Τα αποκαλυπτήρια του μνημείου Προσφυγικού Ελληνισμού στην Τρίπολη (photos+video)

Τα αποκαλυπτήρια του μνημείου Προσφυγικού Ελληνισμού στην Τρίπολη (photos+video)

Σεπτέμβριος 27, 2014 - 23:09
1 σχόλια

Σε κλίμα συγκίνησης πραγματοποιήθηκαν τα αποκαλυπτήρια του μνημείου Προσφυγικού Ελληνισμού για τους πρόσφυγες της Σμύρνης από την Περιφέρεια Πελοποννήσου, το Δήμο Τρίπολης και την Πανπροσφυγική ένωση το Σάββατο 27 Σεπτεμβρίου στην πλατεία της Προσφυγιάς (Φιλικών) στην Τρίπολη.

Το Μνημείο του Προσφυγικού Ελληνισμού αποτελεί προσφορά του Γιώργου Καραγιάννη, γνωστού κινηματογραφικού και τηλεοπτικού παραγωγού, ιδρυτή των ΚΑΠΑ studios, ο οποίος γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Τρίπολη από γονείς πρόσφυγες.

Ο κ. Γιώργος Καραγιάννης ανακηρύχθηκε Επίτιμος Δημότης του Δήμου Τρίπολης και o Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μαντινείας και Κυνουρίας κ.κ. Αλέξανδρος τον τίμησε με τον Σταυρό των Αγίων Νεομαρτύρων.

Το Μνημείο αποτελεί έναν ελάχιστο φόρο τιμής στους γονείς του αλλά και σε όλους τους πρόσφυγες, οι οποίοι μετά από τον διωγμό τους εγκαταστάθηκαν στην Τρίπολη και συγκεκριμένα, στον προσφυγικό συνοικισμό της περιοχής των Φιλικών.

Για την πραγματοποίηση του μνημείου βοήθησε ο Νίκος Τσιαμούλος, πρόεδρος του Δ.Σ. του Συλλόγου Περιοχής Φιλικών, ο Δήμος Τρίπολης, η περιφέρεια Πελοποννήσου ενώ το κομψοτέχνημα δημιουργήθηκε από τον Δημήτρη Κούρο, ζωγράφο, αγιογράφο και γλύπτη.

Συγκινητική ήταν η παρουσία του πρόσφυγα Αναστάσιου Μουκάκη ο οποίος είναι ο τελευταίος επιζών από τους κρατούμενους των Γερμανών στα Υπόγεια του Δικαστικού Μεγάρου Τρίπολης, που κατά την γερμανική κατοχή είχαν μετατραπεί σε φυλακές.

Στην τελετή το παρών έδωσαν ο υφυπουργός Ανάπτυξης κ. Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, ο Γενικός Γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Γιώργος Διδασκάλου, ο βουλευτής Αρκαδίας Κώστας Ζαχαριάς, ο Αντιπεριφερειάρχης Αρκαδίας Βαγγέλης Γιαννακούρας, ο Δήμαρχος Τρίπολης Δημήτρης Παυλής, ο πρώην δήμαρχος Τρίπολης Γιάννης Σμυρνιώτης, ο Πρόεδρος Επιμελητηρίου Αρκαδίας Γιάννης Μπουντρούκας, ο κ.  Κώστας Βλάσης, η πρόεδρος της ένωσης Μικρασιατών Ν.Μεσσηνίας «Η ΙΩΝΙΑ» καθώς και δημοτικοί και περιφερειακοί σύμβουλοι.

Video: 

ArcadiaPortal.g Τα αποκαλυπτήρια Μνημείου Προσφυγικού Ελληνι


Υπάρχει 1 Σχόλιο

Απλώς ενημερώστε μερικούς θεσμικούς ότι κατά την διάρκεια της ακρόασης του Εθνικού ύμνου, στεκόμαστε σε στάση προσοχής. Έστω τύποις....γιατί κατά βάθος....

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.