Στόχος η Βόρεια Κυνουρία να καταστεί πόλος εθνικού και ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος (pics,vid)

Στόχος η Βόρεια Κυνουρία να καταστεί πόλος εθνικού και ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος (pics,vid)

Νοέμβριος 15, 2016 - 16:38
2 σχόλια

Κλιμάκιο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης στη Βόρεια Κυνουρία

Στη Βόρεια Κυνουρία περιόδευε κλιμάκιο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης (ΠΑΣΟΚ – ΔΗΜΑΡ) τη Δευτέρα 15 Νοεμβρίου αποτελούμενο από την υπεύθυνη του ΚΤΕ Πολιτισμού και Αθλητισμού της Δημοκρατικής Συμπαράταξης κυρία Χαρά Κεφαλίδου, τον βουλευτή Αρκαδίας Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλο, τον πρόεδρο της Νομαρχιακής Αρκαδίας κ. Άρχοντα και μέλη της παράταξης. Σκοπός της επίσκεψης ήταν η ενημέρωση για τα θέματα Πολιτισμού και Αθλητισμού που αφορούν τον Δήμο. Ο δήμαρχος Βόρειας Κυνουρίας Παναγιώτης Μαντάς και ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΒ Βλάχος Χρήστος συνόδευσαν το κλιμάκιο στο οποίο βρισκόταν και ο πρόεδρος της Δημοτικής Ραδιοφωνίας Τρίπολης.

Το κλιμάκιο αρχικά υποδέχθηκε ο δήμαρχος ο κ. Μαντάς όπου και υπήρξε μία πρώτη συζήτηση για θέμα του Δήμου σχετικά με το αντικείμενο της κυρίας Κεφαλίδου, έπειτα πραγματοποιήθηκε ξενάγηση στον χώρο της Β’ Εθνοσυνέλευσης στο Άστρος και στον προαύλιο χώρο του κλειστού αρχαιολογικού Μουσείου Άστρους. Η περιοδεία συνεχίστηκε στην ΄Έπαυλη Ηρώδη Αττικού στη Λουκού.

Η έπαυλη αυτή είναι το μεγαλύτερο μνημείο των Ρωμαϊκών χρόνων στην Ελλάδα. Ο Τιβέριος Κλαύδιος Αττικός Ηρώδης (Μαραθώνας 101/102 - Μαραθώνας 177/8 μ.Χ.), ήταν περιώνυμος και βαθύπλουτος Αθηναίος ρήτορας και σοφιστής, ο γνωστότερος εκπρόσωπος της λεγόμενης Δεύτερης Σοφιστικής και μεγάλος ευεργέτης όχι μόνο της Αθήνας αλλά και άλλων πόλεων στην Ελλάδα και στη Μικρά Ασία.

Το μνημειακό συγκρότημα της Ρωμαϊκής έπαυλης κοντά στη Μονή Λουκούς περιλαμβάνει την κυρίως έπαυλη με τα προσκτίσματά της (βασιλικές, τρικλίνια, λουτρά και το υδραγωγείο που μετέφερε το νερό για αυτά).

Ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, Βουλευτής Αρκαδίας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης (ΠΑΣΟΚ – ΔΗΜΑΡ) έχει καταθέσει επερωτήσεις στην Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού, κυρία Λυδία Κονιόρδου και στον Υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης, κ. Δ.Παπαδημητρίου σχετικά με τη διάσωση της ρωμαϊκής έπαυλης του Ηρώδου Αττικού στον Δήμο Β. Κυνουρίας,

Στο σημείο της ‘Έπαυλης υπήρξαν αρχαιολόγοι, οι οποίοι κανένα εργασίες συντήρησης και όπως έχει αναφέρει η Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αρκαδίας Άννα Καραπαναγιώτου, σε προηγούμενη δημοσίευση, «η Εφορεία Αρχαιοτήτων Αρκαδίας υλοποιεί εργασίες συντήρησης στην έπαυλη του Ηρώδη Αττικού. Προσδοκώ και εύχομαι ότι το μνημείο αυτό θα ενταχθεί στο επόμενο ΕΣΠΑ 2014-2020. Η σημασία του ξεπερνά το τοπικό, περιφερειακό και εθνικό επίπεδο, είναι μνημείο παγκόσμιας εμβέλειας και απαιτείται το έμπρακτο ενδιαφέρον όλων μας».

Η κυρία Κεφαλίδου στις δηλώσεις τις μίλησε για τον σκοπό της επίσκεψης: «Πέρα από τη συντήρηση και το κοινωνικό αγαθό  της Πολιτιστικής κληρονομιάς της χώρας μας ήρθε η ώρα να δούμε τον πολιτισμό σε μία αναπτυξιακή διάσταση με βέβαια τόσο οικονομικά όσο και κοινωνικά οφέλη».

«Πρέπει να τονωθεί η τοπική κοινωνία, και να δοθεί η προβολή που χρειάζεται για να αναδειχθεί ο πολιτιστικός τουρισμός»

Ο δήμαρχος Βόρειας Κυνουρίας, αφού ευχαρίστησε το κλιμάκιο για το έντονο ενδιαφέρον τους για τον Δήμο, υπογράμμισε ότι ο Δήμος θα στηρίζει οποιαδήποτε πρωτοβουλία έχει να κάνει με το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον του τόπου.

Τόνισε ότι ο Δήμος θέλει να βγάλει τα δυνατά στοιχεία του προς τα έξω, προκειμένου να βελτιωθεί η εικόνα του τόπου και η ζωή των πολιτών.

Στον Δήμο υπάρχουν πόλοι εθνικού ή ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος. Πρέπει να σκύψουμε πάνω σε αυτούς τους τομείς και να δείξουμε ότι η Βόρεια Κυνουρία μπορεί να παίξει τον ρόλο ανάπτυξης της οικονομίας της περιοχής.

«Πρέπει να επαναπροσδιορίσουμε τους στόχους, βάζοντας συνολικά όλες στις προσπάθειες που πρέπει να γίνουν για την ανάδειξη του τόπου».

Έφη Καστραντά

Video: 

ArcadiaPortal.gr Κλιμάκιο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης στην Βόρεια Κυνουρία


2 Σχόλια

«Ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, έχει καταθέσει επερωτήσεις σχετικά με τη διάσωση της ρωμαϊκής έπαυλης του Ηρώδου Αττικού στον Δήμο Β. Κυνουρίας». Μήπως, ο κύριος αυτός μαζί με τον κ. Τατούλη, χρωστάνε να δώσουν απαντήσεις γιατί μέχρι τώρα δεν έχει γίνει τίποτα; Υπενθυμίζω ότι διοικούσαν αυτό τον τόπο για 40 χρόνια. Μήπως πρέπει να απαντήσουν που πήγαν τα λεφτά από το ΕΣΠΑ; Μήπως ο δήμαρχος πρέπει να ενημερώσει τους δημότες της Β. Κυνουρίας για το πόρισμα του δικηγόρου; Μήπως όλοι συγκαλύπτουν κάτι και εφαρμόζουν τη συνταγή «γάτος γ…. και γάτος σκούζει;

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.