Τάνος: Η φύση πληρώνει πρώτη την αμέλεια

Τάνος: Η φύση πληρώνει πρώτη την αμέλεια

Σεπτέμβριος 20, 2017 - 09:30
0 σχόλια

Η φύση πληρώνει πρώτη την αμέλεια, την έλλειψη παιδείας, την αδιαφορία των πολιτών και των Αρχών. Πλείστες όσες είναι, δυστυχώς, οι αποδείξεις για τα παραπάνω, ιδίως τα τελευταία χρόνια που το πρόβλημα των απορριμμάτων στην Πελοπόννησο έχει μεταμορφωθεί -με ευθύνη των τοπικών αρχών και των κυβερνήσεων, ασφαλώς- σε βρόγχο που πνίγει το περιβάλλον.

Προσφάτως, είδαν το φως της δημοσιότητας φωτογραφίες από τον ποταμό Τάνο στη Βόρεια Κυνουρία, στις οποίες απεικονίζεται μια διόλου κολακευτική πραγματικότητα για την περιοχή: Ξύλα, μπάζα, κάθε λογής σκουπίδι και άχρηστο αντικείμενο έχει μεταφερθεί εκεί από κάποιους ασυνείδητους, οι οποίοι είτε αδιαφορούν είτε δεν γνωρίζουν τη διαδικασία της ορθής απόρριψης ανάλογων αντικειμένων.

Οι όχθες του Τάνου για δεκαετίες λειτουργούσαν ως μια άτυπη και παράνομη, ασφαλώς, χωματερή, όπου οι δημότες ξεφορτώνονταν τα πάντα, από μπάζα έως κουφάρια σκύλων. Με τη δημιουργία της μονάδας προσωρινής διαχείρισης του Δήμου, έγινε μια προσπάθεια απομάκρυνσης των απορριμμάτων από τις όχθες.

Πέρυσι τον Οκτώβριο, στον χωματόδρομο του Τάνου, περνώντας τις εγκαταστάσεις του Βιολογικού Καθαρισμού και της μονάδας για τη διαχείριση των απορριμμάτων, μπάζα, ξύλα, παλιά έπιπλα και χαλασμένες ηλεκτρικές συσκευές ήταν όλα πεταμένα μέσα στο ποτάμι.

Εφέτος η κατάσταση είναι ίδια. Εν όψει, δε, των βροχών, των καταιγίδων και των ακραίων καιρικών φαινομένων, είναι επιτακτική ανάγκη να καθαριστούν οι όχθες του Τάνου ποταμού. «Έχουμε ήδη βάλει εργολάβο για τον καθαρισμό ολόκληρου του ποταμιού έως τις εκβολές του. Δουλεύει ήδη και σε περίπου μία εβδομάδα θα είναι ολόκληρο το ποτάμι καθαρό από μπάζα, κλαδιά και σκουπίδια», μας λέει ο δήμαρχος Βόρειας Κυνουρίας Παναγιώτης Μαντάς σε επικοινωνία που είχαμε μαζί του.

Ο ποταμός Τάνος, όπως και κάθε παραλία, ποτάμι, βουνοπλαγιά και φαράγγι στην Αρκαδία, πρέπει να διατηρείται καθαρός. Ας ελπίσουμε, επίσης, ότι η τιμωρητική, θα λέγαμε, πολιτική που θα ασκήσουν οι αρμόδιες αρχές σε σχέση με τους παραβάτες θα πιάσει τόπο, όταν εφαρμοστεί.

Γαλανιάδη Εύα

Ειδήσεις: 

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.