Στο «μικροσκόπιο» της Περιφέρειας Πελοποννήσου η αποκατάσταση των πληγέντων στην Αρκαδία

Στο «μικροσκόπιο» της Περιφέρειας Πελοποννήσου η αποκατάσταση των πληγέντων στην Αρκαδία

Ιούλιος 04, 2016 - 20:21
3 σχόλια

Συνεδρίασε το περιφερειακό συμβούλιο Πελοποννήσου τη Δευτέρα 4 Ιουλίου στο Πνευματικό Κέντρο της Τρίπολης.

Το πρώτο θέμα το οποίο συζητήθηκε είχε να κάνει με τις καταστροφικές πλημμύρες, οι οποίες έπληξαν την Αρκαδία το Σάββατο 25 Ιουνίου.

Η θεματική αντιπεριφερειάρχης Ντίνα Νικολάκου μίλησε για την θεομηνία την οποία έζησαν οι κάτοικοι της Αρκαδίας και συγκεκριμένα του δήμου Μεγαλόπολης και Τρίπολης με τις ασταμάτητες βροχές και το χαλάζι, τα οποία κατέστρεψαν καλλιέργειες και οικοσυσκευές.

Η κυρία Νικολάκου εισηγήθηκε αρχικά κάνοντας μια αναδρομή στα συμβάντα που έγιναν το βράδυ του Σαββάτου, τονίζοντας ότι η αντιμετώπιση ήταν άμεση θεωρώντας ότι και τα αποτελέσματα θα είναι άμεσα. Αναφέρθηκε στα κλιμάκια τα οποία επισκέφτηκαν το νομό λέγοντας ότι αυτά  μπορούν να πιέσουν έτσι ώστε να διεκδικήσουν  χρήματα για να αντιμετωπιστούν οι πληγές.

Οι κάτοικοι των περιοχών που χάθηκαν ολοκληρωτικά οι οικοσυσκευές τους πρέπει άμεσα να  αποζημιωθούν.

 Η κυρία Νικολάκου τόνισε ότι έχει ξεκινήσει η καταγραφή των ζημιών και στόχος είναι να γίνει η άμεση αποζημίωση. Για τους αγρότες  είπε ότι το θέμα είναι πιο λεπτό και πρέπει να ρίξουν περισσότερο την προσοχή, γιατί είναι πιο δύσκολο θέμα καθώς υπάρχουν και θέματα γραφειοκρατίας τα οποία μπορούν να πάνε τα πράγματα λίγο πίσω.

Ο κ. Γιαννακούρας με την σειρά του είπε ότι η βροχή αυτή έπεσε την πιο ακατάλληλη στιγμή με τις σοδιές μην έχουν προλάβει να γίνουν ή να μαζευτούν από τους αγρότες, με τις καταστροφές  να είναι τραγικές και ανυπολόγιστες.

Ο αντιπεριφερειάρχης Αρκαδίας όπως και η κυρία Νικολάκου μίλησαν για τις προσπάθειες που έγιναν από τους υπαλλήλους της περιφέρειας Πελοποννήσου, της ΔΕΗ, της πυροσβεστικής και όλων εκείνων που έσπευσαν να γλιτώσουν τα χειρότερα και να αντιμετωπίσουν τις καταστροφές.

Έχει γίνει καταγραφή των ζημιών και ένας κατάλογος με το τι χρειάζεται. Πρέπει άμεσα να γίνει καθαρισμός των ποταμών και θα γίνει.

Επίσης ζήτησαν και χρήματα από την κεντρική κυβέρνηση για να ελαφρύνουν τις πηγές.

Στην συνέχεια τοποθετήθηκε ο κ. Στρατηγάκος, υπεύθυνος πρωτογενή τομέα περιφέρειας Πελοποννήσου, ο οποίος μεταξύ άλλων τόνισε την σοβαρότητα του θέματος αλλά και τις συνέπειες που υπάρχουν στον αγροτικό τομέα και στην τοπική οικονομία.

Γύρω στα 1.500 μελισσοσμήνοι έχουν χαθεί όπως επίσης και 50 περίπου πρόβατα

Ο κ Πατσαρίνος ρώτησε ποιο είναι το ποσό στο οποίο έχει υπολογιστεί το μέγεθος της καταστροφής και τι είναι αυτό που ζητούν από την κυβέρνηση, κάνοντας λόγο για τις μεγάλες ζημιές στις καλλιέργειες του δήμου Τρίπολης και στις οικοσυσκευές κυρίως της Μεγαλόπολης.

«Θα είμαστε δίπλα στην παρακολούθηση και στην επίλυση του προβλήματος»,  τόνισε ξεκαθαρίζοντας ότι τα ζητήματα των επιχειρήσεων και των υποδομών αφορούν την περιφέρεια και με τις οικοσκευές τους δήμους και τις καλλιέργειες τον ΕΛΓΑ. Με τις δηλώσεις αυτές του κ. Πατσαρίνου το περιφερειακό συμβούλιο διαμαρτυρήθηκε ιδιαίτερα με τα αντιπλημμυρικά έργα στα οποία αναφέρθηκε ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας.

Ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης κ. Γόντικας τοποθετήθηκε επί του θέματος αναφέροντας ότι τα αντιπλημμυρικά έργα θα πρέπει να είναι στις προτεραιότητες της περιφέρειας και όχι έργα καπιταλιστικά.

Μόνο η ζημιά στο Μαντινειακό πεδίο που έγινε από τις χωματερές αρκεί για να χαρακτηρίσει αυτές τις ευθύνες

«Θέλουμε ένα ομόφωνο ψήφισμα από το περιφερειακό συμβούλιο για να συμψηφιστούν τα ασφάλιστρα του 15 και 16», είπε στην τοποθέτηση του ο πρόεδρος τους του Αγροτικού Κτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Αρκαδίας  «Η  Ένωση» κ. Τσιοτίνας.

Τα δέντρα και τα λάστιχα χάθηκαν, μπορούν να επιδοτηθούν από την περιφέρεια όπως έγινε στις Πρέσπες είπε, τονίζοντας ότι πρέπει  να πέσουν χρήματα στην περιοχή για να ορθοποδήσουν.

Μην περιμείνουμε τον ΕΛΓΑ για πηγάδια και γεωτρήσεις

Κλείνοντας ο κ. Τσιοτίνας κάλεσε την περιφέρεια Πελοποννήσου να βάλει πλάτες.

Ο ταμίας του Αγροτικού Κτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Αρκαδίας  κ. Γκάνιος είπε μερικά από τα προβλήματα τα οποία τους απασχολούν καθημερινά, προβλήματα τα οποία δεν τους επιτρέπουν να εργαστούν και να συνεχίσουν με κάποιο τρόπο τη ζωή τους. Δεν παράλειψε ο κ. Γκάνιος να μιλήσει για τον ΕΛΓΑ και για τις καθυστερήσεις που υπάρχουν στις αποζημιώσεις προηγούμενων χρόνων.

Ο πρόεδρος του ανεξάρτητου Αγροτικού Συλλόγου «Μαντινεία» κ. Τσάμης αναφέρθηκε επίσης για τις καταστροφές πλημμύρες αλλά και στις επόμενες νεροποντές οι οποίες κατέστρεψαν τις όποιες προσπάθειες έκαναν μετά τις πλημμύρες με την ελπίδα ενός εισοδήματος οι παραγωγοί.

Κάλεσε τον κ. Τατούλη και Γιαννακούρα να δοθεί ιδιαίτερη βαρύτητα στην καταγραφή των νέων δεδομένων καθώς η γεωλογία έχει αλλάξει.

Ο αντιπρόεδρος βιοκαλλιεργητών Αρκαδίας κ. Καρράς πρότεινε να πάρουν μία απόφαση για να υπάρχει μια άμεση στοχευόμενη επίθεση στους πληγέντες, και μίλησε και για τα αντιπλημμυρικά έργα με δυο φράγματα στην περιοχή του Κούβλη και του Μανασιώτη όπου θα μπορούν να αρδεύουν και να ελέγχουν την ροή των δυο χειμάρρων και περνούν από χωριά.

Πάγωμα των χρεών προς των ΕΛΓΑ εδώ και 3 χρόνια που έχουν πάει ήδη στην εφορία και να πιστωθεί ο ΕΛΓΑ

Ο κ. Κατσίρης μίλησε για τις μεγάλες καταστροφές που έγιναν στις καλλιέργειες σε μια εποχή συγκομιδής , αλλά και ανάπτυξης των αμπελιών και των αχλαδιών. Θα πρέπει οι ασφαλιστικές εισφορές να παγώσουν όπως και τα ασφάλιστρα στον ΕΛΓΑ και να δούμε τι θα κάνουμε με τα ρέματα και με τους χείμαρρους.

Ο κ. Ρουμελιώτης εντεταλμένος σύμβουλος της πολιτικής προστασίας της περιφέρειας Πελοποννήσου  μεταξύ άλλων περιέγραψε τις εικόνες τις οποίες αντίκρισε ο ίδιος στην περιοχή της Αρκαδίας, οι οποίες ήταν απογοητευτικές, καθώς υπήρξαν ολοκληρωτικές καταστροφές. Η καταστροφή αυτή πρέπει να γίνει ο λόγος για τον οποίο θα γίνουν επεμβάσεις έτσι ώστε να μην υπάρξουν πάλι τέτοια φαινόμενα. Μίλησε επίσης για όλα όσα πρέπει να γίνουν για να επιδιορθωθούν οι ζημιές.

Ευτυχώς δεν θρηνήσαμε θύματα. Πρέπει να γίνει άμεσα εκτίμηση των ζημιών και να γίνει μία γενναία χρηματοδότηση έτσι ώστε να αποζημιωθούν οι πληγέντες


3 Σχόλια

Εδώ δεν είναι άξιοι να φτιάξουν λίγα μέτρα δρόμου στο ελαιοχώρι που πηγαίνουμε για Άστρος μας έφαγε η σκόνη.Βάζετε στοίχημα ότι και του χρόνου θα είναι άφτιαγος ο δρόμος; Πέρυσι αυτά έγραφα και φέτος τα ίδια; γράφω.όσο για τους πληγέντες ο ΤΑΤΟΥΛΗΣ δεν πρόκειται να κάνει τίποτα.

Βασικά στο μικροσκόπιο πρέπει να μπουν τα έργα που χρειάζονται για να μην ξαναγίνουν αυτές οι καταστροφές επαναλαμβάνονται. Μένω μεσα στην Τρίπολη πλησίον του ΔΑΚ και οι περισσότεροι γειτονες μου έπαθαν μεγάλες ζημιες. Και το ίδιο είχε γίνει πριν λίγα χρόνια.

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.