Τα εγκαίνια της έκθεσης για τον Ανδρέα Παπανδρέου «Από τον Ανένδοτο στην Αλλαγή» στην Τρίπολη (pics,vid)

Τα εγκαίνια της έκθεσης για τον Ανδρέα Παπανδρέου «Από τον Ανένδοτο στην Αλλαγή» στην Τρίπολη (pics,vid)

Σεπτέμβριος 17, 2016 - 21:38
9 σχόλια

Τα εγκαίνια της έκθεσης ιστορικού υλικού «Από τον Ανένδοτο στην  Αλλαγή» που διοργάνωσε το Ίδρυμα Ανδρέα Παπανδρέου πραγματοποιήθηκαν και στην Τρίπολη το Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου.

Η έκθεση στεγάστηκε στην αίθουσα «Δημήτρης Μητρόπουλος» του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου και θα διαρκέσει έως τις 19 Σεπτεμβρίου.

Η ιστορικός και επιστημονική υπεύθυνος του ΙΑΠ, κυρία Κατερίνα Βαρελά άνοιξε την εκδήλωση απευθύνοντας χαιρετισμό στους παρευρισκόμενους και κάνοντας ενημέρωση για το περιεχόμενο της έκθεσης, τους στόχους και τους σκοπούς του Ιδρύματος και του έργου του Ανδρέα Παπανδρέου. Κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης ήταν ο π. Πρόεδρος της Βουλής Φ. Πετσάλνικος.

Μεταξύ των παρευρισκομένων ήταν ο π. Αντιπρόεδρος της Βουλής και πρώην Νομάρχης Αρκαδίας Γ. Νιώτης, ο βουλευτής Αρκαδίας Οδ. Κωνσταντινόπουλος, ο αντιπεριφερειάρχης Αρκαδίας Βαγγέλης Γιαννακούρας, ο περιφερειάκός σύμβουλος Γιώργος Ρουμελιώτης, ο δήμαρχος Γορτυνίας Γ. Γιαννόπουλος, ο αντιδήμαρχος Τρίπολης κ. Βόσνος ο οποίος απηύθυνε και χαιρετισμό, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Κακλαμάνος, ο πρώην δήμαρχος Τρίπολης Α. Κοτσιάνης. Επίσης το «παρών» έδωσαν o Γιάννης Άρχοντας νέος Γραμματέας ΝΕ ΠαΣοΚ Αρκαδίας και ο πρώην κ. Καστανός, στελέχη του ΠαΣοΚ και του Κινήματος.

Η έκθεση κάνει μια ιστορική αναδρομή μέσα από κείμενα, φωτογραφίες, χειρόγραφες επιστολές, αποσπάσματα από ομιλίες των Ανδρέα και Γεωργίου Παπανδρέου και άλλο ανέκδοτο υλικό που διαμορφώνουν ένα ιστορικό μωσαϊκό μέσα από το οποίο αναδεικνύονται σημαντικοί σταθμοί της πρόσφατης ιστορίας της χώρας και των αγώνων του ελληνικού λαού για την κατοχύρωση της Δημοκρατίας και τις αλλαγές μιας χώρας που ταλανίστηκε επί δεκαετίες από την κυριαρχία μιας αυταρχικής συντήρησης.

Στην έκθεση, ανάμεσα στο πλούσιο ανέκδοτο υλικό, εκτίθενται για πρώτη φορά αυθεντικά χειρόγραφα, ανέκδοτες φωτογραφίες, σημειώσεις, και αποσπάσματα ομιλιών του Ανδρέα Παπανδρέου.
Ακόμη, υπάρχουν αποσπάσματα ομιλιών του για την οικονομία, την κοινωνία, την αποκέντρωση, την ισότητα, την Παιδεία, που αναδεικνύουν το έργο των κυβερνήσεών του και δηλώσεις του για του δημόσιο χρέος.

Σκοπός της έκθεσης για τον Ανδρέα Παπανδρέου που εφέτος συμπληρώνονται 20 χρόνια από τον θάνατό του, είναι να ανακαλέσουν οι παλαιότεροι στη μνήμη τους γεγονότα που σημάδεψαν τον τόπο και που είτε έζησαν οι ίδιοι είτε παρακολούθησαν σε πραγματικό χρόνο και οι νεότεροι να «ανακαλύψουν» μέσα από μια ολοκληρωμένη παρουσίαση, που και αυτή με τον χρόνο εμπλουτίζεται, ιστορικά γεγονότα που καθόρισαν την πορεία της Ελλάδας, αναδεικνύοντας τη σημασία της γνώσης και της ιστορικής μνήμης στην δημιουργία ενός μέλλοντος αντάξιου των αγώνων των Ελλήνων αλλά και των δυνατοτήτων της χώρας και της Ελληνικής κοινωνίας.

Παράλληλα σκοπός της έκθεσης είναι να θυμίσει την προσφορά και το έργο ενός πολιτικού που έβαλε έντονη τη σφραγίδα του στην πρόσφατη ιστορία του τόπου και να αποτελέσει το έναυσμα για την ανάπτυξη ενός δημιουργικού διαλόγου που θα συμβάλλει στην οικοδόμηση μιας οραματικής και συνάμα αποτελεσματικής πρότασης που θα οδηγεί και πάλι στη συγκρότηση μιας προοδευτικής πλειοψηφίας των κοινωνικών δυνάμεων που συνεχίζουν να αγωνιούν για το μέλλον της δημοκρατίας και του σοσιαλισμού.

Έφη Καστραντά
 

Video: 

ΑrcadiaPortal.gr Τα εγκαίνια της έκθεσης για τον Ανδρέα Παπανδρέου στην Τρίπολη


9 Σχόλια

Θεός φυλάξοι να μη γυρίσουμε πάλι σε εκείνες τις εποχές.Αυταρχισμός πρασινοφρουροί,Πάμπερς,σκάνδαλα,ισοπέδωση των πάντων,ημέτεροι αναξιοκρατία,χρέος, κομματικοποίηση του συνδικαλισμού,λουφαδώροι ,κομματικές διώξεις.Οι ελάχιστοι πυ παραβράθηκαν στην εκδήλωση είναι καλό σημάδι.

Τρεις και ο κούκος, στην κυριολεξία. Που είναι όλοι αυτοί που ευνοήθηκαν από το ΠΑΣΟΚ, που τους έδωσε δουλειές, θέσεις και τους έκανε νοματαίους. ΑΧΑΡΙΣΤΙΑ!!!!!!!!!!!

… Περασμένα μεγαλεία και διηγώντας τα να κλαις!» κρίμα--πᾶς ὁ ὑψῶν ἑαυτὸν ταπεινωθήσεται, ὁ δὲ ταπεινῶν ἑαυτὸν ὑψωθήσεται.Ύμνος εις την ελευθερία-Παραβολή Τελώνου και Φαρισαίου. Ο νοών νοεί το!

<<Ουδείς ασφαλέστερος εχθρός του ευεργετηθέντος αχαρίστου>> ή «Ουδείς πιο αχάριστος εκ του ευεργετηθέντος» διαλέξτε και πάρτε κόσμε!

.."Περί αχάριστου ευεργετηθέντος..." Ασφαλώς δεν έχετε τσίπα πάνω σας Δεν τρέπεστε να παραδεχτείτε ότι κάνατε ρουσφέτια με το πελατειακό κράτος που στήσατε. Φαντάζομαι χαρακτηρίζετε αχάριστους αυτούς που βολέψατε με τους "δικού σας τρόπους" για τους οποίους είστε υπερήφανοι!!!!! Συνεχίζετε να μας κουφαίνετε!!!! "

Εκπαίδευσε τους Έλληνες στην κλεψιά, στη ρεμούλα, στο βόλεμα, στην αναξιοκρατία, στην κομματικοποίηση των πάντων..Ρουσφέτια, αναξιοκρατία, υποκουλτούρα, επιβράβευση της μετριότητας, της ησσονος προσπάθειας..Σκάνδαλα, διάλυση παραγωγικού ιστού της παιδείας, αμορφωσιά και υποκουλτούρα..πρότυπο για τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά και τη ΝΔ των Πακηδωβ, Ωιακουματωβ, Στυλιανηδηδων

Φάτε τώρα μνημόνια, μειώσεις μισθών-συντάξεων,απολύσεις σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, capital control, θέλετε και άλλα; ο Κούλης σας περιμένει στην γωνία και τότε θα απολαύσετε ευτυχία εεεεεεεεε είχατε λεφτά έστω και δανικά και το παίζατε μάγκες, τώρα το παίζετε επικριτές όλοι, ρε έχει δίκιο ο 06.53

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.