Σύγχρονες μορφές εργασιακής ένταξης των ατόμων με αναπηρία

Σύγχρονες μορφές εργασιακής ένταξης των ατόμων με αναπηρία

Μάρτιος 27, 2019 - 15:49
0 σχόλια

Τα άτομα με αναπηρία υφίστανται σοβαρές διακρίσεις στο χώρο της εργασίας. Τα ερευνητικά δεδομένα της περιόδου, δείχνουν το τεράστιο χάσμα στα επίπεδα απασχόλησής τους, σε σύγκριση με τον πληθυσμό χωρίς αναπηρία.
Η Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία, που κυρώθηκε στη χώρα μας το 2012, εντούτοις, αποτυπώνει με νομικά δεσμευτικό τρόπο την ανάγκη πολιτικών για την άρση εμποδίων, την ίση
μεταχείριση, τη δημιουργία προϋποθέσεων που απαιτούνται για τη διασφάλιση της συμμετοχής των ατόμων με αναπηρία σε όλους τους τομείς, συμπεριλαμβανομένου της εργασίας.

Στο πνεύμα αυτό, παρουσιάζονται τα κυριότερα θετικά μέτρα στήριξης της κοινωνικής ομάδας, που υφίστανται, στον τομέα της εργασίας. Ειδικότερα, γίνεται αναφορά :

α. στο σύστημα των υποχρεωτικών τοποθετήσεων σε θέσεις εργασίας στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, καθώς και στην ανακατανομή ποσοστών στο σύστημα προσλήψεων που προβλέπεται, μέσα από τον νόμο 4440/2016
β. σε μια σειρά ευνοϊκών διατάξεων, που διευκολύνουν την ένταξη των ατόμων με αναπηρία στην εργασία
γ. στα προγράμματα ενίσχυσης εργοδοτών για την πρόσληψη ατόμων με αναπηρία και επιχορήγησης για την εργονομική διευθέτηση θέσεων εργασίας τους, που υλοποιούνται από τον ΟΑΕΔ.

Εισαγωγή

Τα άτομα με αναπηρία υφίστανται σοβαρές διακρίσεις στην εργασία, όπως μας δείχνουν τα ερευνητικά δεδομένα της περιόδου. Το Εθνικό Παρατηρητήριο για την Αναπηρία (2017) αναφέρεται στο τεράστιο χάσμα στα επίπεδα απασχόλησης των ατόμων με αναπηρία σε σύγκριση με τον πληθυσμό χωρίς αναπηρία. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάζονται, οι απασχολούμενοι με αναπηρία εμφανίζουν σημαντικά μικρότερο ποσοστό μισθωτών εργαζομένων (52,7%), ενώ το ίδιο ποσοστό υπολογίστηκε να είναι 70,9% στους απασχολουμένους χωρίς αναπηρία.

Τα ευρήματα αυτά αντανακλούν προϋπάρχουσες ανισότητες τόσο στην εκπαίδευση (περιορισμένες εκπαιδευτικές εμπειρίες, ειδικά εκπαιδευτικά περιβάλλοντα, σημαντικό ποσοστό εκροών από την πρωτοβάθμια στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση) όσο και στην επαγγελματική κατάρτιση των ατόμων με αναπηρία (ΚΑΝΕΠ ΓΣΕΕ, 2018). Οι συνθήκες κρίσης της τελευταίας δεκαετίας, η εξέλιξη των εργασιακών σχέσεων και η εργασιακή επισφάλεια, σε συνδυασμό με τις αλλαγές στο χώρο της εργασίας και τη συρρίκνωση του πρωτογενούς τομέα στον οποίο τα άτομα με αναπηρία εμφανίζουν μεγαλύτερα ποσοστά συμμετοχής, καθώς και οι άμεσες διακρίσεις στο χώρο της εργασίας αποτελούν σημαντικά εμπόδια στην προοπτική της εργασιακής ένταξης (Abberley, 2014: 267).

Σκοπός της θεματικής ενότητας «Σύγχρονες μορφές εργασιακής ένταξης των ατόμων με αναπηρία» είναι η συνοπτική παρουσίαση των δικαιωμάτων της συγκεκριμένης κοινωνικής ομάδας στην εργασία καθώς και των κυριότερων εναλλακτικών μορφών εργασιακής ένταξής της μέσω του πεδίου της κοινωνικής οικονομίας και των δυνατοτήτων που προσφέρει η τεχνολογία. Στο πρώτο μέρος της ενότητας εστιάζουμε το ενδιαφέρον μας στα κυριότερα θετικά μέτρα δράσης, θεσμικό πλαίσιό τους και σε στοχευμένα προγράμματα υποστήριξης που υφίστανται στην παρούσα φάση.

Δείτε αναλυτικά ΕΔΩ

Ειδήσεις: 

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.