Στον χάρτη των ευρωπαϊκών Καλών Πρακτικών μπήκε ο Δήμος Τρίπολης (pics,vid)

Στον χάρτη των ευρωπαϊκών Καλών Πρακτικών μπήκε ο Δήμος Τρίπολης (pics,vid)

Ιούνιος 27, 2017 - 13:36
5 σχόλια

Μπορούμε να μοιάσουμε έστω και λίγο σε μια μεγαλούπολη όπως το Λονδίνο, η Βαρκελώνη ή το Άμστερνταμ; Μπορούμε να έχουμε την ευκαιρία να αναπτύξουμε καλύτερη ποιότητα ζωής, χρησιμοποιώντας τις απεριόριστες δυνατότητες των νέων τεχνολογιών, παρ’ ότι δεν έχουμε πόρους; Μπορούμε, λένε οι ειδικοί, και μάλιστα ακριβώς επειδή δεν έχουμε πόρους, οφείλουμε να είμαστε εφευρετικοί και να εκμεταλλευόμαστε στο έπακρο κάθε διαθέσιμο μέσο.

Μέσα σε αυτό το πνεύμα της καινοτομίας και της αειφορίας σε σχέση με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, που προωθεί η ΕΕ, δύο Δήμοι από την Αρκαδία, ο Δήμος Τρίπολης και ο Δήμος Λεωνιδίου, βρέθηκαν ανάμεσα στους πέντε Δήμους της Ελλάδας που βραβεύτηκαν από το Συμβούλιο της Ευρώπης για τις καλές τους πρακτικές τον προηγούμενο μήνα στην Κρήτη και με αυτή την ευκαιρία, αλλά και «για να πάμε παρακάτω», κυρίως, το Συμβούλιο της Ευρώπης, ο Δήμος Τρίπολης και η Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (ΕΕΤΑΑ) διοργάνωσαν την Ημερίδα για το Πρόγραμμα «Καλές Πρακτικές στους Δήμους της Ελλάδας» στις 27 Ιουνίου το πρωί, στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Τρίπολης, με στόχο την ανάδειξη και την ανταλλαγή Καλών Πρακτικών σε τοπικό επίπεδο.
Παρόντες, οι δύο δήμαρχοι, ο κ. Δημήτρης Παυλής και ο κ. Χαράλαμπος Λυσίκατος, από τη Νότια Κυνουρία. 

Ο Δήμος της Τρίπολης απέσπασε ένα βραβείο και ένα τιμητικό δίπλωμα για δυο καλές πρακτικές του. Οι καλές πρακτικές που βραβεύτηκαν, ήταν το DigitalTour στην κατηγορία A5 για την οποία απέσπασε το 1ο Βραβείο και την καλή πρακτική, και το e-Parking στην κατηγορία Α4 ,Συνδυασμός Τουρισμού και Νέων Τεχνολογιών, για την οποία απέσπασε  τιμητικό τίτλο.

http://www.arcadiaportal.gr/sites/default/files/field/image/pavlis-hmerida_1_antigrafi.jpg

Ο κ. Παυλής, καλωσορίζοντας τους προσκεκλημένους από το Συμβούλιο της Ευρώπης, τους εκπροσώπους του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου που σχεδίασαν το πρόγραμμα e-Parking και όλους τους παρευρισκομένους, ανέφερε πόσο σημαντικές είναι αυτού του είδους οι πρωτοβουλίες αλλά και οι βραβεύσεις για την προώθηση της Αρκαδίας και του Δήμου Τρίπολης, γενικότερα και υπογράμμισε:

Προσπαθούμε και δημιουργούμε εργαλεία για την αξιακή αναβάθμιση της περιοχής μας.

Στη συνέχεια, ο κ. Jon Barber, εμπειρογνώμων του Συμβουλίου της Ευρώπης, έδωσε συγχαρητήρια και τους δύο Δήμους για το επίτευγμά τους, αλλά τόνισε ότι η ουσία τώρα πια βρίσκεται πέρα από τη βράβευση: Τώρα πια, στόχος είναι η εφαρμογή, αλλά και η εξάπλωση της γνώσεις και των καλών πρακτικών που έχουν αναπτυχθεί, ώστε όχι απλώς να γίνει μια απλή υιοθέτηση των πρακτικών αυτών, αλλά οι πρακτικές αυτές να διαδοθούν και να προσαρμοστούν στις ανάγκες περισσότερων πόλεων.

Ζητούμενο είναι η συνεχής συνεργασία, ώστε η Τοπική Αυτοδιοίκηση να είναι αειφόρος.

Ακολούθως, η κυρία Κατερίνα Σιάμπου επικεφαλής του Τμήματος Προγραμματισμού, Ανάπτυξης και Οργάνωσης, ανέπτυξε τη φιλοσοφία πίσω από το Digital Tour, αλλά και τον μακρό δρόμο που διένυσαν όλοι οι εμπλεκόμενοι ώστε να το υλοποιήσουν. Όπως ανέφερε, η καλή πρακτική συνίσταται στη διασύνδεση πολιτιστικών πόρων: χώρων φυσικού κάλους και πολιτιστικού ενδιαφέροντος στον αγροτικό χώρο, με χώρους πολιτισμού, στο αστικό ιστό, μέσω μιας ηλεκτρονικής, διαδραστικής πύλης. Δια-συνδέθηκαν  ψηφιακά το 2014, το Μαλλιαροπούλειο Θέατρο, ένας χώρος φυσικού κάλλους, τα Σπήλαια Κάψια, του πρώην Δήμου Μαντινείας και το σχετικά άγνωστο Μουσείο Παπαναστασίου του πρώην Δήμου Λεβιδίου, με παράλληλη ψηφιοποίηση του αρχείου του μουσείου, επιτρέποντας στον κάθε εγγεγραμμένο χρήστη να αναρτήσει τεκμηριωμένο υλικό που βρίσκεται στην κατοχή του, ενώ για το σύνολο του υλικού τηρούνται όλοι οι εθνικοί και διεθνείς κανόνες που διέπουν τη διάθεση και επεξεργασία διανοητικής ιδιοκτησίας. Επιπλέον, όπως είπε, σκοπός ήταν όχι μόνο να αποτυπωθεί, να διασωθεί και να προβληθεί το πολιτιστικό υλικό του φορέα, αλλά και να δημιουργηθούν οι απαραίτητες προϋποθέσεις για την ανάπτυξη και τροφοδότηση ενός κοινού εθνικού και ευρωπαϊκού αποθετηρίου ψηφιακού πολιτιστικού υλικού, μέσω της συνεργασίας με το ΕΚΤ, καθώς και μέσω της συμμόρφωσης με τις θεσπισμένες καλές πρακτικές παραγωγής, ψηφιοποίησης, τεκμηρίωσης και  διάθεσης πολιτιστικού υλικού (Dublin core, SearchCuture.gr,Europeana.eu). Η πρακτική έχει κατατεθεί επίσης στην τελευταία πρόσκληση του URBACT III για τη δημιουργία δικτύου ανάλογων πρακτικών που ενισχύουν και ενεργοποιούν το δεσμό πόλης-υπαίθρου με σκοπούς πλέον της αύξησης επισκεψιμότητας.

Στη συνέχεια, εκπρόσωπος του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου μετέφερε τον χαιρετισμό του Εμμανουήλ Γουάλλες, καθηγητή Πληροφορικής, ο οποίος με την Ερευνητική Ομάδα Γνώσης και Αβεβαιότητας ανέπτυξε το e-Parking. Το σύστημα, όπως εξήγησε η κυρία Σιάμπου, είναι απλό: Μέσω των τηλεφώνων μας μπορούμε να έχουμε διαθέσιμη θέση πάρκινγκ στην πόλη μας και ο Δήμος να έχει ιδία γνώση της κατάστασης κάθε χρονική στιγμή. Μπορεί να λειτουργήσει με απλές τηλεφωνικές συσκευές που όλοι διαθέτουν, έχει όμως τη δυνατότητα να επεκταθεί ώστε να προσφέρει αναβαθμισμένες υπηρεσίες σε κατόχους πιο σύγχρονων συσκευών. Στόχος είναι και άλλες πόλεις να υιοθετήσουν αυτή την καλή πρακτική του Δήμου Τρίπολης.

Τέλος, ο δήμαρχος Νότιας Κυνουρίας κ. Χ. Λυσίκατος επεσήμανε ότι είναι πολύ συγκινητικό που σε επίπεδο χώρας, μέσα στις πέντε καλύτερες ιδέες βραβεύτηκαν η Τρίπολη και το Λεωνίδιο. Ακολούθως, ο κ. Λυσίκατος είπε ότι το Αναρριχητικό Πάρκο χτίζεται βήμα-βήμα, κάθε χρόνο.

Καθιερώνουμε το Αναρριχητικό Φεστιβάλ τον Νοέμβριο και επιθυμούμε να κάνουμε τον Δήμο Νότιας Κυνουρίας προορισμό για τον εναλλακτικό τουρισμό.

Γαλανιάδη Εύα

Ειδήσεις: 
Video: 

Arcadia Portal.gr Ημερίδα για τις καλές πρακτικές των Δήμων στην Τρίπολη


5 Σχόλια

Αλοίμονο με τέτοια πλατεία Αγίου Βασιλείου τύφλα να' χει η Trafalgar squear στο Λονδίνο ..... δε ντρέπεστε μ΄αυτά που γράφετε εσείς οι δημοσιογράφοι ή αυτοί που σας τα λένε !!

ετσι δημαρχαρα ετσι,εσυ κανε εργα και παρε και τα βραβεια και ασε τους αλλους να γραφουν στο πληκτρολογιο,μαζι σου ειμαστε για μια τριπολη νεα

ΑΝΩΝΥΜΕ ΤΟ 17.40 ΜΑΛΛΟΝ ΕΧΕΙΣ ΞΕΧΑΣΕΙ ΝΑ ΠΑΡΕΙΣ ΤΑ ΦΑΡΜΑΚΑ ΣΟΥ!!!! ΠΟΙΑ ΕΡΓΑ ΡΕ ΝΟΥΜΕΡΟ ΕΔΩ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΓΙΝΕΙ ΟΥΤΕ ΕΝΑ ΕΥΡΩ ΕΡΓΟ ΚΑΙ ΜΙΛΑΤΕ ΚΙΟΛΑΣ. ΑΣΕ ΜΑ ΜΗΝ ΜΙΛΗΣΩ ΓΙΑ ΤΑ ΣΚΑΝΔΑΛΑ

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.