Τα σημάδια του Λάδωνα στης Κυράς το Γεφύρι (vid)

Τα σημάδια του Λάδωνα στης Κυράς το Γεφύρι (vid)

Ιούλιος 20, 2019 - 18:15
0 σχόλια

Ο ποταμός Λάδωνας έχει μήκος 75 χλμ., πηγάζει κοντά στο χωριό "Λυκούρια" και είναι παραπόταμος του ποταμού Αλφειού. Στον ποταμό Λάδωνα, «της Κυράς το γεφύρι» χρονολογείται τον 13ο αιώνα και συνδέει το χωριό Πουρναριά με τη Μυγδαλιά.

Χτίστηκε από την Αρχόντισσα της 'Ακοβας την Κυρά, είναι πέτρινο πεντάτοξο και έχει μήκος 56,60 μ. και πλάτος 2,15 μ. Αυτό επέτρεπε το πέρασμα από τη μια όχθη του ποταμού στην άλλη. Η τεχνητή του λίμνη δημιουργήθηκε το 1955 με την κατασκευή φράγματος από τη ΔΕΗ. Στην λίμνη του Λάδωνα η ΔΕΗ δημιούργησε και το παλαιό πορθμείο που μετέφερε κάποτε ανθρώπους και ζώα και μέχρι το 1973 λειτουργούσε χειροκίνητα.

Από το 2002 πλάι στο παλιό πέτρινο γεφύρι υπάρχει μια σύγχρονη τσιμεντένια γέφυρα που συνδέει τα γύρω χωριά. Το καλοκαίρι και το φθινόπωρο με την μείωση των βροχών η στάθμη του Λάδωνα πέφτει αισθητά και αναδεικνύει «της Κυράς το γεφύρι» τον νερόμυλο και άλλα κτίσματα που βυθίστηκαν από την λίμνη.

Video: 

Τα Σημάδια του Λάδωνα στης Κυράς το Γεφύρι


Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.