Συνέντευξη Λυκουρέντζου στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ με αναφορά στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές

Συνέντευξη Λυκουρέντζου στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ με αναφορά στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές

Ιούλιος 24, 2010 - 18:18

Στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ και στο δημοσιογράφο Π. Τσουτσια μίλησε ο γραμματέας της ΝΔ Ανδρέας Λυκουρέντζος. Μεταξύ άλλων, είπε…
       ΓΙΑ ΤΗ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΤΟΥ Σ. ΓΚΙΟΛΙΑ:
    · Εκφράσαμε - η Νέα Δημοκρατία - και εκφράζω και εγώ σήμερα τον αποτροπιασμό μου για τη δολοφονία του Σ. Γκιόλια. Τέτοιες πράξεις προσβάλλουν την ποιότητα της Δημοκρατίας μας. Η Δημοκρατία μας είναι πάντοτε ισχυρή και ικανή να προστατεύσει τους πολίτες, τις Ελληνίδες και τους Έλληνες, αλλά και τους ξένους, οι οποίοι φιλοξενούνται στη χώρα μας.

Στερούνται οι πράξεις αυτές οποιασδήποτε εξηγήσεως, την οποία θέλουν συνήθως - με τις προκηρύξεις τους - να παράσχουν εκείνοι οι οποίοι προβαίνουν σε τέτοιες ενέργειες.
    Εκφράζουμε τη λύπη μας, ιδιαίτερα στην οικογένεια του Σ. Γκιόλια, αλλά και στη δημοσιογραφική οικογένεια, η οποία στερείται πλέον των υπηρεσιών καιτης συμμετοχής ενός διακεκριμένου μέλους της.

    ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ Ν.Δ. κ. Α. ΣΑΜΑΡΑ ΣΤΑ ΙΩΑΝΝΙΝΑ ΚΑΙ ΤΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΕΞΟΔΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ:
    · Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Αντώνης Σαμαράς κάνει - αύριο και μεθαύριο - μία επίσκεψη στην πρωτεύουσα της Ηπείρου, προκειμένου να παρουσιάσει την πρότασή μας, «στρατηγική ελπίδος για την έξοδο από την κρίση». Μία πρόταση με την οποία αποδεικνύουμε ότι μπορούμε στο μισό χρόνο (σε σχέση μ΄ αυτό που λέει η κυβέρνηση) να εξέλθουμε από τις διαδικασίες του Μηχανισμού στήριξης της Ε.Ε. και του Δ.Ν.Τ. Δυστυχώς, εάν δεν συμπληρωθεί η πολιτική, την οποία ασκεί η κυβέρνηση σήμερα, με αναπτυξιακές προτάσεις και πρωτοβουλίες, οι μισές θυσίες των εργαζομένων και των συνταξιούχων πάνε χαμένες.
    · Αντί να χρειαστούν 4 χρόνια για να εφαρμοστούν οι διαδικασίες του Μνημονίου και στο τέλος να μπορεί η Ελλάδα να απεμπλακεί και να δανείζεται ελεύθερα στις Αγορές, εμείς πιστεύουμε ότι, αν υπάρξει σοβαρή αναπτυξιακή πολιτική, αυτόν τον στόχο θα τον επιτύχουμε στο μισό χρόνο. Και αυτό διότι, ακούστε: Σήμερα, η κυβέρνηση επιχειρεί να χτυπήσει το διαρθρωτικό έλλειμμα - όπως λέμε - τα ελλείμματα τα οποία παράγονται από τις ανάγκες να πληρώνουμε το μεγάλο κράτος, αυτά τα οποία κατά καιρούς έχουμε συζητήσει - και να μην τα επαναλάβουμε - αλλά ταυτοχρόνως, υπάρχει το κυκλικό έλλειμμα το οποίο παράγεται από την ανυπαρξία αναπτυξιακής πολιτικής. Δηλαδή, με μια κουβέντα: Δεν έχει τη δυνατότητα το κράτος να εισπράττει σημαντικά έσοδα εάν δεν κινείται η εγχώρια Αγορά, εάν δεν αναπτύσσεται η Αγορά, εάν δεν παράγεται πλούτος, εάν δεν δημιουργούνται θέσεις εργασίας. Και αυτό είναι το πολύ δύσκολο, αλλά καίριο στοίχημα, το οποίο πρέπει να κερδίσουμε.
    · Η ανεργία είναι φυσικό επακόλουθο της απουσίας αναπτυξιακής στρατηγικής. Η κυβέρνηση οφείλει να υιοθετήσει προτάσεις, τις οποίες καταθέσαμε και να προσθέσει και τις δικές της. Δεν μονοπωλούμε την αναπτυξιακή πρόταση για τη χώρα μας. Μπορεί να τη βελτιώσει και η κυβέρνηση και οποιοσδήποτε άλλος. Πρέπει να γίνει αυτό τάχιστα. Διότι, χωρίς ανάπτυξη, πάμε σε ύφεση, πάμε σε ανεργία, πάμε σε ό,τι χειρότερο μπορεί κανείς να περιμένει για την Ελληνική κοινωνία.

    ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ:
    · Η Νέα Δημοκρατία διαχρονικά δεν έχει αντιμετωπίσει τις εκλογές της Αυτοδιοίκησης με σκληρή κομματική παρέμβαση, με το βραχίονα του κόμματος να παρεμβαίνει στις τοπικές κοινωνίες. Τον πρώτο λόγο έχουν οι τοπικές κοινωνίες. Εμείς θα υποστηρίξουμε υποψηφίους, οι οποίοι προέρχονται από το χώρο της Νέας Δημοκρατίας ή προέρχονται από τον ευρύτερο φιλελεύθερο κεντροδεξιό χώρο. Δεν πάμε με στενά κομματικά κριτήρια στη στήριξη που θα παρέχουμε. Και γι΄ αυτό, έχουμε αποφύγει τη λογική του κομματικού χρίσματος, των εσωκομματικών διαδικασιών με τις οποίες θα μπορούσαμε να επιλέξουμε υποψηφίους. Μου είπαν κάποιοι «μα γιατί δεν κάνετε μια ανοιχτή διαδικασία με ψηφοφορία, όπως κάνατε για την ανάδειξη του αρχηγού;». Μα γιατί τότε τα μέλη της Νέας Δημοκρατίας θα αποφάσιζαν για τον υποψήφιο του κόμματος πια στην κάθε τοπική κοινωνία, ενώ δεν είναι έτσι. Εμείς στηρίζουμε προσωπικότητες, που είτε είναι εν ενεργεία Δήμαρχοι, αυτή τη στιγμή, είτε κάποιοι άλλοι, οι οποίοι φιλοδοξούν να αναδειχθούν στο αξίωμα του Δημάρχου ή του Περιφερειάρχη και δεν προέρχονται, κατ΄ ανάγκην, από το στενό κομματικό μας χώρο.
    · Στις Περιφέρειες θα είναι περισσότερο πολιτική η ψήφος, διότι δεν είναι στην πρώτη, τουλάχιστον, αναμέτρηση εφικτό οι υποψήφιοι Περιφερειάρχες να οργανώσουν το δικό τους περιφερειακό μηχανισμό, τον οποίο θα στηρίξουν καθαρά σε τοπικές πρωτοβουλίες. Εκεί η ψήφος θα είναι περισσότερο πολιτική, εκεί εμείς έχουμε θέσει ως στρατηγικό μας στόχο την ανάδειξη του αναπτυξιακού οράματος κάθε Περιφέρειας. Θα υπάρχουν προτάσεις από την πλευρά των υποψηφίων, τους οποίους θα στηρίξει η Νέα Δημοκρατία, για το πώς βλέπουν την ανάπτυξη της κάθε περιφέρειας (σε ενιαίο πια πολιτικό λόγο για κάθε περιφέρεια και όχι για κάθε Νομό χωριστά) και για το πως θα προχωρήσουμε στην αξιοποίηση των πόρων της 4ης Προγραμματικής Περιόδου, οι οποίοι - σε σημαντικό βαθμό - παραμένουν αναξιοποίητοι, διότι υπάρχει σοβαρή υστέρηση στην υποβολή προτάσεων, προκηρύξεων κ.τ.λ.

   
Πηγή: ΑΡΚΑΔΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ειδήσεις: