Τα «ναι», τα «όχι» και οι αναποφάσιστοι στην ψηφοφορία για τη Συμφωνία των Πρεσπών

Τα «ναι», τα «όχι» και οι αναποφάσιστοι στην ψηφοφορία για τη Συμφωνία των Πρεσπών

Ιανουάριος 24, 2019 - 11:15
0 σχόλια

Κορυφώνεται σήμερα στη Βουλή η μάχη για τη συμφωνία των Πρεσπών ενόψει και της ονομαστικής ψηφοφορίας, η οποία ίσως ολοκληρωθεί τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής 25 Ιανουαρίου. Σαν σήμερα το 1991, θυμίζουμε, η «Σοσιαλιστική Δημοκρατία της Μακεδονίας» αποσχίστηκε από τη Γιουγκοσλαβία.

Οι πολιτικοί αρχηγοί θα αναπτύξουν τα επιχειρήματά τους και θα κονταροχτυπηθούν. Τελικώς, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν κατέθεσε πρόταση μομφής, ενδεχομένως επειδή εκτίμησε ότι δεν θα ευδοκιμούσε -εξάλλου η Βουλή, με τους τέσσερις του Καμμένου, ανανέωσε την εμπιστοσύνη της στην κυβέρνηση μόλις την προηγούμενη εβδομάδα. Εξάλλου, γνωρίζει καλά ότι, όπως είπε ο Στέφανος Μάνος, κάθε επόμενη συμφωνία θα είναι χειρότερη, όπως κάθε προηγούμενη της Συμφωνίας των Πρεσπών ήταν καλύτερη. Επίσης, το «όχι» του Μάθιου Νίμιτς σε οποιαδήποτε επαναδιαπραγμάτευση της συμφωνίας ευαγγελιζόταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης και το κόμμα του αν και εφόσον γίνει κυβέρνηση, ήταν πολύ ηχηρό χθες.

Στην κυβέρνηση δείχνουν σίγουροι ότι οι 151 έχουν «κλειδώσει». Οι 145 του ΣΥΡΙΖΑ θεωρούνται δεδομένοι, ενώ σε αυτούς προστίθενται οι Κουντουρά, Παπαχριστόπουλος, Δανέλλης, Μαυρωτάς, Λυκούδης, Θεοδωράκης και Θεοχαρόπουλος.

Ερωτηματικό αποτελεί η αναπληρώτρια υπουργός Δημόσιας Τάξης, «καραμανλική», σύμφωνα με την ίδια, Κατερίνα Παπακώστα, η οποία προέρχεται από τη γαλάζια παράταξη και δέχεται πιέσεις να μην ψηφίσει την Συμφωνία. Προς την καταψήφιση τείνει και ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Βασίλης Κόκκαλης, σύμφωνα με κάποιες πληροφορίες. Ασφαλώς από το Μαξίμου θεωρούν τη θετική ψήφο του κ. Κόκκαλη βέβαιη.

Πάντως χθες ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών κ. Κατρούγκαλος παραδέχτηκε ότι η εθνική αντιπροσωπεία καλείται να κυρώσει τη Συμφωνία των Πρεσπών χωρίς να έχει ολοκληρωθεί τυπικά η διαδικασία συνταγματικών αλλαγών στην πΓΔΜ και χωρίς η ελληνική Βουλή να έχει στη διάθεσή της επίσημο έγγραφο με τη μορφή του αναθεωρημένου Συντάγματος της γείτονος. Ως εκ τούτου, Νέα Δημοκρατία και ΔΗΣΥ ζήτησαν με έμφαση να κατατεθεί το επίσημο συνταγματικό κείμενο της γειτονικής χώρας με τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών να απαντά ότι όλα τα αναγκαία έγγραφα έχουν κατατεθεί στην Εθνική Αντιπροσωπεία.

Με δύο συλλαλητήρια που θα λάβουν χώρα στις 18:00 στο Σύνταγμα, οι βουλευτές σήμερα θα κληθούν να αποφασίσουν αν θα κυρώσουν ή όχι τη συμφωνία σε μια ψηφοφορία που πάντως δεν έφθασε στη Βουλή με τον πιο ορθό τρόπο.

Γαλανιάδη Εύα

Ειδήσεις: 

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.