Τα πολλά πρόσωπα του Android

Τα πολλά πρόσωπα του Android

Ιανουάριος 11, 2017 - 16:53
2 σχόλια
Για τα smartphones, το Android είναι ότι τα Windows για τους προσωπικούς υπολογιστές: το πιο δημοφιλές Λειτουργικό Σύστημα που λάτρεψαν τόσο οι κατασκευαστές συσκευών όσο και οι χρήστες. 
 
Χωρίς ουσιαστικό ανταγωνισμό (βλέπε το ναυάγιο των Windows Phone μετά την εξαγορά του τμήματος κινητών της Nokia από τη Microsoft το 2014 και την πρόσφατη αισθητή μείωση των πωλήσεων του Apple iPhone, το οποίο έχει σταματήσει προ πολλού να αποτελεί ένα καινοτόμο προϊόν) αποτελεί την (α) ευκολότερη και (β) οικονομικότερη λύση λογισμικού για όλους τους κατασκευαστές συμπεριλαμβανομένων και των Κινέζων στο σύνολό τους.  
 
Οι δυο όμως αυτοί λόγοι υιοθέτησης του Android από μεγαθήρια όπως η Samsung έως και νεοσσούς σαν τη Coolpad έχουν ως αποτέλεσμα οι καταναλωτές να αποκτούν μια, κατά περίπτωση, εντελώς διαφορετική εμπειρία  χρήσης του Λειτουργικού Συστήματος η οποία κυμαίνεται από άριστη έως επιεικώς απαράδεκτη. Τι πρέπει λοιπόν να προσέξετε ώστε να μην απογοητευτείτε από το Android smartphone σας;
 
Γενικά, οι κατασκευαστές επεμβαίνουν σε δύο επίπεδα του Android: τη διεπαφή και τη λειτουργικότητα. Με άλλα λόγια, ο πυρήνας του Λειτουργικού Συστήματος μπορεί να παραμένει ο ίδιος αλλά το περιβάλλον αλληλεπίδρασης με το χρήστη και οι λειτουργίες που παρέχονται out of the box ποικίλουν. Έτσι, για παράδειγμα, διαφορές θα παρατηρήσετε στον τρόπο παρουσίασης και διαχείρισης των ειδοποιήσεων, στον τρόπο παρουσίασης των οθονών (κυρίως της αρχικής), στα μενού επιλογών, στις δυνατότητες κινήσεων αφής, στις ρυθμίσεις ασφαλείας αλλά και στις εφαρμογές (apps) αυτές καθ’ αυτές. Σημαντικό λοιπόν είναι να προσδιορίσετε σε ποιο βαθμό έχει επέμβει ο κατασκευαστής. Επίσης καλό είναι να αποκτήσετε μια εικόνα για το ποιες ακριβώς εφαρμογές/λειτουργίες προσφέρει η συσκευή εκ κατασκευής. Για παράδειγμα, έχει δική της εφαρμογή ημερολογίου ή αποκλειστικά και μόνο Google Calendar; Στην δεύτερη περίπτωση, πρέπει να γνωρίζετε ότι όλα σας τα ραντεβού και οι υπενθυμίσεις θα διατηρούνται online στη Google και ότι δυνατότητα ενσωμάτωσης από άλλα ημερολόγια δεν υπάρχει (καλή τύχη με το να μεταφέρετε τα υπάρχοντα ραντεβού σας από την παλιά σας συσκευή!). Εφαρμόστε την ίδια λογική και για τις υπόλοιπες εφαρμογές που σαν ενδιαφέρουν.
 
Εν ολίγοις,  μη βιαστείτε να αγοράσετε μια συσκευή μόνο και μόνο επειδή «τρέχει» την πιο πρόσφατη έκδοση του Android που τόσο άρεσε στον/στην φίλο/η σας, εκτός και αν πρόκειται να αποκτήσετε ακριβώς το ίδιο μοντέλο μ’ αυτόν. Σε κάθε άλλη περίπτωση, το πιθανότερο είναι ότι θα βρεθείτε προ εκπλήξεως.
 
Δημήτρης Πανταζόπουλος
Tags: 

2 Σχόλια

Αν και οι συσκευές που τρέχουν λειτουργικό android μπορεί να διαφέρουν μεταξύ τους, αυτό είναι ακριβώς το στοιχείο που καθιστά επιτυχής μια εφαρμογή γραμμένη για android. Eνα αρχείο .apk που προσφέρει πολλούς εναλλακτικούς πόρους για διαφορετικές προδιαγραφές συσκευών.

Πράγματι, για τους προγραμματιστές εφαρμογών αυτό είναι ένα μεγάλο πλεονέκτημα σε αντίθεση βέβαια με οτι συνέβαινε στα παλαιότερα κινητά τηλέφωνα το Λειτουργικό Σύστημα των οποίων ήταν "κομμένο και ραμμένο" στα μέτρα κάθε μοντέλου. Ωστόσο, όπως κάθε νόμισμα έτσι και αυτό έχει δυο όψεις. Στη μία εξ' αυτών αναφέρεται το άρθρο, δηλαδή στη δυσκολία ύπαρξης κοινής γνωσιακής/αξιολογικής βάσης για το ίδιο το Android η οποία κατ' επέκταση επηρεάζει την εμπειρία χρήσης του.

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.