Συνέντευξη Τύπου για τα νέα εισπρακτικά μέτρα οργανώνει ο Εμποροβιομηχανικός Σύλλογος Τρίπολης

Συνέντευξη Τύπου για τα νέα εισπρακτικά μέτρα οργανώνει ο Εμποροβιομηχανικός Σύλλογος Τρίπολης

Σεπτέμβριος 27, 2011 - 12:23

Οι φορείς της πόλης που εκπροσωπούν επιχειρηματίες και ελεύθερους επαγγελματίες, συντονίζουν τις δράσεις τους ώστε να αντικρούσουν με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο την άδικη επιβολή εισπρακτικών μέτρων που θίγουν κατά κύριο λόγο τα μέλη τους.

Πραγματοποιήθηκαν δυο  συναντήσεις (23 & 25/9/2011) στα γραφεία του Εμποροβιομηχανικού Συλλόγου Τρίπολης,  στις οποίες  μετείχαν  εκπρόσωποι από τα Δ.Σ.: του  Επιμελητήριου Αρκαδίας (Μπουντρούκας Ιωάννης), της Ο.Ε.Β.Α.(Θεοδωρόπουλος Παναγιώτης), του Συλλόγου Μηχανικών Ελεύθερων Επαγγελματιών Ν. Αρκαδίας (Καρούντζος Γεώργιος), της ΣΕΒΙΠΕΤ (Γιαννίκος Δημήτριος), του Δικηγορικού  Συλλόγου Τρίπολης (Κατσαφάνας Νικόλαος και Αγγελάκος Ιωάννης), του Εμποροβιομηχανικού  Συλλόγου Τρίπολης(Δεληγιάννη Στεφανία, Σούντρης   Αναστάσιος και Αρβανίτης Αθανάσιος) και συντάχτηκε κείμενο εκφράζοντας τις  θέσεις τους, με σκοπό να προωθηθεί στα ανώτερα συνδικαλιστικά όργανα του κάθε φορέα, για να συντονιστεί κοινή δράση όσο το δυνατόν ευρύτερης αποδοχής.
Αποφασίστηκε,  εκτός από το κείμενο που διανεμήθηκε να οργανώσουν συνέντευξη τύπου την Τετάρτη 28/9/2011 στις 13:00, στα γραφεία του Εμποροβιομηχανικού Συλλόγου Τρίπολης,  με σκοπό να αναπτύξουν αναλυτικά  τις θέσεις τους.

ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ ΚΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ

Η πρωτόγνωρη οικονομική κρίση που μαστίζει τη χώρα μας, βαθαίνει μέρα με τη μέρα. Ολόκληρη η Ελληνική κοινωνία ασφυκτιά και αργοπεθαίνει. Ο κοινωνικός ιστός διαρρηγνύεται και οι συνέπειες διαγράφονται τρομακτικές για πολλές γενιές μπροστά μας.
Σε αυτό το σκηνικό παρακολουθούμε την πολιτική ηγεσία να πελαγοδρομεί και να αυτοσχεδιάζει επικίνδυνα στις πλάτες μας. Εξασφαλίζοντας συγχρόνως ατιμωρησία στους πολιτικούς που διαχειριστήκαν την οικονομία.
Κάθε φορά που δημοσιοποιούνται οι αστοχίες των υποτίθεται σωτήριων οικονομικών πολιτικών, εφευρίσκονται νέα εισπρακτικά μέτρα που εφαρμόζονται ισοπεδωτικά, άνισα επί δικαίων και αδίκων. Μέτρα που στερούνται οικονομικής λογικής, ηθικής βάσης και κυρίως ελέγχονται κατά πόσο νομιμοποιούνται συνταγματικά. Με πρώτα θύματα  τους εύκολους στόχους: τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες.
Το ανεπαρκές πολιτικό προσωπικό ολόκληρου σχεδόν του πολιτικού φάσματος ενδιαφέρεται για την αναπαραγωγή του φαύλου και ανήθικου πολιτικού συστήματος που υπηρετεί μόνο τα δικά του ιδιοτελή συμφέροντα και την εξουσιομανία του. Την ίδια στιγμή που επισείει τον κίνδυνο της οριστικής κατάρρευσης, αδυνατεί να ελέγξει τις  μεγαλύτερες πληγές  του δημοσιονομικού προβλήματος: τις δημόσιες δαπάνες και την φοροδιαφυγή. Διορίζει πολλές χιλιάδες άτομα στο Δημόσιο, κωλυσιεργεί για την καθιέρωση ενιαίου μισθολογίου, αδυνατεί να διαχειριστεί τη δημόσια περιουσία, συνεχίζει απτόητο τις σπατάλες. Κάνει πως δεν βλέπει μια από τις μεγαλύτερες πηγές ανορθολογικής διαχείρισης - τις Περιφέρειες και τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης - οι οποίοι εξακολουθούν χωρίς έλεγχο να συμπεριφέρονται απλόχερα σαν να μην έχουν καμία επαφή με την πραγματικότητα. Προσλαμβάνει στρατιές προκλητικά ακριβοπληρωμένων συμβούλων, με εξόφθαλμη αναποτελεσματικότητα, με υψηλές όμως επιδόσεις στη διαπλοκή και τη διαφθορά.  Η  συνέπεια όλων αυτών είναι να παραμένει τρύπιο το βαρέλι που προσπαθεί απεγνωσμένα να γεμίσει με τη δική μας αφαίμαξη. Αν δεν γίνει κοινός τόπος το αυτονόητο, ότι δηλαδή προηγείται ένα στοιχειώδες νοικοκύρεμα με το δραστικό περιορισμό των δαπανών, η ολική καταστροφή επέρχεται σύντομα, ανεξάρτητα από τις θυσίες των Ελλήνων πολιτών.
Από την άλλη μεριά  ενώ καλούνται να συνεισφέρουν υπέρμετρα και πέρα από τις αντοχές τους, οι υγιείς επιχειρήσεις, η φοροδιαφυγή και η εισφοροδιαφυγή παραμένουν  ανέγγιχτες. Το παραεμπόριο και το λαθρεμπόριο ανθούν, στερώντας  από τα κρατικά ταμεία σημαντικά ποσά από φόρους, δασμούς και τέλη, προς δόξα της ανικανότητας του κρατικού μηχανισμού.
Οι συχνές εισπρακτικές  επιδρομές σε συνδυασμό με τη διαγνωσμένη κεφαλαιακή ανεπάρκεια του τραπεζικού συστήματος, διογκώνουν το πρόβλημα ρευστότητας. Στερούν τα αναγκαία κεφάλαια για να λειτουργήσει η αγορά και να διασώσει ότι απέμεινε στην πραγματική οικονομία. Η εμπορική πίστη καταρρέει και οι πιστώσεις περιορίζονται. Το τέλειο δηλαδή σκηνικό για έναν φαύλο κύκλο υπανάπτυξης με την  οικονομία παγιδευμένη σε μακροχρόνια ύφεση.
Πολλά από τα μέτρα που λαμβάνονται ελέγχονται για τη νομιμότητα  τους. Συγκεκριμένα το τέλος ακινήτων, η έκτακτη εισφορά και το τέλος επιτηδεύματος δεν βρίσκονται σε συνάρτηση με το πραγματικό εισόδημα του φορολογουμένου, τη φορολογική ικανότητα του, παραβιάζουν την αρχή της διπλής φορολόγησης, προσβάλουν την ελευθερία των συναλλαγών και την οικονομική ελευθερία.
Οι  εκπρόσωποι των φορέων που προσυπογράφουμε το παρόν κείμενο, είμαστε αποφασισμένοι να υψώσουμε τη φωνή μας και να δράσουμε άμεσα κατά της παραφροσύνης και του εμπαιγμού των κυβερνητικών επιλογών. Συντεταγμένοι σε κοινό αγώνα καλούμε όλους όσους  συμμερίζονται τις ανησυχίες μας  να συστρατευτούν μαζί μας.
Προτείνουμε στα κεντρικά μας όργανα να συστήσουμε  ομάδα παρακολούθησης των δαπανών που δημιουργεί το κράτος και οι ΟΤΑ. Να δημοσιοποιούμε τα ευρήματα και να εκθέτουμε στην κρίση των πολιτών τις παράνομες αλλά κυρίως τις νομότυπες αλλά ανήθικες συναλλαγές τους.
Τέλος καλούμε την κυβέρνηση να αναθεωρήσει τα μονόπλευρα εισπρακτικά μέτρα και να περιορίσει τις σπατάλες που καθημερινά ξεφεύγουν από κάθε έλεγχο.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ