Τα παιδιά (μας) στο Facebook των τοπικών αρχόντων

Τα παιδιά (μας) στο Facebook των τοπικών αρχόντων

Μάιος 16, 2018 - 11:37
0 σχόλια

Στα δοξασμένα και άγια χώματά μας αυτόν τον καιρό κάθε Σαββατοκύριακο γυρίζουμε τον χρόνο 200 χρόνια πίσω και γιορτάζουμε τις θυσίες των προγόνων μας, την οξυδέρκεια του Κολοκοτρώνη, την έναρξη της Επανάστασης και τις πρώτες νικηφόρες μάχες μας.

Αφήνω απ' έξω το γεγονός ότι τις περισσότερες φορές οι πανηγυρικοί είναι βαρετοί και γραμμένοι είκοσι χρόνια νωρίτερα, δίχως καμία αναφορά στη σύγχρονη βιβλιογραφία. Αφήνω απ' έξω το γεγονός ότι νέοι πολιτικοί, βουλευτές, δεν λένε να χωνέψουν επιτέλους ότι δεν πήγαμε ενωμένοι οι Έλληνες στην Επανάσταση -με πάθος και με θέληση για ελευθερία και οικονομική αυτονομία πήγαμε- και επαναλαμβάνουν των δικών τους... προγόνων τους παρωχημένους λόγους περί ενότητας και ομοψυχίας -ακούγοντάς τους νομίζεις ότι όλοι οι επαναστάτες ήταν από το ίδιο σόι και είχαν ακριβώς τα ίδια συμφέροντα.

(Παρένθεση: Δύο εμφύλιοι πόλεμοι στα σπλάχνα της επανάστασης δεν μας λένε τίποτα, η φαγωμάρα μεταξύ Νησιωτών και Στερεοελλαδιτών, Πελοποννήσιων και Στερεοελλαδιτών, η απόπειρα δολοφονίας του ίδιου του Κολοκοτρώνη λίγο πριν από την Άλωση δεν κρίνονται σημαντικά γεγονότα και δεν δείχνουν το ποιόν της φυλής μας, η κατασπατάληση του πρώτου μας δανείου για τους εμφυλίους μας είναι... αποδεικτικό ενότητας ενός λαού που μια μέρα ξεσηκώθηκε και κίνησε ενωμένος για τη λευτεριά. Κι αν τα παραπάνω τα διατυπώνω με υπερβολικό τρόπο και ενοχλεί, το ίδιο ενοχλούνται όλοι όσοι γνωρίζουν πέντε πράγματα παραπάνω -που στις μέρες μας δεν είναι δύσκολο να τα πληροφορηθούν όλοι!- κάθε φορά που ακούνε τους πολιτικούς του τόπου μας να μιλούν για αυτά τα γεγονότα με μεγαλοστομίες και ανακρίβειες χάριν... παραδειγματισμού: Σου λέει, όπως τότε πήγαμε ενωμένοι στην επανάσταση, πάμε και τώρα ενωμένοι να βγούμε από την κρίση. «Αν είστε ενωμένοι, θα σας βγάλω από την κρίση εγώ και το κόμμα μου!», μας λένε. Όπως τότε έλεγαν το Γαλλικό, το Ρωσικό, το Αγγλικό κόμμα... Ας υπεραπλουστεύσω κι εγώ, αφού μια ομοιότητα υπάρχει, βρε αδερφέ!)

Αυτό που πραγματικά, όμως, με προβληματίζει κάνοντας scroll down στις σελίδες περιφερειακών, δημοτικών συμβούλων, αντιπεριφερειαρχών και λοιπών που τιμούν με την παρουσία τους τη μνήμη των ιστορικών μας γεγονότων και τρέχουν να ανεβάσουν φωτογραφίες τους από τις εκδηλώσεις αυτές στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, είναι ότι άκριτα, δίχως να ρωτήσουν κανέναν, δίχως να πάρουν την άδεια κανενός, με το «έτσι θέλω», δηλαδή, δεν προσέχουν ώστε στις φωτογραφίες που αναρτούν να μην εικονίζονται τουλάχιστον παιδιά.

Παιδιά που οι γονείς τους, ενδεχομένως, κάνουν ό,τι μπορούν για να τα προστατεύσουν από το Διαδίκτυο. Που οι ίδιοι δεν αναρτούν καν οικογενειακές φωτογραφίες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να μην εκθέσουν τα ανήλικα μέλη της φαμίλιας τους στον επικίνδυνο «αέρα» του Διαδικτύου. Και ξαφνικά, επειδή το παιδί τους παρελαύνει ή χορεύει ή συμμετέχει με οποιονδήποτε τρόπο στις εκάστοτε εκδηλώσεις, να το φάτσα-φόρα στην ανάρτηση του δημάρχου, του δημοτικού συμβούλου, του αντιπεριφερειάρχη, να το βλέπουν οι χιλιάδες φίλοι και followers.

Σημειωτέον ότι είναι διαφορετικό πράγμα η φωτογράφιση από τα μέσα ενημέρωσης -ο οποιοσδήποτε έχει το δικαίωμα να μην δώσει την άδεια να εμφανιστεί στο μέσον που εκπροσωπεί ο ρεπόρτερ- και είναι διαφορετικό πράγμα η ανάρτηση φωτογραφιών στις προσωπικές σελίδες των παρευρισκομένων σε ανάλογες εκδηλώσεις. Διότι οι ρεπόρτερ είναι αναγνωρίσιμοι και φαίνεται ότι βρίσκονται στον χώρο για να δουλέψουν. Πώς μπορεί, όμως, να ξέρει ο γονιός, ή ακόμα και ο απλός πολίτης που δεν έχει καμία όρεξη να σουλατσάρει στα προφίλ του καθενός, αν ο τάδε ή ο δείνα θα τον συμπεριλάβει στο... φανταστικό του άλμπουμ με τα εκατοντάδες «κλικ»;..

Γι' αυτό, καλό θα είναι όλοι όσοι τμούν με την παρουσία τους τις εκδηλώσεις μνήμης να φροντίζουν ώστε καθώς αναδεικνύουν το καλό τους προφίλ στις φωτογραφίες, να προστατεύουν από τη δημοσιότητα την οποία εκείνοι επιζητούν όλους εκείνους που επίσης βρίσκονται στον ίδιο χώρο για να τιμήσουν την ιστορία μας και τους αγώνες μας, αλλά δεν θέλουν να δουν τη φάτσα τους στις προσωπικές σελίδες κανενός.

Και, κυρίως, τα παιδιά. Όλα τα παιδιά. Το γεγονός ότι συμμετέχουν σε μια εκδήλωση δεν είναι δικαιολογία για να κυκλοφορεί η εικόνα τους στα προφίλ κανενός.

Σημειωτέον, επίσης, ότι οι περισσότεροι τοπικοί μας άρχοντες φροντίζουν να μην εκθέτουν τα δικά τους τα παιδιά στις σελίδες τους...

Πώς το έλεγε ο Πλάτων; Όλα τα παιδιά της πόλης να τα θεωρείς εξίσου παιδιά σου και να τους συμπεριφέρεσαι ανάλογα -ή κάπως έτσι...

 

Γαλανιάδη Εύα

Tags: 

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.