Τα αποθεματικά των ΟΤΑ

Τα αποθεματικά των ΟΤΑ

Απρίλιος 21, 2015 - 15:45
7 σχόλια

Η χθεσινή απόφαση της Κυβέρνησης να προχωρήσει σε Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για την μεταφορά των ταμειακών διαθεσίμων των Δήμων και των Περιφερειών στην Τράπεζα της Ελλάδος αποτελεί μεγάλη έκπληξη.

Δεν είναι δυνατόν σήμερα μετά την περικοπή του 60% των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων από τις προηγούμενες Κυβερνήσεις και της μειωμένης σε μεγάλο βαθμό ΣΑΤΑ να ερχόμαστε και να βάζουμε χέρι στα ταμειακά διαθέσιμα των Δήμων, που γνωρίζουμε άλλωστε ότι η χρηματοδότηση που έχουν οι ΟΤΑ σήμερα είναι πολύ περιορισμένη και μάλιστα αρκετοί δήμοι δεν μπορούν  στις παρούσες οικονομικές συνθήκες να καλύψουν βασικές τους ανάγκες.

Σύμφωνα με το Σύνταγμα αλλά κατά κύριο λόγο με τις αρχές και αξίες που δημιουργήθηκε ο Καλλικράτης, οι οργανισμοί τοπικής Αυτοδιοίκησης έχουν διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια και υπό αυτή την έννοια είναι ελεύθεροι να επιλέγουν και να αποφασίζουν για την αξιοποίηση των ταμειακών διαθεσίμων.  Όπως επίσης είναι υπεύθυνοι για την χρηστή διοίκηση, για την σωστή διαχείριση και την οικονομική διαφάνεια.

Δυστυχώς σήμερα έχουν περιέλθει οι ΟΤΑ στην απόλυτη απαξίωση αφού παραβιάζεται για πολλοστή φορά όπως γινόταν και με τις προηγούμενες Κυβερνήσεις, η συνταγματική νομιμότητα.     

Πρέπει άμεσα η Κυβέρνηση να καθίσει σε ένα τραπέζι με την ΚΕΔΕ και την ΕΝΠΕ να συζητήσουν υπεύθυνα και να συναποφασίσουν, όπου αυτό είναι εφικτό, για την έκτακτη ανάγκη του Κράτους να βρει χρήματα και να μπορέσει να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του. Παράλληλα διάλογος πρέπει να γίνει και στα δημοτικά και περιφερειακά συμβούλια ανάμεσα στους αιρετούς για να αποφασίσουν με τη σειρά τους νόμιμα και συλλογικά για την κατάθεση των ταμειακών διαθεσίμων στην Τράπεζα της Ελλάδος.

Ας καθίσουμε για πρώτη φορά έστω και καθυστερημένα να μιλήσουμε και να συνεννοηθούμε μεταξύ μας. Στη δημοκρατία δεν υπάρχουν αδιέξοδα. Με καλή θέληση θα βρεθεί  λύση.

Γιάννης Μουρούτσος

Πολιτικός Επιστήμονας

Υποψήφιος Διδάκτωρ Πολιτικής Επιστήμης

  

Ειδήσεις: 
Tags: 

7 Σχόλια

Αγαπητέ φίλε Παρακολουθώ τον προβληματισμό σου και θα ήθελα να μετριάσω τις ανησυχίες σου. Η απόφαση της κυβέρνησης δεν αφορά "δήμευση" αλλά μεταφορά διαθεσίμων από συστημικές τράπεζες στην Τράπεζα της Ελλάδος. Τα χρήματα αυτά είναι διαθέσιμα σε κάθε φορέα με προγραμματισμό 15ημέρου μέσα σε δύο μέρες. Αρα 1ο ζητούμενο: Προγραμματισμός. Τα χρήματα αυτά αξιοποιούνται υπερ. των φορέων με 2.5 φορές πάνω επιτόκιο. Αρα 2ο ζητούμενο : Οικονομικό όφελος. Τα χρήματα αυτά καλύπτουν ταμειακές ανάγκες για ένα δίμηνο. Δηλαδή είναι από τα χρήματα της ανακεφαλαίωσης των Τραπεζών που δεν δίνει στο δημόσιο η κεντρική τράπεζα , ενώ το δημόσιο έχει τα λεφτά του στις ιδιωτικές τράπεζες. Αρα ζητούμενο 3 : Ανάσα για διαπραγμάτευση. Από εμπειρία σε ενημερώνω ότι ενώ τα χρήματα του ΟΠΕΚΕΠΕ είναι στην Τράπεζα της Ελλάδος η Αναπτυξιακή Πάρνωνα για τις ανάγκες πληρωμών επενδυτών εισπράττει σε δύο μέρες από την έγκριση του ΟΠΕΚΕΠΕ. Καλόπιστα Μην ανησυχείς.

@Mαρίνος 20:05. Εσύ προσωπικά, θα δάνειζες τις οικονομίες σου στη κυβέρνηση; Έχει και 2.5% τόκο.

Σε έχασα μεταξύ 2 και 3. Αν καλύπτουν ταμειακές ανάγκες άρα θα τα χαλάσει η κυβέρνηση άρα όταν τα χρειαστεί ο δήμος δεν θα υπάρχουν διαθέσιμα. Ακόμα αν τα πάρουν από τις τράπεζες πως έμπρακτα θα με πείσουν εμένα να διατηρήσω τις οποίες οικονομίες μου στα τραπεζικά ιδρύματα;

Μεταξύ 2 και 3 η απάντηση είναι η εξής: Αν όλοι οι καταθέτες πάνε στην Τράπεζα για να κάνουν ανάληψη είναι προφανές ότι δεν υπάρχουν 130 δισσεκατομύρια. Αρα το παραπάνω σκεπτικό βασίζεται ότι το δημόσιο δεν σταματά να εισπράττει και επίσης ότι σε σύντομο χρόνο θα υπάρξει συμφωνία. Διότι διαφορετικά τα όποια διαθέσιμα του όποιου δήμου είναι "δώρο άδωρο"

Μωρέ το ξέρουνε ότι έιναι δώρο άδωρο έτσι κι αλλίως γι' αυτό δεν θα τα δώσουν στους ανίκανους!!! θα διεκδικήσουν κι αυτοί το θέμα με το νόμο, μιας και είναι αντισυνταγματικό-remember καθαρίστριες;- κι όλα καλά!

Το δημόσιο όντως δεν πρέπει να σταματήσει να εισπράττει και χαίρομαι που έμπρακτα η κυβέρνηση σύριζα κατανοεί το λάθος της να στηρίξει τα δεν πληρώνω. Αλλά το δημόσιο θα πρέπει να συνεχίσει να πληρώνει, κάτι που δεν κάνει, τουλάχιστον προς ιδιώτες, άρα το να στεγνώσει τα ταμεία δεν είναι λύση, λύση είναι να βρει χρήματα άμεσα , άρα να υπογράψει αφού φέρει στην βουλή πρώτα, Νέα δανειακή.

Σε νέα δανειακή δεν θα πάει αν δεν έρθει πρώτα η κατάσταση στο μη περαιτέρω, και αν δεν έχει προηγηθεί δημοψήφισμα. Το οποίο σημαίνει πρακτικά πρώτα το συμφέρον της παράταξης και μετά του λαού. Και το καταλαβαίνουμε. Καμία διαφορα με όλους τους προηγούμενους δηλαδή, κι ας θέλουν να διαφοροποιούνται. Πάντως η διαπραγμάτευση έχει ουσιαστικά αποτύχει από καιρό εξαιτίας των δικών τους κακών χειρισμών.

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.