Ταξιδέψτε... ψαρεύοντας: Ο αλιευτικός τουρισμός ξεκινά στο Παράλιο Άστρος

Ταξιδέψτε... ψαρεύοντας: Ο αλιευτικός τουρισμός ξεκινά στο Παράλιο Άστρος

Ιούνιος 19, 2019 - 11:36
0 σχόλια

Το πρώτο αλιευτικό σκάφος αναψυχής στο Παράλιο Άστρος

Όλο και περισσότερο έδαφος έχει κατακτήσει ο αλιευτικός τουρισμός στον χάρτη του εναλλακτικού τουρισμού και η Αρκαδία και  η Πελοπόννησος, έχουν παίξει καθοριστικό ρόλο, στο να ξεκινήσει  ο Αλιευτικός Τουρισμός στην Ελλάδα. Ο αλιευτικός τουρισμός  αναδεικνύει και αξιοποιεί την αλιεία και την υδατοκαλλιέργεια, δραστηριότητες με πλούσια στοιχεία παραδοσιακού χαρακτήρα.

Όταν μιλάμε για αλιευτικό τουρισμό, εννοούμε τη φιλοξενία ατόμων - τα οποία δεν ανήκουν στο πλήρωμα του σκάφους - σε επαγγελματικά αλιευτικά σκάφη με σκοπό την αναψυχή, την επίδειξη αλιευτικών μεθόδων, τη σίτιση και γενικά την παροχή τουριστικών υπηρεσιών που συνδέονται με την αλιεία. Βασικά στοιχεία που πλαισιώνουν τον αλιευτικό τουρισμό αποτελούν η εκτίμηση και η απόλαυση του παράκτιου θαλάσσιου και χερσαίου φυσικού περιβάλλοντος και των πολιτιστικών αξιών μιας περιοχής.

Ο αλιευτικός τουρισμός είναι πλέον γεγονός και για την Αρκαδία, αφού σε λίγες μόλις ημέρες θα αδειοδοτηθεί το πρώτο αλιευτικό σκάφος για αυτό τον σκοπό.

Η ιδέα ξεκίνησε  περίπου το 2012 από το Μηχανολόγο Μηχανικό, Γιώργο Λουρδή, ο οποίος μεγάλωσε στην επαγγελματική βάρκα ψαρέματος του πατέρα του, Κωνσταντίνου Λουρδή και με περισσότερα από 65 χρόνια εμπειρίας στο επαγγελματικό ψάρεμα κατέβαλε μεγάλες και επίμονες προσπάθειες έτσι ώστε να δημιουργηθεί το κατάλληλο Νομικό Πλαίσιο για την ανάπτυξη του Αλιευτικού Τουρισμού στη χώρα μας. 

Σήμερα έχουν περισσότερα από 150 σκάφη με άδεια Αλιευτικού Τουρισμού, και συνεχίζουν τις Ημερίδες – Ομιλίες, για να πείσουν και άλλους Ψαράδες να ξεκινήσουν.

Όπως τόνισε ο κ. Λουρδής "προσπαθούμε να βρούμε λίγα χρήματα, για να αναβαθμίσουμε την πλατφόρμα μας και να προχωρήσουμε στις κατάλληλες δράσεις - συνεργασίες, ώστε να προβάλλεται ο Ελληνικός Αλιευτικός Τουρισμός σε όλο τον κόσμο σαν από τα καλύτερα Ευρωπαϊκά Αγροτικά Προϊόντα"

Σύμφωνα με πληροφορίες, μέσα στις επόμενες ημέρες το πρώτο αδειοδοτημένο σκάφος στο Παράλιο Άστρος θα λάβει όλες τις άδειες και θα ξεκινήσει τα αλιευτικά ταξίδια στις καταγάλανες θάλασσες της Βόρειας Κυνουρίας.

Μία τέτοια είδηση οπωσδήποτε μας χαροποιεί, καθώς η Αρκαδία κάνει το πρώτο μεγάλο βήμα στην ανάδειξη του φυσικού της θαλάσσιου πλούτου και στην ενίσχυση του εναλλακτικού τουρισμού, πόλο έλξης και μέσο ανάπτυξης για τον τόπο.

Σε λίγες ημέρες μέσα από την διαδικτυακή πλατφόρμα www.fishingtrips.gr, ο καθένας μπορεί πολύ εύκολα, όπως άλλωστε συμβαίνει σε όλο τον κόσμο, να προγραμματίσει και να κλείσει το ψάρεμά του, ενώ παράλληλα μπορεί να έχει διαθέσιμες όλες τις αναγκαίες πληροφορίες.

Αυτή σίγουρα είναι μια ξεχωριστή πρωτοβουλία, με ουσιαστική συμβολή στην αξιοποίηση παραδοσιακών δραστηριοτήτων όπως η αλιεία, που βοηθάει στην προσέλκυση επισκεπτών - τουριστών που αναζητούν μια πιο αυθεντική εμπειρία αλλά και στην τόνωση της τοπική τουριστική ανάπτυξη και στην αύξηση του εισοδήματος και άλλων επαγγελματιών - συνεργατών, με αειφόρο φιλοσοφία και ιδιαίτερη αγάπη για το υγρό στοιχείο και την αλιευτική δραστηριότητα.

Έφη Καστραντά


Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.