Τα αιτήματα των Αστυνομικών της Αρκαδίας

Τα αιτήματα των Αστυνομικών της Αρκαδίας

Μάιος 24, 2011 - 13:34
2 σχόλια

-Έλλειψη δύναμης -Αναδιάρθρωση Υπηρεσιών

-Αντικατάσταση και ενίσχυση του στόλου των υπηρεσιακών οχημάτων– Βελτίωση υλικοτεχνικής υποδομής

-Προβλήματα στη λειτουργία των Υπηρεσιών - Εκπαίδευση Προσωπικού

Η Ένωση μας στην προσπάθειά της για ενημέρωση και έχοντας την πρόθεση να σας κάνει κοινωνούς των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι αστυνομικοί του Νομού μας ζητώντας μέσα από το θεσμικό σας ρόλο την προώθηση και ανάδειξη των δίκαιων αιτημάτων μας ώστε να υπάρξει πραγματική θωράκιση, θεσμική-υπηρεσιακή και οικονομική των εργαζομένων αστυνομικών, προκειμένου να ανταποκριθούν στην αποστολή τους με υψηλά επαγγελματικά πρότυπα, προς όφελος της κοινωνίας, σας γνωρίζει τα κάτωθι:

1. Έλλειψη δύναμης -Αναδιάρθρωση Υπηρεσιών:

α.  Η σημερινή έλλειψη δύναμης στην Α. Δ. Αρκαδίας ανέρχεται σε εκατό είκοσι δύο (122) αστυνομικούς, συγκεκριμένα επί συνόλου οργανικής δύναμης 396 αστυνομικών η υπάρχουσα δύναμη είναι 294 και η παρούσα λαμβανομένου υπόψη τους είκοσι (20) αποσπασμένους σε επιτελείο Γ.Α.Δ.Π. Πελ/νήσου και Υπηρεσίες εκτός Νομού είναι 274 αστυνομικοί, «πρωτόγνωρη» έλλειψη για το Νομό μας, ήτοι σε ποσοστό 30%.

ΖΗΤΑΜΕ:

• Την άμεση ενίσχυση της Α.Δ. Αρκαδίας τουλάχιστον με 25 εξερχόμενους αστυνομικούς από τις Σχολές της ΕΛ.ΑΣ. τον Οκτώβριο του 2011.
• Τη μη απόσπαση αστυνομικών από τον Νομό μας, ιδίως τους καλοκαιρινούς μήνες, προς νησιά και άλλους Νομούς της Χώρας.

β.  Το οργανόγραμμα των Υπηρεσιών, βάσει του οποίου προβλέπεται ο αριθμός της οργανικής δύναμης που υπηρετεί στις επιμέρους Υπηρεσίες της Α. Δ. Αρκαδίας (Τμήματα Τάξης, Τροχαίας, Ασφαλείας κτλ.) έχει εκδοθεί πριν χρόνια και δεν καλύπτει σε καμία περίπτωση τις σημερινές ανάγκες (αύξηση εγκληματικότητας, αύξηση κυκλοφορούντων οχημάτων, αυτοκινητόδρομος, αύξηση καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, αύξηση πληθυσμού, συμμετοχές της ομάδας του ΑΣΤΕΡΑ Τρίπολης  καθώς και της ομάδας μπάσκετ του ΑΡΚΑΔΙΚΟΥ σε επαγγελματικές κατηγορίες κ.τ.λ.) και οι εξαγγελίες για αναδιάρθρωση των Υπηρεσιών, έχουν μείνει στα λόγια.

ΖΗΤΑΜΕ:

Την άμεση αναδιάρθρωση των Υπηρεσιών, να υπάρξει νέο οργανόγραμμα με αύξηση των οργανικών τους θέσεων βάσει των σημερινών συνθηκών που επικρατούν, για την αποτελεσματικότερη αστυνόμευση.

γ.  Τα τελευταία χρόνια έχουν ιδρυθεί νέες υπηρεσίες όπως Ο.Π.Κ.Ε., Ο.Ε.Π.Τ.Α., Διαβατήρια, Επιτελείο Γ. Α. Δ. Π. Πελοποννήσου, ομάδα ΔΙ.ΑΣ. οι οποίες στελεχώθηκαν από το ήδη υπάρχον προσωπικό των Υπηρεσιών της Α. Δ. Αρκαδίας και αυτό είχει σαν αποτέλεσμα την αποδυνάμωση των μάχιμων Υπηρεσιών, με φυσικό επακόλουθο να μην μπορούν να αντεπεξέλθουν ακόμη και στις καθημερινές υπηρεσιακές τους ανάγκες και αστυνόμευσης της περιοχής τους.
Σημειωτέον ότι στα τέλη του 2009  δημιουργήθηκε το Τμήμα Τροχαίας Αυτοκινητοδρόμων Ανατολικής Πελοποννήσου (Νεστάνη Αρκαδίας)το οποίο στελεχώθηκε από το ήδη υπάρχον προσωπικό της Α. Δ. Αρκαδίας και όχι με τη διαδικασία που προβλέπεται για τις νεοσύστατες Υπηρεσίες αν και υπήρχε πληθώρα αιτήσεων πανελλαδικά.

ΖΗΤΑΜΕ:

Λόγω του ότι προς το τέλος καλοκαιριού επίκειται η δημιουργία και νέου Τμήματος Τροχαίας Αυτοκινητοδρόμων Κεντρικής Πελοποννήσου, που θα υπάγεται και αυτό στην Α.Δ. Αρκαδίας , αυτή τη φορά να τηρηθεί για τη στελέχωσή του η προβλεπόμενη διαδικασία για τις νεοσύστατες Υπηρεσίες, γιατί σε αντίθετη περίπτωση η  περαιτέρω αποδυνάμωση των Υπηρεσιών θα επιφέρει σοβαρά προβλήματα στην αστυνόμευση του Νομού μας.

2. Αντικατάσταση και ενίσχυση του στόλου των υπηρεσιακών οχημάτων – Βελτίωση υλικοτεχνικής υποδομής:

α.  Το μεγαλύτερο ποσοστό των υπηρεσιακών οχημάτων χρίζουν αντικατάστασης, λόγω παλαιότητας και εντατικής χρήσης , πράγμα που εγκυμονεί κινδύνους για την ασφάλεια των αστυνομικών και η συντήρησή τους κρίνεται οικονομικά ασύμφορη.
β.  Από τις αρχές του 2011 τα προβλήματα έχουν αυξηθεί λόγω μη έγκρισης των σχετικών πιστώσεων δαπανών για επισκευή της ήδη υπάρχουσας υλικοτεχνικής υποδομής ακόμα και για αναλώσιμα υλικά –είδη υγιεινής-καθημερινής χρήσης λόγω κατάργησης της Δ/νσης Ελεγκτηρίου Δαπανών και μεταβίβασης των αρμοδιοτήτων της στην υπηρεσία Δημοσιονομικού Ελέγχου του Υπουργείου Οικονομικών (ΥΔΕ) η οποία είναι υποστελεχωμένη, κινείται με χρονοβόρες διαδικασίες και ήδη τα φαινόμενα παράλυσης και απαξίωσης της Αστυνομίας είναι ορατά και στο Νομό μας, αφού από τον στόλο των πενήντα (50) οχημάτων περίπου τα οποία διαθέτουν οι Υπηρεσίες μας το 50% αυτών έχουν ακινητοποιηθεί κι αν το επόμενο χρονικό διάστημα δεν υπάρξει η ανάλογη μέριμνα το ποσοστό θα αυξηθεί κατακόρυφα με ότι αυτό συνεπάγεται.
γ.  Τα αλεξίσφαιρα γιλέκα είναι παλαιού τύπου, μη εύχρηστα (βαριά και ογκώδη),οι φορητοί ασύρματοι είναι και αυτοί παλαιού τύπου, ασύμβατοι με τη σύγχρονη τεχνολογία, στη δε ομάδα ΔΙ.ΑΣ. η οποία είναι στελεχωμένη με δώδεκα άτομα, οι πέντε εξ΄ αυτών έως και σήμερα δεν έχουν ακόμα προμηθευτεί τον προβλεπόμενο εξοπλισμό.

ΖΗΤΑΜΕ:

• Την ενίσχυση τουλάχιστον με οκτώ (8) έγχρωμα περιπολικά, δύο(2) συμβατικά και δύο (2) μοτοσικλέτες και άμεση έγκριση των δαπανών ειδικότερα αυτών που αφορούν την επισκευή οχημάτων.
• Την απλοποίηση της διαδικασίας ελέγχου έγκρισης και εκταμίευσης των δαπανών δίνοντας προτεραιότητα στις προμήθειες οι οποίες έχουν να κάνουν με την επιχειρησιακή επάρκεια και δράση της Ελληνικής Αστυνομίας.
• Την εξόφληση των υπομνημάτων για τις εκτός έδρας μετακινήσεις που έχει πραγματοποιήσει το προσωπικό και εκκρεμούν από το έτος 2009.
• Την προμήθεια τουλάχιστον πενήντα (50) αλεξίσφαιρων γιλέκων και τριάντα (30) ασυρμάτων νέας τεχνολογίας καθώς και τον άμεσο εξοπλισμό των συναδέλφων της ομάδας ΔΙ.ΑΣ.

3. Προβλήματα στη λειτουργία των Υπηρεσιών - Εκπαίδευση Προσωπικού:

α.  Σε πολλά Αστυνομικά Τμήματα τα περιπολικά οχήματα παρατηρείται να είναι επανδρωμένα με ένα (1) άτομο (οδηγός) με αποτέλεσμα οι συνάδελφοι να είναι επιπρόσθετα εκτεθειμένοι σε κίνδυνο.

ΖΗΤΑΜΕ:

Την πλήρη επάνδρωση των περιπολικών, γιατί ειδικότερα το τελευταίο χρονικό διάστημα ο αστυνομικός έχει γίνει στόχος τυφλών και άνανδρων χτυπημάτων, χωρίς ποτέ να γνωρίζουμε τον τόπο και το χρόνο του επόμενου χτυπήματος.

β.  Κατασπατάληση των δυνάμεων σε μέτρα τάξης και ιδιαίτερα με τη συχνή διάθεση Διμοιρίας και των ομάδων ΟΠΚΕ και ΟΕΠΤΑ για εκτέλεση υπηρεσίας εκτός Νομού στη Γ.Α.Δ.Α. κλπ. για μεγάλα χρονικά διαστήματα.

ΖΗΤΑΜΕ:

Οι ενισχύσεις αυτές όταν πραγματοποιούνται να γίνονται με μέτρο και ορθολογική χρήση, γιατί δημιουργούνται μεγάλα κενά αστυνόμευσης στο Νομό και υπέρμετρη καταπόνηση του εναπομείναντος προσωπικού.

γ.  Εφαρμογή του Π. Δ. 45/2008 «Περί υγιεινής και ασφάλειας αστυνομικού προσωπικού» που αν και ισχύει από 30-4-2008  παραμένει ουσιαστικά ανενεργό, γιατί δεν έχει υπάρξει άμεσος σχεδιασμός, προγραμματισμός και διασφάλιση των απαιτούμενων κονδυλίων, που απαιτούνται για την πλήρη εφαρμογή των όσων προβλέπονται από αυτό.

ΖΗΤΑΜΕ:

Την άμεση και πλήρη εφαρμογή του συγκεκριμένου Π.Δ. και εξασφάλιση των απαιτούμενων κονδυλίων που απαιτούνται για την εφαρμογή του ειδικά τώρα που στα κρατητήρια μας μεταφέρονται από διάφορες Υπηρεσίες λαθρομετανάστες για φύλαξη μακράς διάρκειας καθώς οι χώροι αυτοί δεν πληρούν τις προϋποθέσεις κράτησης τέτοιας κατηγορίας κρατουμένων με αποτέλεσμα η παρατεταμένη παραμονή τους να εγκυμονεί κινδύνους μετάδοσης μολυσματικών νοσημάτων τόσο για τους ιδίους όσο και για τους συναδέλφους που έρχονται σε καθημερινή επαφή μαζί τους, εφόσον δεν πληρούνται οι προβλεπόμενοι όροι υγιεινής και ασφάλειας.

δ. Τα τελευταία περιστατικά που έγιναν σε βάρος των συναδέλφων μας εκτός των άλλων ανέδειξαν ένα χρόνιο πρόβλημα που μας απασχολεί έντονα είναι η εκπαίδευση του προσωπικού. Δυστυχώς όμως αντί να δοθεί έμφαση στο θέμα αυτό μειώθηκαν οι μέρες εκπαίδευσης από πέντε (5) ετησίως σε τρείς (3), στο πλαίσιο των γενικότερων περικοπών.

ΖΗΤΑΜΕ:

Την αναβάθμιση – επανακαθορισμό του συστήματος της εκπαίδευσης και την επαναφορά του στο προϋπάρχον καθεστώς των πέντε(5) ημερών ετησίως, την ίδρυση και λειτουργία σκοπευτηρίου στην ΑΔ Αρκαδίας, διότι με ουσιαστική και ποιοτική εκπαίδευση ο Αστυνομικός θα μπορεί να αντιμετωπίσει την αυξανόμενη και διαρκώς εξελισσόμενη εγκληματικότητα.

4.ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ :

Ήδη στις περικοπές που έχουν υποστεί όλοι οι εργαζόμενοι της Χώρας, έχουν συμπεριληφθεί και οι αστυνομικοί με μειώσεις του μισθού, των επιδομάτων και τον ψαλιδισμό των δώρων σε ποσοστό 25%.

ΖΗΤΑΜΕ :

• Να σταματήσει η αφαίμαξη στους μισθούς των αστυνομικών, να υπάρξει μισθολόγιο δίκαιο με τη σταδιακή ενσωμάτωση όλων των επιδομάτων.
• Θεσμοθέτηση πραγματικής αμοιβής για την πέρα του 5νθημέρου εργασία και εφαρμογή της Εργατικής Νομοθεσίας για Κυριακές, εξαιρέσιμες αργίες, υπερωρίες, νυκτερινά.
• Τη θεσμοθέτηση του επαγγέλματος του αστυνομικού ως επικινδύνου και ανθυγιεινού με τις προβλεπόμενες από το Νόμο οικονομικές απολαβές.

Ζητάμε το αυτονόητο που είναι η διαφύλαξη και προάσπιση της αξιοπρέπειάς μας, να σταματήσει η συνεχιζόμενη απαξίωση της Ελληνικής Αστυνομίας και να μην αντιμετωπιζόμαστε από την Πολιτεία ως πολίτες Β΄ κατηγορίας και αναλώσιμοι.
Η ΕΛ.ΑΣ. οφείλει να εγγυάται και να περιφρουρεί καθημερινά την κοινωνική γαλήνη και ασφάλεια των πολιτών και η πολιτεία πρέπει να δώσει τα εφόδια για να επιτευχθεί ο σκοπός και όχι να μας ωθεί να προσφεύγουμε σε εράνους και σε αναζήτηση «χορηγών» για βασικές υπηρεσιακές ανάγκες.

‘‘Στο αγαθό της ασφάλειας του πολίτη δε χωρούν εκπτώσεις και περικοπές’’
 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ειδήσεις: 

2 Σχόλια

aderfia astinomikoi,ekei pou lete gia ton astera kai ton arkadiko na apaitisete kai epidoma polemou pros tou filathlous.. kratane krotides kai vrizoun oi alites. kai na pigainete perissoteroi, giati 15 astinomikoi ston arkadiko einai ligoi. kai ston astera mono tous tripolitsiwtes na pigainete mesa kai na tous varate kai na tous vrizete. Gavrous, vazelous, aektsides, paokia klp na tous afinete na exoun krotides, na kanoun poreia stin poli kai na grafoun stous toixous, na peirazoun ta koristia stous dromous kai na varane tous polites.

@ agnwstos λες χαζομάρες.... να μην πω κάτι χειρότερο... ΤΟΥΜΠΕΚΙΑΣΟΥ