαν να γίνονται οι εξετάσεις, με φοβερά ποσοστά αποτυχίας λόγω της ασχετοσύνης που εκ του αποτελέσματος φαίνεται ότι επικρατεί στον χώρο, τι κάνει το ΤΕΕ; βγάζει ανακοίνωση αποχής από τις εξετάσεις επειδή είναι λέει άστοχες... Τώρα το κατάλαβε, το 2014; Ή απλά θέλει να διατηρήσουν την υπογραφή τους και οι χιλιάδες παλιών άσχετων "προσωρινών" ενεργειακών επιθεωρητών, που καμία σχέση δεν έχουν με το αντικείμενο; Συνοπτικά, όσα δεν φτάνει η αλεπού τα κάνει κρεμαστάρια... Και μετά περιμένει το ΤΕΕ να το στηρίξουν οι νέοι μηχανικοί, που προσπαθούν να μην μεταναστεύσουν! Σαν βολεμένοι δημόσιοι υπάλληλοι, στον κόσμο τους…

Οι εξετάσεις για τους ενεργειακούς επιθεωρητές έχει ανακοινωθεί ότι θα γίνουν από το 2010, με το Προεδρικό Διάταγμα Υπ' Αριθμ. 100/2010, το οποίο θέσπισε και την έννοια του ενεργειακού επιθεωρητή. Όπως και το ότι οι υποψήφιοι θα πρέπει να εκπαιδευτούν παρακολουθώντας τα αντίστοιχα σεμινάρια, για να έχουν δικαίωμα να δώσουν εξετάσεις. Δεν θυμάμαι τότε καμία παρότρυνση από το ΤΕΕ για αποχή από τις εξετάσεις, ή κάτι αντίστοιχο. Τότε καθιερώθηκε και ο θεσμός των "προσωρινών" εν. επιθεωρητών, μέχρι να γίνουν οι εξετάσεις. Προσωρινοί επιθεωρητές λοιπόν έγιναν όλοι οι παλιοί μηχανικοί, χωρίς σεμινάρια και εξετάσεις. Οι νεότεροι μηχανικοί, χωρίς δικαίωμα υπογραφής εν. πιστοποιητικών, περίμεναν πότε θα γίνουν τα σεμινάρια και οι εξετάσεις, για να μπουν και αυτοί στην αγορά εργασίας. Τι έκανε λοιπόν το ΤΕΕ; Από το 2010 ανέβαλλε συνεχώς τις εξετάσεις, δικαιολογώντας πλήρως τη ρύση "ουδέν μονιμότερο του προσωρινού" Και όταν επιτέλους, τελικά, με τέσσερα χρόνια καθυστέρηση γίνονται οι εξετάσεις, με φοβερά ποσοστά αποτυχίας λόγω της ασχετοσύνης που εκ του αποτελέσματος φαίνεται ότι επικρατεί στον χώρο, τι κάνει το ΤΕΕ; βγάζει ανακοίνωση αποχής από τις εξετάσεις επειδή είναι λέει άστοχες... Τώρα το κατάλαβε;