Τα «χίλια κύματα» της ΣΔΙΤ και δύο υποψήφιοι περιφερειάρχες

Τα «χίλια κύματα» της ΣΔΙΤ και δύο υποψήφιοι περιφερειάρχες

Μάρτιος 13, 2019 - 14:28
0 σχόλια

Από χίλια κύματα -και δύο υποψήφιους περιφερειάρχες σε αυτές τις αυτοδιοικητικές εκλογές, οι οποίοι, από άλλες θέσεις, κατά καιρούς είχαν βάλει πλάτη στο έργο αλλά σήμερα του... την γυρίζουν- έχει περάσει έως σήμερα το έργο της ΣΔΙΤ για την ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων στην Πελοπόννησο.

Με αφορμή τη δήλωση του δημάρχου Καλαμάτας Παναγιώτη Νίκα προχθές ότι η διαχείριση των απορριμμάτων πρέπει να συζητηθεί και να αποφασιστεί από την επόμενη περιφερειακή αρχή, καθώς τώρα οι προεκλογική περίοδος δεν προσφέρεται για αποφάσεις, και επειδή, όπως φαίνεται, σήμερα υπερψηφίζεται και τυπικά το θέμα των απαλλοτριώσεων στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, ας κάνουμε μια μικρή αναδρομή στο πώς και γιατί αυτό το έργο καθυστέρησε τόσο πολύ.

Το 2010 και ενώ η Πελοπόννησος και το μεγαλύτερο μέρος της χώρας «πνίγεται» στα σκουπίδια και τα πρόστιμα πέφτουν βροχή από τις υπηρεσίες της ΕΕ, η «Νέα Πελοπόννησος» κατεβαίνει στις περιφερειακές εκλογές με «σημαία» τη λύση του προβλήματος. Σημειωτέον ότι ως το 2011 η αρμοδιότητα για τη διαχείριση των απορριμμάτων ανήκε στην Αποκεντρωμένη. Με τρεις αποφάσεις, παίρνει την αρμοδιότητα η Περιφέρεια. Τον Ιούλιο του 2013 ανάδοχος αναδεικνύεται η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή. Δύο χρόνια αργότερα, το έργο έλαβε περιβαλλοντική αδειοδότηση και η Περιφέρεια κάλεσε τον υπουργό Οικονομίας και την ανάδοχο εταιρία να υπογράψουν τη σύμβαση. Ο υπουργός Οικονομίας αρνείται, ο υπουργός Περιβάλλοντος εναντιώνεται.

Θα μπορούσαν όλα να είχαν τελειώσει εκεί, αλλά θυμόμαστε πώς ο τότε υπουργός κ. Τσιρώνης μιλούσε γενικόλογα, και εδώ από την Τρίπολη, για την ανακύκλωση και τη διαλογή στην πηγή, με ευθύνη του κράτους, χωρίς ποτέ να παρουσιάσει ένα άρτιο σχέδιο και χωρίς, τελικά, να πάρει τους Δήμους με το μέρος του. Τότε, ο κ. Τσιρώνης αναφερόταν στο πώς οι Δήμοι θα μπορούσαν να διαχειριστούν το πρόβλημα μόνοι τους και να τους μένουν τα έσοδα από τη διαχείριση των απορριμμάτων. Εν τω μεταξύ, η Τρίπολη και άλλες πόλεις πνίγονταν στα σκουπίδια. Από το 2015 ως το 2018, τρία χρόνια το έργο έγινε αντικείμενο «διαπραγμάτευσης» της κυβέρνησης με την ανάδοχο εταιρία, οι Δήμοι πλήρωναν και πληρώνουν υπέρογκα πρόστιμα, αλλά πλήρωναν και πληρώνουν πανάκριβα και τη διαχείριση των απορριμμάτων τους.

Η Καλαμάτα, ας πούμε.

Η διπολι(τι)κή διαταραχή του Γιώργου Δέδε

Τον Ιούνιο του 2018 υπεγράφη, τελικά, η σύμβαση της ΣΔΙΤ. Τον αμέσως επόμενο μήνα, με απόφαση του Πρωθυπουργού και του Υπουργικού Συμβουλίου αποφασίζεται να ξεκινήσουν οι απαλλοτριώσεις των εκτάσεων που απαιτούνται, προκειμένου να προχωρήσει το έργο, ενώ υπάρχουν ζητήματα ιδιοκτησίας εκτάσεων. Σημειωτέον ότι σε αυτή την απόφαση το έργο χαρακτηρίζεται ως «έργο γενικότερης σημασίας για την οικονομία της χώρας και μείζονος σπουδαιότητας για την περιφερειακή ανάπτυξη». Αξίζει να αναφερθεί ότι ως επισπεύδων είχε οριστεί ο ΓΓ Υποδομών Γ. Δέδες το 2018, ο οποίος είναι σήμερα υποψήφιος περιφερειάρχης Πελοποννήσου και κάνει λόγο για «αδιαφανείς διαδικασίες» στην επιλογή αναδόχου.

Άλλα λέει ως υποψήφιος και άλλα έπραξε τον Δεκέμβριο του 2018 ως Γενικός Γραμματέας. Το λες και διπολι(τι)κή διαταραχή...

Να θυμίσουμε μόνον ότι από το 2010 ως το 2014 ο κ. Δέδες, αντιπεριφερειάρχης Κορινθίας με τον συνδυασμό του Π. Τατούλη, εισηγήθηκε θετικά όλες τις φάσεις του έργου τόσο στο Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου, αλλά και στο πλαίσιο της Εκτελεστικής Επιτροπής, της οποίας ήταν μέλος. Δύο μήνες πριν τις εκλογές του 2014 παραιτήθηκε και ξεκίνησε να καταφέρεται εναντίον του έργου. Τη «χαμένη τριετία» συμμετείχε στη «διαπραγμάτευση» που έκανε η κυβέρνηση με την εταιρία. Και το 2018, αν και έχει οριστεί «επισκεύδων» του έργου, το στοχοποιεί για αδιαφανείς διαδικασίες, στις οποίες και ο ίδιος έχει συμμετάσχει!

Π. Νίκας: «Στα δύσκολα» με τη ΣΔΙΤ, σήμερα απέναντι

Ο κ. Νίκας, ο οποίος επιθυμεί να συζητηθεί εκ νέου το έργο μετά τον Αύγουστο και από τη νέα περιφερειακή αρχή, έχει κάνει πολλά «μπρος - πίσω» σε σχέση με τη διαχείριση των απορριμμάτων. Ως πρόεδρος της ΠΕΔ, δεν ήθελε ούτε να το ακούσει. Το 2011-13 προχώρησε σε απευθείας αναθέσεις, συνολικού ποσού 5,5 εκατ. ευρώ στον -καταδικασμένο για σύσταση εγκληματικής συμμορίας- εργολάβο Καράμπελα. Η δικαστική διαδικασία δεν έχει τελειώσει ως σήμερα. Τα σκουπίδια της Καλαμάτας εντοπίζονται θαμμένα στο δάσος της Φολόης, αλλά αυτό δεν είναι το μόνο πρόβλημα. Τον Σεπτέμβριο του 2014 η Μαραθόλακα, παρά το γεγονός ότι είχε αποκατασταθεί από την Περιφέρεια, λειτουργούσε ακόμα ως χώρος διαχείρισης. Και, δύο χρόνια αργότερα, ο δήμαρχος Καλαμάτας και σημερινός υποψήφιος περιφερειάρχης δήλωνε ότι το έργο ολοκληρωμένης διαχείρισης απορριμάτων Πελοποννήσου είναι μονόδρομος.

Το 2017 προκηρύσσεται διεθνής διαγωνισμός για τη διαχείριση των απορριμάτων της Καλαμάτας, αλλά η διαχείριση «βαλτώνει», με αποτέλεσμα η Μαραθόλακα να γεμίσει με 11.000 τόνους απορριμμάτων. Το έργο επαναπροκηρύσσεται και νέος ανάδοχος αναδεικνύεται ο Ηλέκτωρ ΑΕ. Ύστερα από δύο φορές που έχει κηρυχθεί ο Δήμος Καλαμάτας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, με απευθείας ανάθεση 500.000 ευρώ στον ο Ηλέκτορα δίνεται το έργο της διαχείρισης των 11.000 τόνων στη Μαραθόλακα -συν 150.000 ευρώ για την μεταφορά τους σε γειτονικό οικόπεδο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι όλο αυτό το διάστημα, και ενώ πολλές φορές οι Δήμοι της Πελοποννήσου έχουν κηρυχθεί σε έκτακτη ανάγκη, δεν παρουσιάστηκε ποτέ ένας πειστικός αντίλογος. Ναι, είναι καλύτερα, ασφαλώς, οι Δήμοι να διαχειρίζονται τα απορρίμματά τους. Ναι, είναι φθηνότερη και ασφαλώς δίκαιη η διαχείριση των απορριμμάτων με περισσότερα οφέλη για τις τοπικές κοινωνίες. Ο ΣΥΡΙΖΑ ορθώς είχε προτείνει το 2014 να χρηματοδοτηθούν άμεσα και να βοηθηθούν οι Δήμοι και οι φορείς τους για την υλοποίηση της εναλλακτικής πρότασης (διαλογή στην πηγή, ανακύκλωση, ανάκτηση, κομποστοποίηση, κατασκευή αποκεντρωμένων μονάδων διαχείρισης και χώρων υγειονομικής ταφής υπολειμμάτων - ΧΥΤΥ). Ωστόσο ούτε η κυβέρνηση ούτε οι Δήμοι έδρασαν συντονισμένα προς μια τέτοια κατεύθυνση, εκτός από τη μία μεμονωμένη περίπτωση στην Αρκαδία, δηλαδή τον Δήμο Βόρειας Κυνουρίας, αλλά σε πολλές περιπτώσεις δρούσαν... συντονισμένα εναντίον του σχεδίου της Περιφέρειας. Θυμόμαστε τα αδιέξοδα στις συνεδριάσεις του ΦΟΔΣΑ, βλέπουμε σήμερα και την παντελή αδιαφορία των μελών του να προσέλθουν στις συνεδριάσεις, όπως την προηγούμενη εβδομάδα, αλλά βλέπουμε, στον Δήμο Τρίπολης, ας πούμε, να γεμίζει η χωματερή του Αγίου Βλάση απορρίμματα και το σχέδιο της διαχείρισης στο Μεγαβούνι να έχει μείνει στα χαρτιά.

«Τα εμπόδια που βρέθηκαν στον δρόμο μας συνοψίζουν όλα τα δεινά που ταλαιπωρούν αυτήν χώρα. Η γραφειοκρατία, τα συμφέροντα, η μαφία εν προκειμένω των σκουπιδιών, και σε πολιτικό επίπεδο ο λαϊκισμός κάθε χρώματος.»

Αυτή η διαπίστωση ισχύει για πολλά έργα στη χώρα μας.

 

Γαλανιάδη Εύα


Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.