Ταξιδέψτε στους αρκαδικούς μύθους μέσα από το Λαγκαδιανό Καρναβάλι (vid)

Ταξιδέψτε στους αρκαδικούς μύθους μέσα από το Λαγκαδιανό Καρναβάλι (vid)

Φεβρουάριος 16, 2017 - 11:42
0 σχόλια

Ο θεός Πάνας δεν εξαϋλώθηκε! Τον συναντάμε κάθε χρόνο στο Λαγκαδιανό Καρναβάλι. Γύρω του τρέχουν Νύμφες, Ξωτικά, Καλικάντζαροι και οι φίλοι του οι… Τροκανάδες. Την ίδια στιγμή, οι Βάκχοι, παρέα με το Διόνυσο, κερνάνε το κρασί, οι Μάγοι και οι Μάγισσες το μαγικό ζωμό και οι Αμαζόνες περιφρουρούν την εκστατική καρναβαλική πομπή· μέχρι το …κάψιμο του Βασιλιά Τράγου.

Καλωσορίσατε στο Λαγκαδιανό Καρναβάλι, καλωσορίσατε στο χωροχρόνο των Διονυσιακών γιορτών και των Αρκαδικών γλεντιών. Από φέτος το Λαγκαδιανό Καρναβάλι, έχει το site του δείτε ΕΔΩ

Θα περιηγηθούμε μαζί στα μαγευτικά, πετρόχτιστα Λαγκάδια, θα αποδράσουμε ταξιδεύοντας στους αρκαδικούς μύθους, θα χορέψουμε το χορό των ενστίκτων στην αναμονή της Άνοιξης, σε ένα γεμάτο, τετραήμερο φεστιβάλ για τη ζωή, τη γιορτή και τον έρωτα. Βασισμένο στη συνδιαμόρφωση και τη συμμετοχή, τη φιλοξενία και την ανιδιοτέλεια…

-Τι είναι δηλαδή το Λαγκαδιανό Καρναβάλι;
-Είναι ένα καλλιτεχνικό φεστιβάλ που πραγματοποιείται κάθε χρόνο, το τριήμερο της αποκριάς στα Λαγκάδια Αρκαδίας. Διοργανωτής, από το 2007, είναι ο Σύλλογος νέων των Λαγκαδίων –“Δράσις”.

-Που;
-Σου είπα, στα Λαγκάδια Αρκαδίας, στο «κρεμαστό χωριό», στο χωριό των μαστόρων της πέτρας. Μόλις 200 χιλιόμετρα από την Αθήνα και 65 από την Τρίπολη.

-Τι περιλαμβάνει δηλαδή;
-Πρόκειται για ένα τετραήμερο γεγονός που περιλαμβάνει μουσικές γιορτές, παραστατικές τέχνες, αναβίωση εθίμων και φυσικά τη γνήσια Αρκαδική καρναβαλική παρέλαση.

-Τι είναι οι μουσικές γιορτές;
-Το σίγουρο είναι ότι θα πετύχεις γλέντια με παραδοσιακή μουσική από τη Πελοπόννησο έως την Μακεδονία, την Ικαρία, τις Κυκλάδες και την Κρήτη. Επίσης, σίγουρα θα βρεθείς σε συναυλία με χάλκινα σε ρυθμούς βαλκανικούς.

-Και η γνήσια Αρκαδική παρέλαση;
-Η καρναβαλική πομπή είναι εμπνευσμένη από τους Αρκαδικούς μύθους. Ενσαρκώνει τα όντα του Μαινάλου. Κεντρικό πρόσωπο ο θεός Πάνας. Μαζί του χορεύουν Νύμφες, Ξωτικά και Καλικάτζαροι. Οι Βάκχοι με το Διόνυσο κερνάνε το κρασί, οι Μάγοι και οι Μάγισσες φτιάχνουν το μαγικό ζωμό και οι Αμαζόνες περιφρουρούν την εκστατική πομπή που καταλήγει στο κάψιμο του Βασιλιά Τράγου.

-Τι άλλο θα δω;
-Θα δεις σίγουρα μια εκδήλωση για παιδιά: κουκλοθέατρο, αφήγηση παραμυθιών… κάτι τέτοιο. Θα δεις αναβίωση παραδοσιακών εθίμων. Θα δοκιμάσεις μαγικό ζωμό και τσουκαλόκαυτο. Θα περιηγηθείς στις γειτονίες των Λαγκαδίων, θα περάσεις σίγουρα από το Καρναβαλικό Εργαστήρι να πάρεις το know how… Και διάφορα άλλα, μην στα πω και όλα…

-Τι ξεχωριστό έχει;
-Ε, τι να σου λέω τώρα..
Καταρχήν, όλες οι στολές είναι χειροποίητες. Τις ράβει η Καρναβαλική Ομάδα στο Εργαστήρι. Το ίδιο και τα άρματα. Χειροποίητα και χειροκίνητα.
Επίσης, η παρέλαση είναι βραδινή. Κατεβαίνει στην κεντρική πλατεία ακλουθώντας λιθόστρωτα καλντερίμια, κρατώντας δάδες, υπό τον ήχο της τσαμπούνας και του νταουλιού.
Το βασικό όμως είναι η οργάνωσή του. Ο Σύλλογος Νέων των Λαγκαδίων καλεί κάθε χρόνο το μάζεμα της Καρναβαλικής Ομάδας. Η Ομάδα είναι ανοιχτή για τους φίλους των Λαγκαδίων, του καρναβαλιού, των γιορτών και των γλεντιών· για όσους παθιάζονται με τη ζωή και τον έρωτα. Η περεταίρω διοργάνωση δεν βασίζεται σε έναν ανατεθειμένο και στείρο εθελοντισμό, αλλά σε ισότιμες σχέσεις με γνώμονα τη δημιουργική έκφραση, τη συμμετοχή και τη συνδιαμόρφωση· με διαδικασίες που τείνουν στην αυτοοργάνωση.
Ε δε σου λέω άλλα· θα τα δεις.

-Και που θα μείνω;
-Κοίτα, το χωριό έχει ξενοδοχεία και ξενώνες. Αλλά πρέπει να βιαστείς γιατί εκείνες τις μέρες όλα είναι sold out. Επίσης, για τους πιο.. τολμηρούς, ο Σύλλογος Νέων προσφέρει φιλοξενία στο πρώην Γυμνάσιο- Λύκειο Λαγκαδίων. Κατάλαβες όμως… πρέπει να φέρεις υπόστρωμα και υπνόσακο. Και σε αυτή την περίπτωση πάντως πρέπει να επικοινωνήσεις με το Σύλλογο γιατί οι θέσεις εξαντλούνται.

Video: 

Λαγκαδινό Καρναβάλι 2016


Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.