Τα όσια και η ουσία

Τα όσια και η ουσία

Νοέμβριος 12, 2019 - 12:55
9 σχόλια

Ο κακός χαμός έγινε με την επαναφορά της διάταξης για ποινή φυλάκισης έως και δύο έτη για τη βλασφημία. Και γι' αυτό την παίρνει πίσω ο υπουργός Δικαιοσύνης, εξηγώντας και απολογούμενος ότι η συγκεκριμένη διάταξη αποσκοπούσε στην προσπάθεια προστασίας των δικαιωμάτων θρησκευτικών μειονοτήτων «μπροστά σε γεγονότα που εξελίσσονται με αρνητικό τρόπο στην ελληνική κοινωνία και μιλώ για την αντιπαράθεση μεταξύ ομάδων μεταναστών που εγκαθίστανται στην ενδοχώρα και δημιουργούνται εντάσεις», όπως είπε ο ίδιος.

Ας αφηγηθούμε εδώ κάτι που έγινε στην πόλη μας, για να καταλάβουμε τι συμβαίνει ανάμεσα σε θρησκευτικές μειονότητες. Πριν από κάποιους μήνες, μουσουλμάνα ντυμένη με μπούρκα επιτέθηκε λεκτικά και με αιχμηρό αντικείμενο προκαλώντας επιπόλαιο τραύμα σε γυναίκα που, αν και μουσουλμάνα, δεν φορούσε μπούρκα ούτε αυτή ούτε οι κόρες της σε συνοικιακό μαγαζί όπου αμφότερες ψώνιζαν. Η γυναίκα οδηγήθηκε στο ΑΤ και αφέθηκε ελεύθερη. Ύστερα από λίγες ημέρες, το θύμα της επίθεσης, ή ο σύζυγός της, δεν θυμάμαι καλά, πήγαν στο σπίτι της γυναίκας με τη μπούρκα και της επιτέθηκαν. Κι αυτοί οδηγήθηκαν στο ΑΤ και αφέθηκαν ελεύθεροι. Θα πει κάποιος, εδώ έγινε επίθεση με αντικείμενο, υπήρξε τραυματισμός, και υπάρχουν νόμοι για αυτά. Ωστόσο, σκοπός είναι να γίνει αντιληπτό και από τους φιλοξενούμενους ότι δεν μπορείς να επιτίθεσαι στον άλλον επειδή πιστεύει σε άλλον θεό, ή επειδή έχει άλλη πίστη ή επειδή ντύνεται όπως θέλει. Με την αφήγηση αυτού του περιστατικού, θέλω απλώς να επισημάνω ότι έχει τα δίκια του ο Τσιάρας διότι καλώς ή κακώς, φιλοξενούμε ανθρώπους που δεν αντιλαμβάνονται ότι έχουν έρθει σε οργανωμένο κράτος, όπου όλοι προστατεύονται από τον νόμο και ότι τα ιερά και τα όσια του καθενός είναι δική του δουλειά και υπόθεση. Και τα περιστατικά στην επικράτεια είναι πολύ πιο σοβαρά από αυτό που σας περιέγραψα. Τώρα, αν πίσω από αυτό λυσάμε όλοι να δούμε αναχρονισμό, φίμωση της δημοκρατίας και του λόγου, αναλογιστείτε ότι πιο προοδευτικές από εμάς χώρες -ή τουλάχιστον έτσι τις κρίνουμε εμείς!- όπως η Δανία, ενώ πέντε άλλες ευρωπαϊκές χώρες έχουν ανάλογο νόμο. Και κυρίως, αναλογιστείτε ότι χθες έγινε μια τεράστια πορεία στο κέντρο της Αθήνας και στα κανάλια έπαιζε... Κίνα, επενδύσεις και λαμπρή εξωτερική πολιτική μετά πολλής αναπτύξεως. Αυτό το τελευταίο για τα ΜΜΕ, που κάνουν γαργάρα πράγματα που με την προηγούμενη κυβέρνηση θα είχαν πρωτοσέλιδα και παντιέρες. Αλλά αυτά δεν μας απασχολούν.

Ας σταθούμε στην ουσία των άλλων διατάξεων που περιλαμβάνονται στη ρύθμιση:

– Αυστηροποιείται το πλαίσιο τιμώρησης του βιασμού (άρθρο 336 του ΠΚ που αφορά και στο βιασμό ανηλίκων). Προβλεπόταν κάθειρξη 5 έως 15 έτη τιμώρησης και έγινε κάθειρξη τουλάχιστον 10 ετών. Επίσης, εάν ο βιασμός έγινε από 2 ή περισσότερους δράστες που ενεργούσαν από κοινού, αντί για 10, 15 έτη τιμώρησης, η ποινή μεταβλήθηκε σε ισόβια ή πρόσκαιρη κάθειρξη 10, 15 χρόνια.

– Αυστηροποίηση του πλαισίου τιμώρησης της διακίνησης μεταναστών. Ήδη, ο νόμος προέβλεπε αυστηρή ποινή. Τώρα αυξάνονται τα πρόστιμα και οι ποινές. Η ποινή και τα πρόστιμα που επιβάλλονται είναι για κάθε μεταφερόμενο άτομο.

– Αναφορικά με την κλοπή από δύο ή περισσότερους, απαλείφεται, από το συζητούμενο σχέδιο νόμου, η διάρρηξη και πλέον εάν η κλοπή τελέστηκε από δύο ή περισσότερους που είχαν οργανωθεί για την τέλεση κλοπών, τιμωρείται με κάθειρξη έως 10 έτη και χρηματική ποινή.

– Τροποποιείται το άρθρο 79 του Ποινικού Κώδικα, παράγραφος 7, έτσι ώστε στην απόφαση να αναφέρονται ρητά οι λόγοι που δικαιολογούν την κρίση του δικαστηρίου για την επιμέτρηση της ποινής που επέβαλε. «Στο προηγούμενο καθεστώς για την επιμέτρηση της ποινής χρειαζόταν ειδική και εμπεριστατωμένη αιτιολογία, πράγμα που θα οδηγούσε σε σωρεία αναιρέσεων. Δεν χρειάζεται πλέον φλυαρίες στην απόφαση, και όπως όλα τα χρόνια είχε αιτιολογία η απόφαση, έτσι θα έχει και τώρα. Το ζήτησε η Ένωση Εισαγγελέων, το ζήτησαν οι δικαστές», δήλωσε ο υπουργός.

Εν ολίγοις: Όλοι καταπιάστηκαν με τη βλασφημία, ουδείς ασχολήθηκε με τις άλλες τροποποιήσεις που αυστηροποιούν ποινές για ποινικά αδικήματα εις βάρος ανήλικων θυμάτων βιασμού -πολλά τα περιστατικά στις δομές- και διακίνησης μεταναστών -θυμίζω ότι πριν από λίγες ημέρες και εδώ στη Νεστάνη η Αστυνομία έπιασε διακινητή με βανάκι.

Ή μήπως δεν είναι μάστιγα οι κλοπές και δεν μένουν ατιμώρητοι οι δράστες;

Τέλος πάντων, η διάταξη για τη βλασφημία αποσύρθηκε. Μπορούμε να συνεχίσουμε να βρίζουμε ελεύθερα όποιον θεό θέλουμε «κακόβουλα», εφόσον ως εκεί φτάνει η παιδεία μας. Αλλά αν διαβάσουμε λίγο πιο προσεκτικά τις άλλες αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα και το πνεύμα τους, και αν δούμε τι συμβαίνει γύρω μας, ακόμα και στην πόλη μας, θα αντιληφθούμε ότι η ουσία είναι αλλού.

«Εξηγούμαι λοιπόν για το νομικά αυτονόητο: φυσικά ο ανθρώπινος λόγος μπορεί να προσβάλει, και μάλιστα να προκαλέσει οδύνες, ακόμη περισσότερο απ’ ό,τι οι πράξεις. Φυσικά, η ελευθερία της έκφρασης κάπου σταματά: εκεί που θίγεται ο πυρήνας της υπόληψης, της τιμής και της αξιοπρέπειας του ανθρώπου όταν εξατομικευμένα στοχεύεται. Σε τελευταία ανάλυση, για τον λόγο αυτόν οι ανά τον κόσμο ποινικοί κώδικες διαθέτουν άρθρα να διωχθούν αυτοί που υβρίζουν», έγραφε ο Δημήτρης Χριστόπουλος, αναπληρωτής καθηγητής του Παντείου Πανεπιστημίου, αντιπρόεδρος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, στο vima.gr το 2015, με αφορμή την αιματηρή επίθεση στο περιοδικό «Charlie Hebdo». Όλο το εξαιρετικό άρθρο του ΕΔΩ.

 

Γαλανιάδη Εύα

Ειδήσεις: 

9 Σχόλια

Να καταλάβαινες και αυτά που παραθέτεις θα κα Γαλανιάδη θα ήταν ακόμα καλύτερα. Τα άρθρα που επρόκειτο να επαναφερθούν δεν προστάτευαν άτομα αλλά την Θείο και την θρησκεία ως αφηρημένη έννοια. Κανείς δεν επιχειρηματολογεί ότι πρέπει να είναι νόμιμο να βρίζεις κάποιον εξατομικευμένα με βλασφημίες ή να τον κτυπάς λόγω θρησκεύματος. Το τοπικό παράδειγμα σας δεν θα ενέπιπτε στο πεδίο των επαναφερούμενων διατάξεων και είναι εντελώς άσχετο ως παράδειγμα. Μάλιστα το να προκαλείς σωματική βλάβη λόγω θρησκευτικών πεποιθήσεων συνιστά ήδη επιβαρυντική περίπτωση. Δεν γνωρίζετε τους νόμους.

συνέχεια προηγούμενου post. Για την Δανία αυτό που μπορώ να βρω είναι ότι καταργήθηκε από το 2017. Δεν βλέπω πηγές για την επαναφορά ούτε για το συγκεκριμένο περιεχόμενο του νόμου. Και μιλά αόριστα για άλλες 5 χώρες. Για πείτε μας όμως πόσες χώρες ΔΕΝ έχουν τέτοιο νομο; Μήπως είναι αρκετά περισσότερες; Είναι ηθικά σωστό να μην εκφραζόμαστε υβριστικά για μια θρησκεία. Ωστόσο είναι νόμιμο να εκφραζόμαστε όπως θέλουμε, ακόμα και υβριστικά, για μια θρησκεία εφόσον δεν στρεφόμαστε κατά συγκεκριμένων ατόμων. (συνεχίζει)

(συνέχεια) Καταλαβαίνετε κα Γαλανιάδη αυτά που γράφετε; Ο Υπουργός λέει φάτσα φόρα ότι οι δικαστικές αποφάσεις δεν χρειάζεται να έχουν αιτιολογία για να μην φλυαρούν οι δικαστές (εγώ για να μην μπαίνουν σε διαδικασία ορθής νομικής σκέψης) και δεν το σχολιάζετε αρνητικά; Είναι βασική αρχή της δικαιοσύνης να έχουμε αιτιολογημένες δικαστικές αποφάσεις. Σκοπός είναι, μεταξύ άλλων, να μπορούν να ελεγχθούν από τα ανώτερα δικαστήρια. Για σκεφτείτε να λέει ο δικαστής μόνο ένα ένοχος ή αθώος χωρίς καμία άλλη διατύπωση (υπερβάλλω εδώ, καθώς η διάταξη αυτή δεν αναφέρεται σε τέτοια δυνατότητα).

(συνέχεια) Δεν μπορώ να καταλάβω αυτή το καπρίτσιο που έχει η δεξιά με αυστηροποίηση των ποινών. Η αυστηροποίηση των ποινών από μόνη της δεν έχει αποτελέσματα. Το μόνο που οδηγεί είναι στην υπερφόρτωση των δικαστηριών και των φυλακών. Δεν υποστηρίζω την υπερβολική ελάφρυνση ποινών, υποστηρίζω όμως την χρυσή τομή. Αν δεν υπάρχει αποτέλεσμα θα πρέπει να αναζητήσουμε λύση στο πεδίο της πρόληψης όχι στο πεδίο της καταστολής. Αυτό ήταν το πνεύμα του νέου ποινικού κώδικα που εισήχθη το καλοκαίρι.

(συνέχεια) Και κάτι τελευταίο: Στον βιασμό μπορεί να υπάρξουν σοβαρές εως ελαφρές περιπτώσεις. Όλες πρέπει να τιμωρούνται ως κακούργημα. Αλλά αμφιβάλλω εντόνως αν οι ελαφρές περιπτώσεις πρέπει να τιμωρούνται ως κατ' ελάχιστον τα 10 έτη. Να σημειωθεί ότι πλέον στην έννοια του βιασμού το καλοκαίρι μπήκε και η περίπτωση όπου βιασμός τελείται και με την απλή απουσία συναίνεσης του θύματος και όχι αναγκαστικά με απειλή της ζωής του ή την άσκηση βίας.

Ο Έλληνας δεν αλλάζει νοοτροπία χωρίς τον φόβο της ποινής, βλέπε τον αντικαπνιστικό νομο και αλλα πολλα. Μακάρι να ποινικοποιηθεί η βλασφημία κ αν ηταν στο χέρι μου θα ποινηκοποιούσα κ τη γνωστή συνήθεια του ξεφορτώματος της ροχαλας. Ποιας πρόληψη;;;; Καταστολή κ πάλι καταστολή μέχρι να αλλάξει κατι ή ακόμα καλύτερα μυαλά

Να σταματήσει η Κυβέρνηση να "αποσύρει" να "ανακαλεί" και να κάνει γενικώς "εκπτώσεις" γιατί σύντομα θα παεί να βρεί την Κυβέρνηση Κωστάκη Καραμανλή. 'Ετσι υποχωρούσε κι αυτός ελέω αριστεράς και μεσαίου χώρου, και τον ξήλωσαν σαν πουλόβερ. Χρειάζεται σκλήρή καταστολή και αυστηροποίηση των νόμων

Τα πράματα είναι απλά. Αν δεν γεμίσουν τα δικαστήρια και οι φυλακές , δεν μαζευεται η εγκληματικότητα. Χρειάζεται σκληρή κρατική καταστολή. Να λυθουν τα χέρια του Κράτους. Ας παραδειγματιστούμε από τις χώρες του πρώην ανατολικού μπλοκ. Οι σοσιαλιστικές χώρες δεν είχαν πότε τέτοιο χάλι με εγκληματηικότητα-λαθρομετανάστευση κλπ.

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.