Τα Ίμια είναι τουρκικό έδαφος, λέει το υπουργείο Εξωτερικών της γείτονος

Τα Ίμια είναι τουρκικό έδαφος, λέει το υπουργείο Εξωτερικών της γείτονος

Απρίλιος 18, 2018 - 13:25
0 σχόλια

«Να συνέλθει η Τουρκία», λέει το ελληνικό ΥπΕξ

Ξεπέρασαν κάθε όριο προκλητικότητας οι Τούρκοι καθώς με αφορμή την έκθεση της ΕΕ για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών για πρώτη φορά σε γραπτή ανακοίνωσή του αναφέρει ότι τα Ίμια είναι υπό τουρκική κυριαρχία.

«Τα Ίμια, τα νερά γύρω τους και ο εναέριος χώρος από πάνω τους είναι αποκλειστικά υπό τουρκική κυριαρχία» αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ (σ.σ. το αγγλικό κείμενο αναφέρει: The Kardak Rocks and their territorial waters and airspace above them are exclusively under Turkish sovereignty).

Επικρίνουν, μάλιστα, την Ευρωπαϊκή Ένωση για τη στάση της χαρακτηρίζοντας λάθος και απαράδεκτο να βάζει τον εαυτό της στη θέση του διαιτητή ή του δικαστηρίου για να βγάλει μια κρίση με το πρόσχημα της «αλληλεγγύης της ένωσης».

Αυστηρή απάντηση στην προκλητική ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών και στους ανυπόστατους ισχυρισμούς για τα Ίμια, έδωσε πριν από λίγο το ελληνικό ΥΠΕΞ επισημαίνοντας  μεταξύ άλλων πως η «η ελληνική κυριαρχία επί των Ιμίων είναι σαφής και αναμφισβήτητη» και ότι το νομικό καθεστώς στο Αιγαίο είναι απολύτως κατοχυρωμένο από το διεθνές δίκαιο.

«Ενώ η Ευρωπαϊκή Ένωση καλεί την Τουρκία να σέβεται το ευρωπαϊκό δίκαιο, εκείνη απαντά με μία ανακοίνωση προκλητικής καταστρατήγησής του. Επαναλαμβάνει μία κατάφωρα παράνομη θέση, αγνοώντας ότι το νομικό καθεστώς του Αιγαίου είναι απολύτως κατοχυρωμένο από το διεθνές δίκαιο. Η ελληνική κυριαρχία  επί των Ιμίων είναι σαφής και αναμφισβήτητη σύμφωνα με την Συνθήκη της Λωζάννης του 1923, των Ιταλο-τουρκικών Συμφωνιών του 1932 και της Συνθήκης των Παρισίων του 1947» αναφέρει το ελληνικό ΥΠΕΞ προσθέτοντας ότι για άλλη μία φορά «η κριτική της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προς την Τουρκία της προκάλεσε παραλογισμούς».

Το ελληνικό ΥΠΕΞ, κάλεσε την Τουρκία να συνέλθει και να αξιοποιήσει τις διαπιστώσεις της έκθεσης της Επιτροπής ως ένα χρήσιμο εργαλείο αυτοκριτικής προς βελτίωση της εικόνας της, τόσο έναντι της κοινής της γνώμης όσο και έναντι της διεθνούς κοινότητας.


Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.