Τα δάνεια των κομμάτων

Τα δάνεια των κομμάτων

Ιούλιος 28, 2016 - 12:00
11 σχόλια

Αναλυτικά τα δάνεια ανά κόμμα και ανά τράπεζα - Ποια εξυπηρετούνται και ποια όχι

Ολοκληρώθηκαν οι καταθέσεις των επικεφαλής των «συστημικών» τραπεζών στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής για τον κομματικό δανεισμό και έτσι υπάρχει μια εικόνα του ποσού που κάθε κόμμα δανείστηκε από τις τράπεζες, από ποιες τράπεζες το δανείστηκε, αλλά και των δανείων που εξυπηρετούνται και που δεν εξυπηρετούνται.

Στην επιτροπή κατέθεσαν οι εξής εκπρόσωποι τραπεζικών ιδρυμάτων, έχοντας την θέση του διευθύνοντος συμβούλου: Γιώργος Πουλόπουλος (Τράπεζα Πειραιώς), Δημήτρης Μαντζούνης (Alpha Bank), Λεωνίδας Φραγκιαδάκης (Εθνική Τράπεζα), Φωκίων Καραβίας (Eurobank) και Αλέξανδρος Αναγνωστόπουλος (Attica Bank).

Ως προς την περίοδο δανεισμού, αυτή δεν είναι δυνατόν να οριστεί με σαφήνεια, πάντως πρόκειται για την τελευταία δεκαετία.

Παράλληλα, η Επιτροπή πληροφορήθηκε από καταθέσεις μαρτύρων, εισαγγελικά υπομνήματα και πορίσματα, αλλά αυτό το υλικό δεν είναι στη διάθεση των πολιτών και των ΜΜΕ.

Σημειωτέον ότι, σύμφωνα όσον αφορά στην εξυπηρέτηση των δανείων, με τροπολογία που ψηφίστηκε τον Οκτώβριο του 2014 (ειδικός αριθμός 1910) σε νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών για τον έλεγχο των οικονομικών των κομμάτων, ορίζεται ότι «ποσοστό 40% της συνολικής κρατικής χρηματοδότησης που λαμβάνει κάθε κόμμα και συνασπισμός κομμάτων είναι ακατάσχετο και ανεκχώρητο». Την τροπολογία είχαν καταθέσει οι βουλευτές Κώστας Καραγκούνης (ΝΔ) και Γιάννης Κουτσούκος (ΠαΣοΚ) και είχε γίνει αποδεκτή από τον τότε υπουργό Αργύρη Ντινόπουλο.

ΤΑ ΔΑΝΕΙΑ ΤΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ

ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΠΟΥ ΚΑΤΕΘΕΣΑΝ ΟΙ ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΤΩΝ ΣΥΣΤΗΜΙΚΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ ΣΤΗΝ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

ΚΟΜΜΑΤΑ: ΝΔ, ΠαΣοΚ, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ

ΤΡΑΠΕΖΕΣ: ΠΕΙΡΑΙΩΣ, ΕΘΝΙΚΗ, EUROBANK, ATTICABANK

ΣΥΝΟΛΟ: 284.900.000 ΕΥΡΩ

Σημείωση: Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Εξεταστικής Επιτροπής κ. Σ. Φάμελλο, συνολικά -και λαμβάνοντας υπόψη στοιχεία που δεν έχουν κατατεθεί- ο δανεισμός ανέρχεται περίπου σε 417.000.000 ευρώ

ΠΟΙΑ ΔΑΝΕΙΑ ΕΞΥΠΗΡΕΤΟΥΝΤΑΙ, ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΑ ΕΠΙΣΗΜΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

Από το ποσόν των 284.900.000 ευρώ

15.800.000 ΕΞΥΠΗΡΕΤΟΥΝΤΑΙ
239.5000.000 ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΑΓΓΕΛΜΕΝΑ
30.500.000 ΔΕΝ ΕΞΥΠΗΡΕΤΟΥΝΤΑΙ
13.700.000 ΥΠΟ ΣΥΖΗΤΗΣΗ

ΠΟΙΑ ΔΑΝΕΙΑ ΕΞΥΠΗΡΕΤΟΥΝΤΑΙ, ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΑ ΑΝΕΠΙΣΗΜΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

Από το ποσόν των 417.000.000 ευρώ

17.000.000 ΕΞΥΠΗΡΕΤΟΥΝΤΑΙ

ΠΟΣΟΣΤΟ ΔΑΝΕΙΩΝ ΑΝΑ ΚΟΜΜΑ

Όπως κατέθεσαν οι υπεύθυνοι των τραπεζών Εθνική Τράπεζα, Τράπεζα Πειραιώς, Euro Bank και Attica Bank:

ΣΥΡΙΖΑ (ποσοστό 3,3% του συνολικού δανεισμού) 8,8 εκατ. ευρώ ΕΞΥΠΗΡΕΤΕΙΤΑΙ

ΝΔ (ποσοστό 49,8% του συνολικού δανεισμού) 142,1 εκατ. ευρώ και 137,1 εκατ, ευρώ ΔΕΝ ΕΞΥΠΗΡΕΤΕΙΤΑΙ

ΠαΣοΚ (ποσοστό 44,5% του συνολικού δανεισμού) 127 εκατ. ευρώ και 118,3 εκατ. ευρώ ΔΕΝ ΕΞΥΠΗΡΕΤΕΙΤΑΙ

ΚΚΕ (ποσοστό 2,4% του συνολικού δανεισμού) 7 εκατ. ευρώ ΕΞΥΠΗΡΕΤΕΙΤΑΙ ΕΝ ΜΕΡΕΙ

ΠΟΣΑ ΔΑΝΕΙΩΝ ΑΝΑ ΤΡΑΠΕΖΑ

ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ: ΣΥΡΙΖΑ 8,8 εκατ. ευρώ, ΝΔ 5 εκατ. ευρώ, ΠαΣοΚ 8,7 εκατ. ευρώ, ΚΚΕ 7 εκατ. ευρώ

ΠΕΙΡΑΙΩΣ: ΝΔ 131 εκατ. ευρώ, ΠαΣοΚ 108,1 εκατ. ευρώ

ATTICA BANK: ΝΔ 2,4 εκατ. ευρώ, ΠαΣοΚ 5,0 εκατ. ευρώ, ΣΥΡΙΖΑ (είχε δάνειο αλλά το έχει εξοφλήσει), ΚΚΕ έχει, αλλά δεν έχει ανακοινώσει το σαφές ποσό

EURO BANK:ΝΔ 3,3 εκατ. ευρώ, ΠαΣοΚ 5,2 εκατ. ευρώ


11 Σχόλια

Η Χρυσή Αυγή έχει μηδενικό δανεισμό και μηδενική επιχορήγηση από το κράτος. Ας αναλογιστούμε τι σημαίνει αυτό για την εξάρτηση της από τους μεγάλους επιχειρηματικούς - τραπεζικούς ομίλους (μηδενική εξάρτηση - δεν τους έχει ανάγκη). Ας αναλογιστούμε πόσο επιβαρύνει τον χειμαζόμενο λαό με κρατική επιχορήγηση. (μηδέν - δεν παίρνει φράγκο)

Ανώνυμε 28/07/2016 - 18:53 θα ήταν τεράστιο θράσος αν μια συμμορία ζητούσε και έπαιρνε επίσημα από το κράτος επιχορήγηση και από τις τράπεζες δάνεια. Τα κόμματα και οι διάφορες ελίτ το κάνουν, συμμορίτες είναι κι αυτοί πάνω κάτω, αλλά στο φως του ήλιου και των τηλεοράσεων και φορώντας κουστούμια και γραβάτες, όχι κυκλοφορώντας με μαχαίρια και κουκούλες. Εσύ δοξάζεις τα κόμματα και ζηλεύεις τις ελίτ.

31 Ιουλίου το μυαλό είναι αλλού, φυλάχτε το άρθρο για τα τέλη Αυγούστου, όταν θα έχετε γυρίσει από τις διακοπές (όποιος είναι σε θέση να πάει διακοπές), όταν θα πρέπει να βάλουμε ξανά τα κεφάλια μέσα και θα επιστρέψουν οι διάφοροι πολιτικάντηδες για να μας σώσουν. Ποιος ξέρει, μπορεί κάποιος απ' αυτούς να φιλοτιμηθεί να πει και ένα ευχαριστώ (πόσα είπαμε ότι πήραν δανεικά και αγύριστα;)

δεν το ξέρεις, δεν σου το είπανε κ. 21.59; πρέπει να γίνεις πολιτικός παράγοντας ή ιδιώτης <<επενδυτής>>!

Ανώνυμε 01/08/2016 - 08:33, πρέπει δηλαδή να κατέχω την τέχνη του παραμυθιάσματος ή να γίνω νόμιμος κλέφτης! Δύσκολα, ο ανταγωνισμός είναι μεγάλος...

Αφού τους ψηφίζουμε άρα παραμυθιαζόμαστε, αυτή είναι η τέχνη του πολιτικού, κύριοι!

Οσοι ξαναψηφίσουν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ,να βάλουν και απο ένα πεντακοσιάρικο για να ξεχρεώσουν τις τράπεζες,για να μη χρεώνουν εμένα.Διαφορετικά να πάνε να πνιγούν.Ψηφοφόροι του κερατά.!!!!

Oι συνταξιούχοι ιδίως στρατιωτικοί και ΔΕΚΟ που σχολιάζουν, ας γνωρίζουν πως η μισή τους σύνταξη και τα 2/3 του εφάπαξ που καταβρόχθησαν έχει απονεμηθεί με την ίδια ευρεία λογική των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Δηλ. τζάμπα λεφτά έπαιρναν για τη δουλειά που έκαναν επειδή αυτοί που τα έδιναν δανείζονταν εύκολα.. Ας ετοιμάζονται

Πλήρωνε τώρα εσύ μυρμηγκάκι μισθωτέ και συνταξιούχε από το υστέρημά σου τα δανεικά και αγύριστα των τραπεζών στα κόμματα και στις επιχειρήσεις.

Αλήθεια οι κ.κ. βιομήχανοι με τις βιομηχανίες που έχουν χάρτινα πόδια μιας και βασίζονται σε δανεικά τραπεζών ή προγράμματα της Ε.Ε. ή επιδοτήσεις πότε θα πληρώσουν ; ή αν πληρώσουν καταστρέφεται η υγιής επιχειρηματικότητα; πρώτα έλεγχος σε αυτούς και μετά έλεγχος σε αυτούς που τους χορήγησαν τα δάνεια!

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.