Τα μηνύματα Παυλόπουλου και Παυλή από το Χρυσοβίτσι (vid)

Τα μηνύματα Παυλόπουλου και Παυλή από το Χρυσοβίτσι (vid)

Απρίλιος 23, 2018 - 09:52
0 σχόλια

Στις εκδηλώσεις εορτασμού της 197ης επετείου προσκυνήματος του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη, στην «Παναγιά στο Χρυσοβίτσι», έδωσε το “παρών”, την Κυριακή, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος, ο οποίος δήλωσε συγκινημένος κι εθνικά υπερήφανος και αναφέρθηκε στο πως οι Έλληνες αντιλαμβάνονται και θέλουν την ελευθερία, ενώ τόνισε πως ο Κολοκοτρώνης μας εμπνέει κι έστειλε σαφές μήνυμα στην Τουρκία και τον πρόεδρο Ερντογάν, κατά την αντιφώνησή του στο επίσημο γεύμα που παρέθεσε προς τιμή του ο Δήμαρχος Τρίπολης, Δημήτρης Παυλής.

Ειδικότερα, ο Δήμαρχος Τρίπολης, καλωσόρισε τον πρόεδρο με έναν σύντομο χαιρετισμό, υπογραμμίζοντας:

“Εξοχότατε κύριε Πρόεδρε της Ελληνικής Δημοκρατίας,

ως Δήμαρχος της ιστορικής Τριπολιτσάς, επιτρέψτε μου να εκφράσω τις ευχαριστίες μου για τη μεγάλη τιμή που κάνετε στην ευρύτερη περιοχή, λαμπρύνοντας με την παρουσία σας τις εκδηλώσεις στο επίσης ιστορικό Χρυσοβίτσι, για την 197η επέτειο προσκυνήματος του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη στην εκκλησία της Παναγιάς και την ανακήρυξη της πρώτης επαναστατικής πολιτικής και στρατιωτικής διοίκησης στην Αρκαδία.

Πρόκειται για δύο σημαντικά γεγονότα με θρησκευτική, πολιτική και στρατιωτική διάσταση, που συνέβησαν τον Απρίλιο του 1821 και σημάδεψαν την έναρξη της εθνεγερσίας.

Όταν οι υπόλοιποι καπεταναίοι εγκατέλειψαν μόνο του τον Κολοκοτρώνη στο Χρυσοβίτσι στις 2 Απριλίου 1821, γιατί δεν μπορούσαν να αποδεχτούν το σχέδιό του για την Άλωση της Τριπολιτσάς, απέμεινε μόνο η μορφή της Παναγίας στην εκκλησία του χωριού για να στηρίξει τον απελπισμένο ηγέτη.

Λίγες ημέρες μετά, στις 28 Απριλίου 1821, οι ασυντόνιστοι μέχρι εκείνη τη στιγμή Έλληνες, συνάχθηκαν εδώ στο Χρυσοβίτσι για να λύσουν το ζήτημα της διεύθυνσης του αγώνα. Μέσα σε κλίμα απόλυτης εθνικής συνεννόησης υπεγράφη η ιστορική Πράξη, με την οποία ανακηρύχθηκε η πρώτη πολιτική διοίκηση της Αρκαδίας, η περίφημη Εφορία, με Πρόεδρο τον Κανέλλο Δεληγιάννη και παράλληλα ανακηρύχθηκε αρχιστράτηγος του αγώνα ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης.

Με την ανάληψη της αρχιστρατηγίας ο Κολοκοτρώνης εφάρμοσε το σχέδιό του και ήρθε η Άλωση της Τριπολιτσάς, που εδραίωσε την επανάσταση. Παράλληλα όμως, με την Πράξη της 28ης Απριλίου 1821 ξεκίνησε η αλυσιδωτή εκείνη πολιτική διεργασία, η οποία κατέληξε στη δημιουργία και τη μετεξέλιξη της Πελοποννησιακής Γερουσίας, της πολιτειακής δηλαδή ανασύστασης του Νεώτερου Ελληνικού Κράτους.

Και υπ’ αυτή την έννοια, η παρουσία σας σήμερα εδώ εξοχότατε κύριε Πρόεδρε είναι εξαιρετικά συμβολική αλλά συνάμα και συγκινητική, γιατί κι εσείς κατάγεστε από τα Λαγκάδια της Αρκαδίας, ακριβώς όπως και ο Κανέλλος Δεληγιάννης, ο Πρόεδρος της πρώτης ουσιαστικά επαναστατικής πολιτικής διοίκησης στην Αρκαδία.

Η φετινή εκδήλωση για την επέτειο όλων των παραπάνω, συνέπεσε με τα εγκαίνια ανάπλασης του περιβάλλοντος χώρου και του πρόναου του ιστορικού ναού της Παναγίας στο Χρυσοβίτσι. Πρόκειται για μια δύσκολη παρέμβαση, για την υλοποίηση της οποίας οποία συνεργάστηκαν άψογα και αποτελεσματικά όλοι οι εμπλεκόμενοι: ο Σύλλογος του χωριού, το εκκλησιαστικό Συμβούλιο, η Ιερά Μητρόπολη Μαντινείας – Κυνουρίας, οι αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου και ο δωρητής της ανάπλασης, ο ευπατρίδης Αρκάς εφοπλιστής κ. Αθανάσιος Μαρτίνος.

Με το τελικό αποτέλεσμα της ανάπλασης, αποδείξαμε ότι είναι εφικτή η άριστη συνεργασία των συλλογικοτήτων της κοινωνίας, της εκκλησίας, των κρατικών υπηρεσιών και της ιδιωτικής επιχειρηματικότητας. Νομίζω ότι εκτός από το εθνικό μήνυμα της σημερινής εκδήλωσης, αυτό ακριβώς το μήνυμα της συνεργασίας είναι εξίσου σημαντικό στις μέρες μας για να ξεπεράσουμε ως χώρα τις δυσκολίες που μας ταλανίζουν.

Εξοχότατε κύριε Πρόεδρε,

μέσα στη δύσκολη αυτή περίοδο που ζούμε ως Έθνος, επιθυμώ να σας διαβεβαιώσω προσωπικά ότι, ακριβώς με αυτό το πνεύμα συνεργασίας, ο Δήμος Τρίπολης θα συνεχίσει την προσπάθειά του για να προετοιμάσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την ευρύτερη ιστορική περιοχή της Τριπολιτσάς για την επερχόμενη επέτειο το 2021 των διακοσίων χρόνων από την εθνεγερσία, υλοποιώντας ένα γενικότερο σχεδιασμό για την ανάδειξη της βαριάς εθνικής κληρονομιάς, κινητοποιώντας όλες τις δυνάμεις της ευρύτερης περιοχής. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται τόσο η ανάδειξη του μνημείου όπου φυλάσσονται τα οστά του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη στην Τρίπολη, το οποίο έχετε ήδη θέσει υπό τη σκέπη σας, καθώς και η ανάδειξη μιας σειράς ιστορικών περιοχών του ευρύτερου Δήμου Τρίπολης, όπως τα σημερινά εγκαίνια στο Χρυσοβίτσι.

Με αυτές τις λίγες σκέψεις σας καλωσορίζω στο Χρυσοβίτσι και σας εκφράζω τις ολόψυχες ευχαριστίες όλων των Αρκάδων για τη μεγάλη τιμή που κάνετε με την παρουσία σας στην περιοχή μας, την πρωτεύουσα του Μωριά”.

Στο δικό του μήνυμα ο πρόεδρος της Δημοκρατίας κ.Παυλόπουλος ανέφερε:

“Ο εορτασμός της 197ης Επετείου του Προσκυνήματος του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη εδώ στην Παναγία, στο Χρυσοβίτσι, μας παρέχει την ιστορική ευκαιρία αφενός ν’ αποτίσουμε τον οφειλόμενο φόρο τιμής στον θρυλικό «Γέρο του Μοριά». Και, αφετέρου, ν’ αναλογιζόμαστε, στο διηνεκές και ιδίως στους σημερινούς κρίσιμους καιρούς για τον Λαό μας και το Έθνος μας, τι μας κληροδοτεί το Εθνικό, κυριολεκτικώς, Ηγετικό του Πρότυπο.

I. Πριν απ’ όλα, έχουμε χρέος να θυμόμαστε την απαράμιλλη προσφορά του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη στην Εθνεγερσία του 1821 εν γένει: Δίχως την γενναιότητα, την στρατηγική ικανότητα και το Εθνικό Ήθος του «Γέρου του Μοριά», η πορεία της Εθνεγερσίας του 1821 και, επέκεινα, της θεμελίωσης του Νεώτερου Ελληνικού Κράτους δεν θα είχε ευοδωθεί με τον τρόπο που κατέγραψε η Ιστορία.

II. Δεύτερον, το παράδειγμα του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη υπενθυμίζει, προς κάθε κατεύθυνση, ότι εμείς, οι Έλληνες, είμαστε Λαός και Έθνος της Ειρήνης. Είμαστε όμως, εξίσου και αυτονοήτως, Λαός και Έθνος της Ελευθερίας. Την οποία θα υπερασπιζόμαστε πάντοτε και στο ακέραιο, αποδεικνύοντας, έναντι πάντων και κυρίως έναντι εκείνων που θα τολμούσαν να επιβουλευθούν τα σύνορά μας, το έδαφός μας και την κυριαρχία μας -που είναι σύνορα, έδαφος και κυριαρχία της Ευρωπαϊκής Ένωσης- ότι είμαστε άξιοι απόγονοι Μεγάλων Προγόνων και άξιοι της Πατρίδας. Στο σημείο αυτό και μιας και μιλάμε για Ειρήνη, θέλω να τονίσω ότι για εμάς τους Έλληνες, είναι ευπρόσδεκτες οι χθεσινές δηλώσεις του Προέδρου της Τουρκίας του κ. Ταγίπ Ερντογάν για την ειρηνική συνύπαρξη των Λαών μας. Μόνο που τέτοιες δηλώσεις, έχουν σημασία και αξία όταν συνοδεύονται από έργα. Και κάτι τέτοιο δεν προκύπτει, αν αναλογιστεί κανείς αυτό το οποίο τονίστηκε από την πλευρά του σχετικά με τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς οι οποίοι κρατούνται αυθαιρέτως για μεγάλο χρονικό διάστημα κατά παράβαση κάθε έννοιας φιλίας και καλής γειτονίας. Τα όσα δε, υπονοούν κάποιοι, και δυστυχώς ο Τούρκος Πρόεδρος -εάν έχουν αποδοθεί σωστά αυτά τα οποία είπε- ότι τίθεται ζήτημα ανταλλαγής, διαμηνύουμε ότι κάτι τέτοιο είναι αδιανόητο. Όπως επίσης, είναι πραγματικά λυπηρό να υπάρχει τέτοια σύγχυση ανάμεσα σε στρατιωτικούς που κρατούνται όπως είπα αυθαιρέτως, και Τούρκους πολίτες οι οποίοι έχουν ζητήσει πολιτικό άσυλο σύμφωνα με τους Κανόνες του Διεθνούς Δικαίου. Μια τέτοια σύγχυση σημαίνει άγνοια του Διεθνούς Δικαίου και της Διεθνούς Νομιμότητας η οποία είναι απαράδεκτη.

III. Τρίτον, «τα έργα και οι ημέρες» του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη μας εμπνέουν ν’ αναλογιζόμαστε ότι τα μεγάλα και τα σημαντικά τα επιτύχαμε μόνον ενωμένοι, και μάλιστα με αρραγή ενότητα. Ενώ ο διχασμός και ο φθόνος μας στοίχισαν ιστορικώς πολύ ακριβά, ακόμη και εις βάρος του Εθνικού μας Κορμού.

IV. Τέταρτον, το Προσκύνημα του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη εδώ στην Παναγία, στο Χρυσοβίτσι, μας καθοδηγεί να μην λησμονάμε το αδιαμφισβήτητο γεγονός, ότι η Ορθοδοξία και η Εκκλησία ήταν πάντα εμβληματικώς παρούσες στους Αγώνες του Λαού και του Έθνους μας, για την υπεράσπιση της Πατρίδας και της Ελευθερίας.

Χρόνια Πολλά”

 

Δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας κ.Προκοπίου Παυλοπούλου κατά τις εκδηλώσεις του εορτασμού της 197ης Επετείου του Προσκυνήματος του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη «στην Παναγια στο Χρυσοβιτσι»

Ο εορτασμός της 197ης Επετείου του Προσκυνήματος του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη εδώ στην Παναγία, στο Χρυσοβίτσι, μας παρέχει την ιστορική ευκαιρία αφενός ν’ αποτίσουμε τον οφειλόμενο φόρο τιμής στον θρυλικό «Γέρο του Μοριά».  Και, αφετέρου, ν’ αναλογιζόμαστε, στο διηνεκές και ιδίως στους σημερινούς κρίσιμους καιρούς για τον Λαό μας και το Έθνος μας, τι μας κληροδοτεί το Εθνικό, κυριολεκτικώς, Ηγετικό του Πρότυπο.

Πριν απ’ όλα, έχουμε χρέος να θυμόμαστε την απαράμιλλη προσφορά του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη στην Εθνεγερσία του 1821 εν γένει: Δίχως την γενναιότητα, την στρατηγική ικανότητα και το Εθνικό Ήθος του «Γέρου του Μοριά», η πορεία της Εθνεγερσίας του 1821 και, επέκεινα, της θεμελίωσης του Νεώτερου Ελληνικού Κράτους δεν θα είχε ευοδωθεί με τον τρόπο που κατέγραψε η Ιστορία.
Δεύτερον, το παράδειγμα του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη υπενθυμίζει, προς κάθε κατεύθυνση, ότι εμείς, οι Έλληνες, είμαστε Λαός και Έθνος της Ειρήνης. Είμαστε όμως, εξίσου και αυτονοήτως, Λαός και Έθνος της Ελευθερίας.  Την οποία θα υπερασπιζόμαστε πάντοτε και στο ακέραιο, αποδεικνύοντας, έναντι πάντων και κυρίως έναντι εκείνων που θα τολμούσαν να επιβουλευθούν τα σύνορά μας, το έδαφός μας και την κυριαρχία μας -που είναι σύνορα, έδαφος και κυριαρχία της Ευρωπαϊκής Ένωσης- ότι είμαστε άξιοι απόγονοι Μεγάλων Προγόνων και άξιοι της Πατρίδας.  Στο σημείο αυτό και μιας και μιλάμε για Ειρήνη, θέλω να τονίσω ότι για εμάς τους Έλληνες, είναι ευπρόσδεκτες οι χθεσινές δηλώσεις του Προέδρου της Τουρκίας του κ. Ταγίπ Ερντογάν για την ειρηνική συνύπαρξη των Λαών μας. Μόνο που τέτοιες δηλώσεις, έχουν σημασία και αξία όταν συνοδεύονται από έργα. Και κάτι τέτοιο δεν προκύπτει, αν αναλογιστεί κανείς αυτό το οποίο τονίστηκε από την πλευρά του σχετικά με τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς οι οποίοι κρατούνται αυθαιρέτως για μεγάλο χρονικό διάστημα κατά παράβαση κάθε έννοιας φιλίας και καλής γειτονίας. Τα όσα δε, υπονοούν κάποιοι, και δυστυχώς ο Τούρκος Πρόεδρος -εάν έχουν αποδοθεί σωστά αυτά τα οποία είπε- ότι τίθεται ζήτημα ανταλλαγής, διαμηνύουμε ότι  κάτι τέτοιο είναι αδιανόητο. Όπως επίσης, είναι πραγματικά λυπηρό να υπάρχει τέτοια σύγχυση ανάμεσα σε στρατιωτικούς που κρατούνται όπως είπα αυθαιρέτως, και Τούρκους πολίτες οι οποίοι έχουν ζητήσει πολιτικό άσυλο σύμφωνα με τους Κανόνες του Διεθνούς Δικαίου. Μια τέτοια σύγχυση σημαίνει άγνοια του Διεθνούς Δικαίου και της Διεθνούς Νομιμότητας  η οποία είναι απαράδεκτη.

Τρίτον, «τα έργα και οι ημέρες» του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη μας εμπνέουν ν’ αναλογιζόμαστε ότι τα μεγάλα και τα σημαντικά τα επιτύχαμε μόνον ενωμένοι, και μάλιστα με αρραγή ενότητα. Ενώ ο διχασμός και ο φθόνος μας στοίχισαν ιστορικώς πολύ ακριβά, ακόμη και εις βάρος του Εθνικού μας Κορμού.

Τέταρτον, το Προσκύνημα του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη εδώ στην Παναγία, στο Χρυσοβίτσι, μας καθοδηγεί να μην λησμονάμε το αδιαμφισβήτητο γεγονός, ότι η Ορθοδοξία και η Εκκλησία ήταν πάντα εμβληματικώς παρούσες στους Αγώνες του Λαού και του Έθνους μας, για την υπεράσπιση της Πατρίδας και της Ελευθερίας.

Χρόνια Πολλά.

 

Video: 

ArcadiaPortal.gr Γεύμα στον ΠτΔ στο Χρυσοβίτσι


Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.