Στο κάτω-κάτω της κάλπης

Στο κάτω-κάτω της κάλπης

Νοέμβριος 13, 2017 - 20:33
0 σχόλια

Κάτω-κάτω στην κάλπη κείται το μήνυμα των εκλογών αρχηγού του νέου φορέα της Κεντροαριστεράς που, στο κάτω-κάτω, όταν έρθει η ώρα της ονοματοδοσίας, καλό θα ήταν να τον πουν «Κεντροαριστερά», διότι με αυτό το όνομα έχει εδραιωθεί.

Όπως έχει εδραιωθεί στις συνειδήσεις των πολιτών -και αυτό φάνηκε στην κάλπη, κατά ένα μέρος- ότι ο νέος φορέας είναι ουσιαστικά το ΠαΣοΚ που πλασάρεται αλλιώς. Κάποιοι το είπαν ξεκάθαρα, όπως ο κ. Τζιώτης, ο οποίος κατά τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στην Τρίπολη δήλωσε υπερήφανος που είναι ΠαΣοΚ και μάλιστα υποστήριξε ότι από την επόμενη μέρα κιόλας των εκλογών θα αγωνιστεί ώστε ο ήλιος -το σύμβολο του Απόλλωνα και της αναγέννησης, όπως είχε πει- να γίνει το σύμβολο του νέου φορέα.

Εξάλλου, τα σύμβολα είναι ιερά. Και το ΠαΣοΚ είναι ιερό.

Από τους υποψηφίους ακούσαμε κατά τους δύο και πλέον μήνες του προεκλογικού τους αγώνα τα ίδια της συγχωρεμένης, που λένε και στο χωριό μου: Η μεγάλη δημοκρατική παράταξη με τη μεγάλη ιστορία και τους μεγάλους πολιτικούς άνδρες που έκανε μεγάλη την Ελλάδα και μεγάλωσε γενιές και γενιές διεκδικεί εκ νέου την ηγετική της θέση. Ακούσαμε κάποια ψήγματα αυτοκριτικής -ας τα πούμε έτσι- από την κυρία Γεννηματά. Π.χ., ανέφερε κατά την ομιλία της στην Τρίπολη ότι το ΠαΣοΚ όταν ήταν κυβέρνηση και αποφάσιζε να υπογράψει μνημόνια δεν κατόρθωσε να επικοινωνήσει με επιτυχία την αναγκαιότητά τους. Ο κ. Τζιώτης είπε ότι έπρεπε να είχαμε στηρίξει τον Γιώργο Παπανδρέου και τις αποφάσεις του διότι τώρα η χώρα θα είχε βγει από την κρίση.

Ναι, η αυτοκριτική τους έως εκεί φτάνει.

Και από την άλλη, αριβίστες νέοι «πολιτικοί»: Λαμπρό παράδειγμα ο Σταύρος Θεοδωράκης, ο οποίος ξεφύτρωσε από το πουθενά με ένα κόμμα που δείχνει στο πουθενά, και όταν είδε κι απόειδε ότι το Ποτάμι του δεν γίνεται χείμαρρος να τους πνίξει όλους αποφάσισε να χωθεί σε έναν χώρο οικείο, βρε αδερφέ.

Ετούτος εδώ, εξάλλου, είναι της προσκολλήσεως και θα προσκολληθεί στο μέλλον όπου υπάρχει κενό.

(Δεν τον στηρίζουν οι καναλάρχες τον Σταύρο, όχι! Ο Αποστόλης της Ελληνοφρένειας από μόνος του τον είχε πάρει από το μπράτσο παραμονές των εκλογών και τον διαφήμιζε!)

Η ποιότητα των νερών συνολικά του Ποταμιού, δεν παίρνει άριστα στην ανάλυση. Δεν πρόλαβαν στα εκλογικά κέντρα να καταμετρήσουν όλες τις ψήφους και 59 στελέχη ζήτησαν τα ρέστα από τον Θεοδωράκη που αποφάσισε μονομερώς, λέει, να κατεβεί στις εκλογές.

Εδώ και δυόμιση μήνες, πάντως, τα ίδια παλικάρια σκέφτονταν: Κι αν μας κάτσει; Δεν θα ήταν άσχημα.

Αλλά δεν έκατσε. Και είναι άσχημα. Και θέλουν το κεφάλι του αρχηγού τους επί πίνακι.

Στο κάτω-κάτω της κάλπης, έχουμε μια πρώτη εικόνα για τους ανθρώπους που πήγαν να ψηφίσουν: Δύο στους τρεις (65%) ψηφοφόρους που έλαβαν μέρος στις χθεσινές εκλογές είναι άνω των 55 ετών, ενώ το 39% είναι άνω των 65 ετών. Μόνο το 2% είναι 17-24 ετών, το 10% 35-44 ετών, το 15% 45-54 ετών. Από τις ηλικίες, φαίνεται ποιους άγγιξε το μήνυμα «σηκωθείτε από τους καναπέδες και ψηφίστε».

Οποιαδήποτε συμμετοχική δημοκρατική διαδικασία όπως η χθεσινή κάνει καλό στην κοινωνία μας που τα τελευταία χρόνια, καθημαγμένη, θεωρεί και έχει πιστέψει ότι δεν μπορεί να αντιδράσει ούτε καν σε θεωρητικό επίπεδο στα προαποφασισμένα μέτρα. Το Κέντρο σαφώς πρέπει να λάβει ουσιαστική υπόσταση και να κερδίσει την εμπιστοσύνη του κόσμου, αλλιώς θα έχουμε από τη μία τον «ό,τι - να' ναι - ΣΥΡΙΖΑ» και από την άλλη μια ΝΔ που θεωρεί ότι πρέπει να κόψει τις συντάξεις των παππούδων για να δώσει κίνητρα στα εγγόνια τους να ψάξουν για δουλειά (από κείμενο νέου φερέλπιδος υποψηφίου το μαργαριτάρι τούτο σε άλλον Νομό, μην μου τρομάζετε).

Αλλά αν ήθελαν πραγματικά να ξεσηκώσουν τον κόσμο στη Δημοκρατική Συμπαράταξη, θα έπρεπε να έχουν ξεκινήσει από τις προγραμματικές θέσεις και τη συζήτηση με την κοινωνία για το ποιες θα είναι αυτές.

Όχι από το αν η κόρη του Γεννηματά -που δεν είναι τίποτε άλλο παρά η κόρη του Γεννηματά- θα είναι εκ νέου αρχηγός.

Κάτω-κάτω στην κάλπη της φωτογραφίας κείνται οι άδειοι φάκελοι μετά την καταμέτρηση των ψήφων στο Πνευματικό Κέντρο Τρίπολης.

Γαλανιάδη Εύα

Ειδήσεις: 
Tags: 

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.