Ταχυδρομεία, Τηλέγραφοι, Τηλέφωνο στην Τρίπολη, 19ος-20ός αι. (pics)

Ταχυδρομεία, Τηλέγραφοι, Τηλέφωνο στην Τρίπολη, 19ος-20ός αι. (pics)

Απρίλιος 27, 2017 - 12:07
2 σχόλια

Τον 19ο αιώνα η επικοινωνία μεταξύ ανθρώπων που ζούσαν σε διαφορετικές περιοχές γινόταν, ακόμη, δι’ αλληλογραφίας. Το ίδιο μέσον θα χρησιμοποιούσαν οι Έλληνες αμέσως μετά την απελευθέρωση το 1821. Έτσι, ήταν αναγκαία η ίδρυση ενός μεταφορικού φορέα.

Στις 24 Δεκεμβρίου του 1828, ο Καποδίστριας υπέγραψε ψήφισμα «Περί συστάσεως Τακτικής Επικοινωνίας», οργάνωσε δηλαδή την πρώτη ταχυδρομική υπηρεσία στη χώρα μας. Με το ΙΖ’ ψήφισμα του Ιωάννη Καπο­δίστρια, ιδρύεται το «Ταχυδρομείον Γενικόν», με σκοπό τη μεταφορά της επίσημης και της ιδιωτικής αλληλογραφίας. Αλλά η νεοσύστατη ταχυδρομική υπηρεσία, τουλάχιστο στα πρώτα της χρόνια εξυπηρετούσε μόνο τις κρατικές ανάγκες.

Τα πρώτα γραφεία της υπηρεσίας ιδρύθηκαν σε Άργος, Τρίπολη, Σύρο, Επίδαυρο και Αίγινα.

Η διανομή των επιστολών γινόταν με έφιππους ταχυδρόμους και πεζούς. Εκείνη την εποχή, στην Τριπολιτσά, υπήρχε και ιδιώτης που έκανε χρέη ταχυδρόμου, ο Αθ. Καρδαράς, και το 1825 ένας άλλος, ο Παλαιολόγος, με τακτική μετάβαση στο Ναύπλιο και στο Άργος.

ΤΑΧΥΔΡΟΜΙΚΑ ΤΕΛΗ ΚΑΙ ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΑ

Τα ταχυδρομικά τέλη για τις μονόφυλλες επιστολές ορίστηκαν σε πέντε παράδες, για τις δίφυλλες δέκα παράδες και για επιστολές με βάρος πάνω από δέκα γραμμάρια σαράντα παράδες. Οι φάκελοι που ήταν πάνω από είκοσι πέντε δράμια δεν γίνονταν δεκτοί. Στις πόλεις έδρευαν οι έκτακτοι επίτροποι και οι προσωρινοί διοικητές, εάν δεν υπήρχε αστυνόμος. Για την Τριπολιτσά, που ήταν το διαμετακομιστικό κέντρο για τις άλλες πόλεις τις Πελοποννήσου, υπήρχαν 7 ίπποι και τρεις οδηγοί. Οι έφιπποι ταχυδρόμοι (είχαν οριστεί τέσσερις) ξεκινούσαν από την Τρίπολη στις 17:00 -Τρίτη και Παρασκευή- για Καρύταινα, Λεοντάριο, Μυστρά και στις 08:00 για το Άργος.

ΤΑ ΤΤΤ ΣΤΗΝ ΤΡΙΠΟΛΗ

Το 1859 συστάθηκε η τηλεγραφία (ο ηλεκτρικός τηλέγραφος) και τη διανομή τηλεγραφημάτων την έκανε το ταχυδρομείο. Τη εποχή εκείνη γενικός διευθυντής σε όλα τα ταχυδρομεία της Ελλάδας ήταν ο Λεονάρδος Θεόδωρος από τη Δημητσάνα. Το 1887 ψηφίστηκε νόμος «Περί ενώσεως της Ταχυδρομικής και της Τηλεγραφικής υπηρεσίας». Το 1891 ήρθε το πρώτο τηλέφωνο και άρχισαν να αυξάνονται οι συνδρομητές. Το 1892 προστέθηκε στη διεύθυνση Ταχυδρομείων και Τηλεγραφημάτων και η Τηλεφωνική Υπηρεσία. Έτσι δημιουργήθηκαν τα ΤΤΤ δηλαδή Ταχυδρομεία - Τηλέγραφοι - Τηλέφωνα. Τα γραφεία ονομάζονταν «τριατατικά» και για να οργανωθούν καλύτερα χώρισαν την Ελλάδα σε περιφέρειες και μία ήταν της Τρίπολης.
Το 1911 τηλεγραφητής στην πόλη μας ήταν ο Ευάγγελος Π. Μπουρούνης. Το 1930 διευθυντής των εδώ ΤΤΤ ήταν ο Ι. Κωνσταντινίδης.  Στην Τρίπολη τα πρώτα γραφεία τα βρίσκουμε στην αρχή της οδού Αγίας Βαρβάρας, στην μετέπειτα οικία Ορφανόπουλου. Αρχές του 20ού αιώνα μεταφέρθηκαν στην πλατεία Κολοκοτρώνη, με διευθυντή τον Καράκαλο, και έπειτα από 7 χρόνια στην οδό Ανακτόρων, στο κτήριο Σκουντριάνου, σημερινό κατάστημα Ζούζουλα.

Γύρω στα 1935 μεταφέρθηκαν στην οδό Ανακτόρων και Δημητρακοπούλου, στο οίκημα Χωματά, με τηλεγραφητή τον Νικόλαο Μπράβο. Το 1949 τα ΤΤΤ χωρίστηκαν: οι τηλεπικοινωνίες αποτέλεσαν τον ΟΤΕ, ενώ τα Ταχυδρομεία (ως το 1970) ήταν στο Δημόσιο. Όταν χωρίστηκαν τα τρία ΤΤΤ, το Ταχυδρομείο Τρίπολης μεταφέρθηκε στην οδό Γορτυνίας (Βασιλέως Παύλου) και Νικηταρά γωνία. Οι Τηλεπικοινωνίες, ο σημερινός ΟΤΕ, πήραν την οικία Καλούτση και έκτισαν το 1959(;) το υπάρχον κτήριο στη συμβολή Αγίας Βαρβάρας και Φωτάκου, με τηλεγραφητή τον  Λίγκρη και διευθυντή τον Νικόλαο Μπράβο.

Αργότερα, τηλεγραφητής ήταν ο Νίκος Καρύδης. Τα ΤΤΤ το 1956 δημιούργησαν το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, που ήταν αυτόνομη υπηρεσία. Μεγάλη συμβολή στη λειτουργία των επικοινωνιών, εκτός από του ταχυδρόμους, είχαν και οι τηλεγραφητές που ήταν υπεύθυνοι για την αποστολή και παραλαβή μηνυμάτων και τη διάθεσή τους.

Αυτή είναι η ιστορία των ΤΤΤ στην Τρίπολη.

Υ.Γ.: Τηλεγραφητές της εποχής εκείνης από το 1910 έως το 1960…  ήταν οι Σόφρων. Αγριοστάθης, Π. Βλαντούσης, Ι. Βλαντούσης, Γ. Γεωργιάδης, Αθ. Δημητρόπουλος, Δ. Θεανόπουλος, Σπ. Κανάρης, Ι. Μετζέλος, Ευαγ. Μπουρούνης, Κ. Μαργέτης, Π. Νικολόπουλος, Ν.  Μπράβος, Γ. Φράγκος,  Ν. Τσάτσουλης, Κ. Κολιόπουλος, Ανδρ. Αρμόνης, Γ. Γαλανόπουλος, Σωτ. Λαμπρόπουλος, Δ. Σιώρας.

ΧΡΗΣΤΟΣ Η. ΜΗΤΣΙΑΣ

Email: xristoshmitsias@hotmail.com

Φωτογραφίες του OTE από το προσωπικό αρχείο του κύριου Μήτσια, και οι υπόλοιπες φωτογραφίες ως ταχυδρόμος είναι αρχείο Γεωργίου Κουτσούκου που ήταν ταχυδρόμος στα χωριά Άγαλι, Δάρα, Κώμη.


2 Σχόλια

Υπέροχα όπως πάντα τα άρθρα σου Χρήστο !!Εμπεριστατωμένα και ακριβή,αλλά και με όλα όσα δεν γνωρίζαμε για την δημιουργια και την πορεία των ΤΤΤ.Για άλλη μια φορα ΕΥΓΕ !!!Να είσαι καλά Χρήστο...συνέχισε έτσι....

Εξαιρετικά ενδιαφέρον, συγχαρητήρια. Καλή συνέχεια, καλή χρονιά.

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.