Στο προσκήνιο η δημιουργία αρχαιολογικού περιπάτου στον αρχαιολογικό χώρο Αλέας Αθηνάς στην Τεγέα

Στο προσκήνιο η δημιουργία αρχαιολογικού περιπάτου στον αρχαιολογικό χώρο Αλέας Αθηνάς στην Τεγέα

Αύγουστος 09, 2019 - 11:39
1 σχόλια

Η Τεγέα ήταν μία από τις σπουδαιότερες αρχαίες πόλης  της Αρκαδίας και βρισκόταν κοντά στο σύγχρονο χωριό της Αλέας, στην περιοχή του ναού της Παλαιάς Επισκοπής.
Στην Τεγέα ανήκε και το σημαντικότερο ιερό των Αρκάδων, αφιερωμένο στην Αλέα Αθηνά, από το οποίο σήμερα σώζονται τα ερείπια του μαρμάρινου ναού, που είχε σχεδιαστεί από τον σπουδαίο γλύπτη Σκόπα και είναι ένας από τους λαμπρότερους της Πελοποννήσου.
Η ανάδειξη του χώρου είναι πλέον επιτακτική και η ένταξή του στον αρχαιολογικό τουριστικό χάρτη της χώρας είναι επιβεβλημένη.

Τα νέα είναι ευχάριστα, καθώς η Περιφέρεια Πελοποννήσου και ο Δήμος Τρίπολης φαίνεται να έχουν «ανοίξει» δρόμους για τη δημιουργία ενός αρχαιολογικού περιπάτου στον Χώρο Αλέας Αθηνάς και στο βραβευμένο και πανευρωπαϊκά αναγνωρισμένο Αρχαιολογικό Μουσείο Τεγέας.

Με απόφασή του ο δήμαρχος Τρίπολης Δ. Παυλής ενέκρινε τη δαπάνη πίστωσης ύψους 150.000,00 ευρώ για την πληρωμή εκτέλεσης του έργου: «Βελτίωση της λειτουργικότητας του ευρύτερου χώρου που περιβάλλει τον Αρχαιολογικό Χώρο Αλέας Αθηνάς και το Μουσείο με την δημιουργία αρχαιολογικού περιπάτου (ποσό €150.000,00 θα βαρύνει τις πιστώσεις έτους 2019 και ποσό €1.167.800,00 θα βαρύνει τις πιστώσεις 2020)».

Να αναφέρουμε ότι με δελτίο Τύπου στις 31 Ιουλίου η Περιφέρεια Πελοποννήσου ανακοίνωσε την ένταξη του έργου «Βελτίωση της λειτουργικότητας και ανάδειξη του ευρύτερου χώρου, που περιβάλλει τον Αρχαιολογικό Χώρο Αλέας Αθηνάς και το Μουσείο, με τη δημιουργία Αρχαιολογικού Περιπάτου»,  με απόφαση του περιφερειάρχη Πελοποννήσου κ. Πέτρου Τατούλη, στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Πελοπόννησος 2014 – 2020, μέσω της ΤΑΠΤοΚ Αρκαδία 2020, ως ένα από τρία πολύ σημαντικά έργα για την Αρκαδία.

Η πράξη περιλαμβάνει την ανάπλαση των κοινοχρήστων χώρων πλατειών και δρόμων στην T.Κ. Αλέας του Δήμου Τρίπολης και, ειδικότερα του ανατολικού άξονα, που συνδέει το Μουσείο με τον Αρχαιολογικό χώρο του Ιερού της Αλέας Αθηνάς και τμήμα του Δυτικού άξονα, από το Μουσείο έως την πλατεία πίσω από το Μουσείο.

Ο ναός της Αλέας Αθηνάς αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους και γνωστότερους ναούς της κλασικής εποχής, που καταλαμβάνει εξέχουσα θέση στην εξέλιξη της μνημειακής αρχιτεκτονικής και γλυπτικής στον ελλαδικό χώρο. Βρίσκεται στο νοτιότερο τμήμα της αρχαίας αρκαδικής πόλης της Τεγέας και σήμερα αποτελεί το μόνο ορατό μνημείο του ομώνυμου ιερού, που καταλάμβανε το χώρο της ευρύτερης περιοχής και ήταν το σημαντικότερο των Αρκάδων, γνωστό και ιδιαίτερα σεβαστό από όλους τους Πελοποννήσιους ως άσυλο.

Ο επισκέπτης αντικρίζει σήμερα τα θεμέλια του «σκοπάδειου» ναού, για τον οποίο ο Παυσανίας επισημαίνει ότι υπερέχει από τους άλλους ναούς της Πελοποννήσου στην όλη κατασκευή και στο μέγεθος. Ήταν εξολοκλήρου κατασκευασμένος από μάρμαρο Δολιανών, με θεμελίωση από κροκαλοπαγή λίθο και δομικό υλικό από τον αρχαϊκό ναό σε δεύτερη χρήση.

Η δημιουργία ενός μονοπατιού που θα ενώνει τα αρχαιολογικά ευρήματα και το σύγχρονο μουσείο, αφενός θα προσελκύσει εκατοντάδες τουρίστες και αφετέρου να δώσει προστιθέμενη αξία στην Τεγέα και στις γύρω περιοχές.

Έφη Καστραντά


Υπάρχει 1 Σχόλιο

ευχαριστα νεα αν μη τι αλλο γιατι δυστυχως η αρχαια Τεγέα ειναι παντελως χαμενη απο τους αρχαιολογικους χαρτες των επισκεπτων που κανουν αρχαιολογικο τουρισμο, οπως και η Αρκαδία πολύ πισω στο θεμα τουριστικού μάρκετινγκ για να δουμε...

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.