Σύλλογος Εκδρομέων Τρίπολης: 90 χρόνια προσφορά στη φύση

Σύλλογος Εκδρομέων Τρίπολης: 90 χρόνια προσφορά στη φύση

Ιανουάριος 02, 2020 - 20:00
0 σχόλια

Ο ΣΕΤ σας εύχεται ολόψυχα μια καλή, δημιουργική και εκδρομική χρονιά!

Το 2020 είναι για τον Σύλλογό μας επετειακή καθώς στις 30 Μαρτίου θα συμπλήρωσει 90 χρόνια ζωής και συνεχούς δράσης.

Γι' αυτό όλες οι φετινές αναρτήσεις μας θα σχετίζονται με ημερομηνίες σταθμούς στην ιστορία του ΣΕΤ. Ας δούμε πώς ξεκίνησαν όλα...

Η ίδρυση
«Ήταν απόγευμα χειμωνιάτικης Κυριακής, μια ωραία λιακάδα που είχαμε μαζευθή δια της οδού Γορτυνίας περιπατώντας και συζητώντας φθάσαμεν εις το περίπτερον του Συλλόγου Φιλοδένδρων. Μπήκαμε μέσα και καθίσαμε εις τα παγκάκια, απολαμβάνοντες την ωραίαν λιακάδαν. Η συζήτησις μας περιστράφη εις διάφορα ζητήματα και κατέληξεν εις την καλονήν της φύσεως, όπου αρχίσαμεν να ασχολούμεθα με την φυσιολατρίαν, και η συζήτησίς μας περιωρίσθη εις το θέμα αυτό πλέον. Ένας εκ της παρέας μας προτείνει την ίδρυσιν Συλλόγου Εκδρομέων, όλοι ομοφώνως επεκυρώσαμεν την πρότασιν αυτήν. Αφού εφύγαμεν από το πράσινο εκείνο ενευκτήριον το οποίο θα μείνη για πάντα στη μνήμη μας, διότι μας ενέβαλεν την ιδέαν δια την ίδρυσιν του Συλλόγου μας, με τις ώμορφες φουντωτές πεύκες του. Χωριζόμεθα και αφίνωμεν την μέριμναν του σχεδίου του Καταστατικού εις το μέλος όπου επρότεινε την ίδρυσιν του Συλλόγου Εκδρομέων.»
Πρακτικόν Ιδρύσεως Συλλόγου

Εν Τριπόλει τη 30η Μαρτίου 1930.
Συνελθόντες οι κάτωθι υπογεγραμµένοι αποφάσισαν, όπως ιδρύσουν Σύλλογον Εκδροµέων σκοπόν έχοντα:
α) Την διάδοσιν της αγάπης προς το ύπαιθρον,
β) Την ανάπτυξιν των φιλικών σχέσεων μεταξύ
των µελών αυτού και γ) Την ψυχαγωγία αυτών.

Η επωνυµία του Συλλόγου τούτου ωρίσθη Σ.Ε.Τ., ήτοι τα αρχικά γράµµατα των λέξεων «Σύλλογος Εκδροµέων Τριπόλεως». Το παρόν συνταχθέν υπεγράφη παρά των ιδρυτών απάντων Ελλήνων πολιτών.
Την εποµένη 31η Μαρτίου 1930, το καταστατικό «εψηφίσθε, γενόµενο αποδεκτόν παρά των µελών της Γενικής Συνελεύσεως».
Η διαδικασία στη συνέχεια προωθήθηκε ταχέως µετά μεγάλου ζήλου, ώστε την 3η Μαΐου 1930 αναγνωρίσθηκε επίσηµα από το πρωτοδικείο Τριπόλεως.

Όταν διαβάσουμε την ιστορία του συλλόγου πρέπει να σταθούµε στα εξής σηµεία:
α) Στην εκδροµική του δράση.Είναι από τους πρώτους συλλόγους στην Ελλάδα, που ανέπτυξε την ιδέα του εκδρομισμού. Οι εκδροµές αποβλέπουν στη σωματική και πνευματική ανάπτυξη και διαπαιδαγώγηση των µελών του, στη διάδοση της φυσιολατρικής ιδέας και στη γνωριμία του τόπου µας, από άποψη ιστορίας, λαογραφίας,φυσικών καλλονών και μνημείων. Αναπτύσσουν συναδελφικότητα αλληλεγγύη και καλοσύνη.
β) Στην προστασία και φροντίδα του εξωκλησιού του Άη-Λιά. Στις 18 Ιουνίου 1930, υπογράφεται συμφωνητικό παραχώρησης του εξωκλησιού του Άη-Λιά στο Σύλλογο, από την ενοριακή Επιτροπή του Ι.Ν. των Παμμεγίστων Ταξιαρχών. Υπήρχε ιδιαίτερη τιµή τα σωματεία τῆς πόλης µας ή διάφοροι σύλλογοι να έχουν υπό την προστασία τους ένα από τα πολλά εξωκλήσια που υπάρχουν γύρω της.
γ) Στη Δενδροφύτευση του λόγου του Άη-Λιά. Από τις αρχές του 1900 και µέχρι το έτος 1930, καθώς προκύπτει από την υπ΄ αριθµ. 35/1958 απόφαση του Δικαστηρίου, των εν Τριπόλει Πρωτοδικών «ο τόπος ήτο έκπαλαι χέρσος µετά διαφόρων εντός αυτού αγρίων δένδρων». Το έτος 1930 ο Υπουργός Γεωργίας µε την υπ΄ αριθ. 182548 απόφασή του, της 31ης Δεκεμβρίου, που δηµοσιεύτηκε στο υπ΄ αριθµ. 1 φύλλο της εφημερίδας της Κυβερνήσεως, τεύχος Β΄ της 2ας Ίανουαρίου 1931, κυρύσσει την περιοχή αναδασωτέα και την παραχωρεί στο Σύλλογο Εκδροµέων Τριπόλεως και στον σύλλογο βυρσοδεψών Τριπόλεως προς αναδάσωση. Από το 1930-1940 ως προκύπτει από τα πρακτικά του συλλόγου, φυτεύτηκαν περίπου 10.000 δενδρύλλια πεύκων. Η Προσπάθεια συνεχίζεται.
δ) Στη Βραδιά του Ασώτου, του αποκριάτικου χορού, ο οποίος από το 1937 µέχρι σήµερα διοργανώνεται συνεχώς. Εκατοντάδες φίλοι και µέλη του συλλόγου έχουν περάσει αξέχαστες αποκριάτικες βραδιές.

Τέλος πρέπει να αναφέρουμε τον εορτασμό, στη µνήµη του Προφήτη Ηλία, 20 Ιουλίου και της Αγίας Υποµονής στις 29 Μαϊου.

Επίσης, εκδήλωση γίνεται από το 1980 µέχρι σήµερα στις 5 Ιουνίου ηµέρα προστασίας του περιβάλλοντος. Ο Σύλλογος έχει εκδώσει βιβλίο µε τον τίτλο «ΕΠΙ ΤΑ ΙΧΝΗ ΤΟΥ ΠΑΝΟΣ». Εκεί μπορούν τα µέλη και φίλοι του, να διαβάσουν µε κάθε λεπτοµέρεια την Ιστορία και προσφορά του στα 90 χρόνια της ζωής του.

ΣΕΤ

Ειδήσεις: 

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.