Συνεδρίαση Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας περιφέρειας Πελοποννήσου (photos+video)

Συνεδρίαση Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας περιφέρειας Πελοποννήσου (photos+video)

Μάρτιος 31, 2015 - 14:51
0 σχόλια

Συνεδρίασε η Πολιτική Προστασία της Περιφέρειας Πελοποννήσου την Τρίτη 31 Μαρτίου στο κτίριο της Περιφέρειας Πελοποννήσου, προκειμένου να γίνει ο απολογισμός της χειμερινής περιόδου, αλλά και να γίνει η προετοιμασία ενόψει της θερινής περιόδου.

Ο αντιπεριφερειάρχης Αρκαδίας κ. Βαγγέλης Γιαννακούρας προέδρευσε της επιτροπής και στην εισήγησή του ανέφερε τις προσπάθειες που έγιναν κατά τη διάρκεια των σφοδρών χιονοπτώσεων που δοκίμασαν την Αρκαδία εφέτος τον χειμώνα, αλλά και καθ’ όλη τη διάρκεια της βαρυχειμωνιάς που έπληξε την περιοχή τους προηγούμενους μήνες. Και ευχαρίστησε όλους τους φορείς για τη σημαντική τους βοήθεια και για τις άμεσες ενέργειες στις οποίες προέβησαν, προκειμένου τα φαινόμενα να μην προκαλέσουν εκτεταμένες ζημιές.

Ακολούθως, αναφέρθηκε στην ερχόμενη θερινή περίοδο: «Η σωστή προετοιμασία για το καλοκαίρι πέρυσι απέφερε αποτέλεσμα, με την Περιφέρεια Πελοποννήσου να έχει ενθαρρυντικά αποτελέσματα και λίγες μεγάλες πυρκαγιές. Πρέπει να προετοιμαστούμε άμεσα», τόνισε, «ώστε να μην πληγωθούν τα δάση μας εφέτος».

Και ανακοίνωσε ότι επιτέλους η Περιφέρεια θα έχει στη διάθεσή της την υδροφόρα την οποία περίμενε από το 2007.

Ο κ. Σταθάς, υπεύθυνος της Πολιτικής Προστασίας της Περιφερειακής Ενότητας Αρκαδίας, λαμβάνοντας τον λόγο είπε ότι πρέπει να είμαστε προσεκτικοί στην ενημέρωση, ιδιαιτέρως των αγροτών και των πολιτών για την πρόληψη πυρκαγιών.

«Πρέπει την 1η Μαΐου να έχουμε έτοιμο το σχέδιο δράσης για την αντιπυρική περίοδο. Επίσης, πρέπει άμεσα να αποφασιστεί το πότε θα υπάρξει απαγόρευση κυκλοφορίας στα δάση, όταν θα υπάρχει προειδοποίηση για κίνδυνο εκδήλωσης πυρκαγιών». Τέλος, ανέφερε ότι πρέπει να βρεθεί ένας οδηγός για την υδροφόρα, διότι οι υπηρεσίες είναι υποστελεχωμένες.

Σημειωτέον ότι ευχαριστίες απευθύνθηκαν και προς τους εθελοντές, οι οποίοι κάθε χρόνο καταβάλλουν μεγάλες προσπάθειες για την πρόληψη πυρκαγιών και όχι μόνο.

Ο περιφερειακός σύμβουλός και υπεύθυνος Πολιτικής Προστασίας Περιφέρειας Πελοποννήσου κ. Γιώργος Ρουμεμλιώτης, ξεκινώντας την τοποθέτησή του, είπε: «Όχι άλλες πυρκαγιές». Μίλησε για τις καταστροφές οι οποίες έχουν γίνει στο φυσικό περιβάλλον και οι οποίες πρέπει να μειωθούν και να εξαλειφθούν, αναφερόμενος και στην ιδιότητά του ως προέδρου του Κυνηγετικού Συλλόγου που ζει στη φύση.

Πρέπει να δοθεί μεγάλη βαρύτητα στην πρόληψη και σωστή ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών.

Ο Διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Τρίπολης Θεόδωρος Λαρέζος τόνισε, όπως κάθε φορά, την αναγκαιότητα να ξεχωρίσουν οι αρμοδιότητες των εθελοντών από αυτές των φορέων.

Διαβεβαίωσε ότι η Πυροσβεστική είναι έτοιμη για τη νέα περίοδο με στόχο τις όσο το δυνατόν λιγότερες πυρκαγιές. Μεταξύ άλλων, είπε ότι πρέπει ο κόσμος να ευσθητοποιηθεί, προκειμένου να μην προβάινει σε κινήσεις που ίσως προκαλέσουν πυρκαγιά.

Ο κ. Μπουντούρης Χρήστος από την Πυροσβεστική Μεγαλόπολης μίλησε για την αναγκαιότητα της πρόληψης και για το μεγάλο έργο το οποίο έχει η Πυροσβεστική Υπηρεσία Μεγαλόπολης, διότι, όπως εξήγησε, στις αρμοδιότητές τους είναι τα Τρόπαια όπως και η μισή Αρκαδία. Όπως και ο κ. Λαρέζος, ο κ. Μπουντούρης τόνισε ότι πρέπει η Πολιτική Προστασία ΠΕ Αρκαδίας πρέπει αν στελεχωθεί και με έναν τακτικό για την καλύτερη συνεννόηση.

Ο εκπρόσωπος των Στρατιωτικών Υπηρεσιών μίλησε για τις δυνατότητες και για τη βοήθεια που μπορούν να προσφέρουν με τα περίπολα αλλά και με την επάνδρωση των Πυροφυλακίων, πράγμα που, όπως είπε, είναι δύσκολο, επειδή δεν υπάρχει επάρκεια επάνδρωσης.

Ο εκπρόσωπος της Αστυνομίας είπε ότι θα διευκολύνει από την πλευρά της όσο μπορεί κλείνοντας τους δρόμους όπου χρειαστεί, και ότι θα παράσχει κάθε δυνατή βοήθεια.

Ο κ. Παπαδημητρίου από την Πολιτική Προστασία του Δήμου Τρίπολης μίλησε για τις δυσκολίες που αντιμετωπίστηκαν κατά τη διάρκεια του χειμώνα, για την επάρκεια σε αλάτι, αλλά και για όσα πρέπει να γίνουν στη θερινή περίοδο. Ο εκπρόσωπος από τον Δήμο Γορτυνίας είπε ότι, όπως πάντα, ο Δήμος είναι έτοιμος να αντεπεξέλθει και ότι όλα τα μηχανήματα είναι έτοιμα.

Από το Δασαρχείο και τη Διεύθυνση Δασών, είπε ότι θα βοηθήσουν όσο μπορούν και μίλησε για τον καθαρισμό των δρόμων και για τα προγράμματα των έργων.

Έφη Καστραντά

Video: 

ArcadiaPortal.gr Συνεδρίασε η πολιτική προστασία της περιφέρ


Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.