Συνέχιση των ανασκαφών στο Όρος Λύκαιον, την Ιερή Κορυφή των Αρκάδων

Συνέχιση των ανασκαφών στο Όρος Λύκαιον, την Ιερή Κορυφή των Αρκάδων

Μάρτιος 22, 2017 - 11:05
0 σχόλια

Το όρος Λύκαιο  βρίσκεται στα σύνορα σχεδόν των νομών Αρκαδίας και Μεσσηνίας, κοντά στη Μεγαλόπολη και δεσπόζει με τον όγκο του στη δυτική πλευρά του λεκανοπέδιου της, στα 1421μέτρα.

Η Αρκαδία υπήρξε κοιτίδα πολιτισμού. Η απανταχού απούσα θάλασσα αλλά τα απανταχού παρόντα ποτάμια, οι μικρές γόνιμες κοιλάδες και πεδιάδες και τα επιβλητικά βουνά με τις απόκρημνες κορυφές αλλά και το τραχύ του τοπίου είναι στοιχεία που σφυρηλάτησαν την πολιτισμική φυσιογνωμία της περιοχής.

Η ανάδειξη του πολιτιστικού πλούτου της περιοχής είναι επιτακτική, με την περιφέρεια Πελοποννήσου να προχωρά στην συνέχιση των ανασκαφών καθώς και σε έργα προσβασιμότητας.

Το τελευταίο Περιφερειακό Συμβούλιο ομόφωνα μετά από εισήγηση του Αντιπεριφερειάρχη Αρκαδίας Βαγγέλη Γιαννακούρας αποφάσισε τη σύναψη Προγραμματικής Σύμβασης με το Υπουργείο Πολιτισμού για την συνέχιση των ανασκαφών στο Λύκαιο Όρος και την έγκριση των χρημάτων που απαιτούνται για τον σκοπό αυτό.

Κατά τον Παυσανία, αριστερά από το ιερό της Δέσποινας είναι το Λύκαιο Όρος με το ιερό του Δία.Οι Αρκάδες το Λύκαιο Όρος αποκαλούσαν και Όλυμπο ή Ιερά Κορυφή. Κάποια περιοχή του ονομαζόταν Κρητέα και βρισκόταν στα αριστερά του άλσους του Παρράσιου Απόλλωνος. Οι Αρκάδες ισχυρίζονταν ότι αυτή είναι η Κρήτη, όπου ανατράφηκε ο Δίας και όχι η νήσος Κρήτη.

Ο Παυσανίας αρχικά αναφέρει το ιερό του Πανός μέσα σε άλσος και δύο σημαντικές αθλητικές εγκαταστάσεις δίπλα του, τον ιππόδρομο και το στάδιο, όπου γίνονταν παλαιότερα οι αγώνες των Λυκαίων. Στην ψηλότερη κορυφή του Όρους υπήρχε το τέμενος του Λύκαιου Δία, στο οποίο δεν επιτρεπόταν να μπει κανείς.

Μέσα στο τέμενος και στην κορυφή του βουνού υπήρχε ο βωμός του Λύκαιου Δία, που ήταν φτιαγμένος από σωρό χώματος. Από την κορυφή αυτή μπορούσε κανείς να δει το μεγαλύτερο μέρος της Πελοποννήσου. Μπροστά από το βωμό, στα ανατολικά του, υψώνονταν δύο κίονες, πάνω στους οποίους υπήρχαν παλαιότερα δύο επίχρυσοι αετοί, τα σύμβολα δηλαδή του Δία. Στο βωμό αυτό γίνονταν μυστικές θυσίες για το Λύκαιο Δία.

Όπως ανέφερε ο αντιπεριφερειάρχης Αρκαδίας Βαγγέλης Γιαννακούρας από το ΕΑΠ Μεγαλόπολης εντάχθηκαν 120.000 ευρώ για μια 4ετια για ανασκαφές στο Λύκαιο Όρος. Επεσήμανε ότι στόχος είναι να ενοποιηθούν οι Αρχαιολογικοί χώροι της Μεγαλόπολης, όπου ένα κομμάτι αυτού ήταν η σύνδεση της κορυφής του Λυκαίου Όρους με τον Επικούρειο Απόλλωνα, αλλά όπως ανέφερε το κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο απέρριψε το έργο αυτό και έτσι το έργο έχει σταματήσει.

Για το έργο μεταξύ άλλων μίλησε και ο περιφερειακός σύμβουλος Γιώργος Ρουμελιώτης ο οποίος ανέφερε ότι έχουν βρεθεί σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα και ευελπιστεί σύντομα ότι θα βρεθούν σπουδαίες ανακαλύψεις σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών, σχετικά με τον τόπου όπου λένε ότι γεννήθηκε ο Δίας.

Με σεβασμό το περιβάλλον η περιφέρεια προσπαθεί να προσφέρει έργο, ενισχύοντας έτσι την τουριστική επισκεψιμότητα της περιοχής, η οποία πρέπει να γίνει πόλος έλξης και μοχλός ανάπτυξης, έτσι σύντομα πρέπει να  αξιοποιηθούν διαδρομές περιμετρικά της Καρύταινας εύρους 140 χιλιομέτρων

Έφ.Κ


Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.