Σχετικά με τη στέγαση των υπηρεσιών του Δ. Βόρειας Κυνουρίας στο ΕΠΑΛ Άστρους

Σχετικά με τη στέγαση των υπηρεσιών του Δ. Βόρειας Κυνουρίας στο ΕΠΑΛ Άστρους

Φεβρουάριος 10, 2013 - 10:36

Του Σωτήρη Λάτση

Διάβασα  με πολύ προσοχή την επιστολή διαμαρτυρίας  του Συλλόγου Γονέων του ΕΠΑΛ  Άστρους  σχετικά με  την αναφορά  του κ. Δημάρχου  Βόρειας Κυνουρίας  ότι υπάρχουν  σκέψεις  να μεταφερθούν οι υπηρεσίες του Δήμου στο κτίριο του ΕΠΑΛ. Οι πιο πάνω αναφορά του κ. Δημάρχου, έγινε  στη συνεδρίαση της Επιτροπής Διαβούλευσης του Δήμου που ασχολήθηκε με το πρόγραμμα δράσης του Δήμου για το 2013. Στην Επιτροπή αυτή συμμετέχω και εγώ ως μέλος μετά την εκλογή μου από το Δημοτικό Συμβούλιο αλλά στην συγκεκριμένη συνεδρίαση δεν μπόρεσα να συμμετάσχω για λόγους ανωτέρας βίας.

Παρ΄ όλο που πάντα πίστευα και πιστεύω ότι πρέπει πρώτα να καταθέτεις τις απόψεις σου στα αρμόδια όργανα και μετά να τις δημοσιοποιείς,  θεωρώ πολύ σημαντικό το θέμα που προέκυψε και ενυπόγραφα θα δημοσιοποιήσω κάποιες  δικές μου σκέψεις.
Σε κάθε περίπτωση η στέγαση των υπηρεσιών του Δήμου μας ήταν και είναι μία από τις  βασικές προτεραιότητες κάθε Δημοτικής Αρχής. Όπως βέβαια κρίσιμες προτεραιότητες είναι και αυτές που αφορούν την ύδρευση, τη διαχείριση των σκουπιδιών , την πολεοδόμηση , τη βελτίωση της  καθημερινότητας των πολιτών , αλλά και την εκτέλεση μικρών ή μεγάλων αναπτυξιακών έργων. Όμως όλα αυτά απαιτούν ιεράρχηση προτεραιοτήτων, εξειδικευμένο προγραμματισμό, ολοκληρωμένες μελέτες, εξεύρεση  των πόρων και βέβαια την τεκμηρίωση των σταδίων  υλοποίησής τους.

Διαβάζοντας λοιπόν πριν μερικές ημέρες την επίσημη δημοσιοποίηση, από τον κ. Δήμαρχο, των σκέψεων της Δημοτικής Αρχής  για  μεταφορά των υπηρεσιών του Δήμου στο ΕΠΑΛ  Άστρους  αισθάνθηκα μία δυσάρεστη έκπληξη: είναι δυνατόν να δημοσιοποιούνται  με τέτοια ευκολία προτάσεις που αφορούν  την   μεταφορά  μιας σχολικής μονάδας σε άλλο κτίριο;  Και μιλάμε για ένα πρότυπο Σχολείο  με πλούσιο εκπαιδευτικό αλλά και πολιτιστικό έργο για μία εικοσαετία . Ένα σχολείο που πάρα πολλοί  προσπάθησαν για να φτάσει σ΄ αυτό το επίπεδο : Εκπαιδευτικοί , Γονείς , Εκκλησία , Δήμος, Τοπική Κοινωνία. Ένα Σχολείο με σημαντικά εργαστήρια , με ένα θαυμάσιο Λαογραφικό Μουσείο , με οργανωμένη βιβλιοθήκη , με σημαντικές διακρίσεις ( σχολική εφημερίδα, αξιολογημένες μελέτες κλπ.) με απόφοιτους που διακρίθηκαν στις σπουδές τους αλλά και στην επαγγελματική τους καριέρα.
Και πέρα από όλα αυτά η Τεχνική Εκπαίδευση ήδη αναβαθμίστηκε νομοθετικά από την Πολιτεία και  οι οικονομικές συγκυρίες   δίνουν  σημαντικές  δυνατότητες για το άμεσο μέλλον. Εξάλλου και από την επόμενη χρονιά έχει προγραμματισθεί να  λειτουργήσουν και τμήματα μεταδευτεροβάθμιας  εκπαίδευσης  στο ΕΠΑΛ γεγονός που σημαίνει ότι η Σχολική Μονάδα θέλει πρόσθετη στήριξη για να ανταποκριθεί και σ΄ αυτό το επίπεδο.
Ο Δήμος  σύμφωνα   με τον Καλλικράτη, είναι αρμόδιος για την λειτουργία των Σχολείων όμως σε καμία περίπτωση δεν μπορεί και δεν νομιμοποιείται να αποφασίσει την αλλαγή χρήσης ενός λειτουργούντος Σχολείου!   Και βέβαια ένας ακόμα σημαντικός παράγοντας  προβληματισμού   για όλους μας, είναι οι διαρκείς  πλέον ενοποιήσεις των σχολικών μονάδων , δηλαδή απλά και καθαρά :  μήπως ή όποια έστω και κτιριακή  υποβάθμιση του ΕΠΑΛ το οδηγήσει σε αναγκαστική συγχώνευση με άλλη σχολική μονάδα;
Νομίζω πως όλα αυτά  καθώς και όλοι οι άλλοι προβληματισμοί που δημοσιοποιήθηκαν πρόσφατα από πολίτες και φορείς,  συνηγορούν ότι σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να μεταφερθούν οι υπηρεσίες  του Δήμου στο  κτίριο  του ΕΠΑΛ  Άστρους . Είναι δυνατόν σε μία τέτοια κρίσιμη  για την χώρα χρονική συγκυρία να αντιμετωπίζουμε έτσι ένα Σχολείο;;;

Όσον αφορά τώρα την στέγαση των υπηρεσιών του Δήμου το μόνο που έχω να καταθέσω και με απόδειξη είναι ότι η ευκαιρία χάθηκε  το 2007 όταν υπήρχαν χρηματοδοτήσεις από  Εθνικούς και Ευρωπαϊκούς πόρους  και το κυριότερο υπήρχε και το οικόπεδο ιδιοκτησίας του Δήμου που αγοράστηκε για την κατασκευή Δημαρχείου. Και μάλιστα η αγορά  έγινε το 2006  με πόρους του ειδικού προγράμματος ΕΠΤΑ χωρίς καμία επιβάρυνση για το ταμείο του Δήμου.  Έκτοτε σκέψεις και προβληματισμοί υπήρξαν αρκετοί όμως καμία υπεύθυνη  και ολοκληρωμένη πρόταση  δεν κατατέθηκε  και το πρόβλημα της στέγασης και της  ενιαίας και αποδοτικής λειτουργίας του Δήμου παραμένει.

Κλείνοντας νομίζω  πως  η Δημοτική Αρχή πρέπει να κλείσει άμεσα  το πρόβλημα  που αυτή  προκάλεσε  και το οποίο έχει αναστατώσει, χωρίς κανένα ουσιαστικό λόγο,  την Εκπαιδευτική Κοινότητα του ΕΠΑΛ  Άστρους.