Στόχος να δημιουργηθεί ένα τριπλό γευστικό προϊόν ελαιολάδου από τη Γορτυνία, την Κυνουρία και τη Μεγαλόπολη (pics,vid)

Στόχος να δημιουργηθεί ένα τριπλό γευστικό προϊόν ελαιολάδου από τη Γορτυνία, την Κυνουρία και τη Μεγαλόπολη (pics,vid)

Φεβρουάριος 12, 2020 - 20:00
0 σχόλια

Σεμινάριο για το ελαιόλαδο και πρόταση να δημιουργηθεί ένα μίγμα από τα προϊόντα της Αρκαδίας

Το Επιμελητήριο Αρκαδίας σε συνεργασία με το Δήμο Βόρειας Κυνουρίας διοργάνωσε την Τετάρτη 12 Φεβρουαρίου  ενημερωτικό σεμινάριο με θέμα: «Γευσιγνωσία Ελαιολάδου και Ορθές Πρακτικές Διαχείρισης του» στην αίθουσα του Ιδρύματος Μνήμης «Αγγελικής και Λεωνίδα Ζαφείρη» στο Άστρος.

Θέματα τα οποία αναλύθηκαν είχαν να κάνουν με κάποιες γενικές αρχές γευσιγνωσίας, βάσει του διεθνούς πρότυπου, αλλά και με τα στάδια διαχείρισης του ελαιόκαρπου και του ελαιολάδου.

Ο βασικός ομιλητής κ. Γιώργος Κουτέλας, Γευσιγνώστης Ελαιολάδου και Επιτραπέζιας Ελιάς ενημέρωση τους παρευρισκόμενους για τις τελευταίες εξελίξεις του κλάδου και τα προβλήματα στις διεθνείς αγορές για τις απαιτήσεις που έχουν οι αρμόδιοι φορείς καταναλωτών στο εξωτερικό.

Ενώ τέλος έγινε και γευστική δοκιμή σε δείγματα ποικιλιών της Πελοποννήσου και σύγκριση  με δείγματα  Ελαιολάδου παραγωγών.

Λίγο πριν την έναρξη της εκδήλωσης ο πρόεδρος του επιμελητηρίου Αρκαδίας κ. Τρουπής Γιάννης, ο δήμαρχος Βόρειας Κυνουρίας κ. Καμπύλης Γιώργος και ο εισηγητής κ. Κουτέλας μίλησαν για την εκδήλωση και για τους στόχους της.

Ο κ. Τρουπής μίλησε για την πολύ καλή συνεργασία που είχε με τον δήμαρχο αναφέροντας ότι το επιμελητήριο διοργάνωσε αυτή την εκδήλωση προκειμένου να παρουσιαστούν τα χαρακτηριστικά που έχει το ελαιόλαδο, ευελπιστώντας ότι το σεμινάριο θα σημειώσει μεγάλη επιτυχία, τονίζοντας ότι θα γίνει ακόμα εκδήλωση για το μέλι στη Γορτυνία.

Ο κ. Καμπύλης τόνισε ότι στόχος του δήμου είναι να προωθήσει τα τοπικά προϊόντα του πρωτογενή τομέα, αλλά και τον τουρισμό.

Τέτοιες εκδηλώσεις γίνονται για να βοηθήσουν τους παραγωγούς, έτσι ώστε να βελτιώσουν το προϊόν τους προκειμένου να έχει πολύ καλύτερη τιμή.

Θα γίνει μία επιτροπή διαβούλευσης και για τον τουρισμό, όπως έγινε και με το ελαιόλαδο. Εμείς είμαστε εδώ να στηρίζουμε όλες αυτές τις εκδηλώσεις

Ο κ. Κουτέλας μίλησε για την προθετική αξία που μπορεί να υπάρξει, για το ελαιόλαδο, τονίζοντας ότι μπορεί να δημιουργηθεί μια ιδιαίτερη ποικιλία έξτρα παρθένου ελαιολάδου, ένα «blend» συνδυάζοντας το λάδι από τη Γορτυνία και συγκεκριμένα από το Ατσίχολο, η γεύση του οποίου είναι πικρή και πικάντικη μπορεί να βοηθήσει τη γεύση του λαδιού της Βόρειας Κυνουρίας και της Μεγαλόπολης.

«Θα δημιουργηθεί ένα τριπλό γευστικό προϊόν ελαιολάδου που μπορεί να γίνει και ΠΟΠ , αν υπάρξει ενδιαφέρον και πρόθεση από τους παραγωγούς των περιοχών» είπε ο κ. Κουτέλας.

Στο τέλος έγινε και γευστική δοκιμή σε δείγματα ποικιλιών της Πελοποννήσου και σύγκριση  με δείγματα  Ελαιολάδου παραγωγών.

Kοινό ρεπορτάζ ArcadiaPortal.gr - AstrosNews.gr

Έφη Καστραντά

Video: 

ArcadiaPorta.gr Σεμινάριο στο Άστρος για τη γευσιγνωσία του ελαιολάδου


Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.