Στο φως και στο κοινό οι παλαιοντολογικοί θησαυροί της Μεγαλόπολης (vid)

Στο φως και στο κοινό οι παλαιοντολογικοί θησαυροί της Μεγαλόπολης (vid)

Μάιος 25, 2016 - 10:43
0 σχόλια

Για δεύτερη χρονιά, μαθητές από διάφορες τάξεις των δημοτικών σχολείων της Μεγαλόπολης συμμετέχουν σε ένα πρόγραμμα ξενάγησης στο Εργαστήριο και Εκθετήριο Παλαιοντολογίας που υπάρχει στο Ίσιωμα Καρυών.

Οι ξεναγήσεις γίνονται με τη βοήθεια του Δήμου Μεγαλόπολης και οι μαθητές μεταφέρονται ανά τάξεις στο Ίσιωμα Καρυών.

Τους μαθητές και τους δασκάλους τους υποδέχονται ο καθηγητής Παλαιοντολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Γεώργιος Θεοδώρου μαζί με φοιτητές του.

Την Τρίτη 24 Μαΐου ο δήμαρχος Μεγαλόπολης Διονύσης Παπαδόπουλος, ο καθηγητής Γεώργιος Θεοδώρου, ο αντιπρόεδρος του Συλλόγου Ισιωματαίων Ιωάννης Γιαννακόπουλος και ο πάρεδρος του χωριού κ. Λέφας μίλησαν στην κάμερα του Καφενείου της Μεγαλόπολης για την κατασκευή του Παλαιοντολογικού Πάρκου καθώς σε λίγες ημέρες ξεκινούν οι εργασίες στο Ίσιωμα Καρυών, για τη συλλογή φυσικής ιστορίας και όλα όσα σχεδιάζονται για την περιοχή.

Ο πάρεδρος του χωριού κ. Λέφας ευχαρίστησε τον κ. Θεοδώρου, αλλά και τον δήμαρχο που βοηθάει στην κατασκευή του Παλαιοντολογικού Πάρκου.

Ο κ. Θεοδώρου ανέφερε ότι θέλουν να φέρουν κοντά στους κατοίκους και στα παιδιά της περιοχής τον παλαιοντολογικό πλούτο που υπάρχει. Στόχος τους είναι να παρουσιαστεί αυτός ο παλαιοντολογικός πλούτος σε ένα τοπικό μουσείο και να συνδυαστεί με τη μορφή ενός μικρού Παλαιοντολογικού Πάρκου μαζί με εκθέματα επί τόπου, σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα.
«Από το 2009 ύστερα από πρόσκληση του τοπικού Συλλόγου Ισιώματος Καρυών στηρίζω την προσπάθεια δημιουργίας ενός μουσείου Φυσικής Ιστορίας Μεγαλόπολης»

«Η παλαιοντολογία περιλαμβάνει έναν μεγάλο πλούτο για την Ελλάδα που δεν έχει αξιοποιηθεί, δεδομένου ότι σε ερευνητικό επίπεδο στα πανεπιστήμια της Ελλάδας οι καθηγητές είμαστε μόνο πέντε, σε αντίθεση με την αρχαιολογία. Καταβάλλουμε προσπάθειες όχι μόνο στη Μεγαλόπολη αλλά και σε άλλες περιοχές και πάντα με τη βοήθεια της τοπικής κοινωνίας», επεσήμανε ο κ. Θεοδώρου και ακολούθως ευχαρίστησε τον κ. Παπαδόπουλο αλλά και τους προηγούμενους δημάρχους για την υποστήριξη. Ο κ. Θεοδώρου τόνισε ότι εφόσον μπορέσουν να συνεχίσουν τις ανασκαφές θα μπορέσουν να φέρουν πολύ περισσότερα ευρήματα στην επιφάνεια.

Ο κ. Παπαδόπουλος μίλησε για ένα αξιόλογο εκπαιδευτικό πρόγραμμα που φιλοξενούν για δεύτερη χρονιά, το οποίο διοργάνωσε η επιστημονική ομάδα του κ. Θεοδώρου με την αρωγή της τοπικής κοινότητας, του Δήμου Μεγαλόπολης και του Συλλόγου Ισιώματος Καρυών. Θα λάβουν μέρος περισσότερα από έξι σχολεία Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, περίπου 300-400 μαθητές και θα καταλήξει με ένα βιωματικό σεμινάριο που απευθύνεται σε καθηγητές Δευτεροβάθμιας, δασκάλους Πρωτοβάθμιας αλλά και σε σπουδαστές αναλόγου τμήματος του δημόσιου ΙΕΚ Λεονταρίου.

Μεγάλη χαρά για τον Δήμο Μεγαλόπολης να φιλοξενεί τέτοιες δράσεις οι οποίες βοηθούν ξεκάθαρα και στο εκπαιδευτικό πεδίο και στη γενικότερη ανάδειξη του μεγάλου παλαιοντολογικού πλούτου όλης της περιοχής.

Όσον αφορά στο μουσείο, η θέση του είναι αυτή που θα έπρεπε να είναι, γιατί είναι ξεκάθαρο επιστημονικά ότι υπάρχει μεγάλη διαφοροποίηση μεταξύ ενός Παλαιοντολογικού Μουσείου και ενός Μουσείου Φυσικής Ιστορίας με όλα τα άλλα μουσεία ιστορικού, εθνολογικού ή αρχαιολογικού ενδιαφέροντος. Ένα Παλαιοντολογικό Μουσείο είναι μουσείο φυσικών ευρημάτων και πρέπει να είναι μέσα στη φύση. Η θέση αυτή καλύπτει και την απαίτηση να βρίσκεται το μουσείο όσο το δυνατόν πιο κοντά στο Ίσιωμα Καρυών, που είναι μία από τις βασικές κοιτίδες του παλαιοντολογικού πλούτου σε όλο το λεκανοπέδιο και ευρύτερα σε όλη την Πελοπόννησο.

«Πρέπει όλοι μαζί η τοπική κοινωνία, ο Δήμος, οι σύλλογοι και οι κάτοικοι να βρούμε τρόπους με καλή συνεργασία, μεθοδικότητα και με αξιοποίηση καλών ιδεών και να μη μείνουμε μόνο στη δημιουργία και εγκαινίαση του χώρου, αλλά αυτός ο χώρος να αναπτυχθεί και στην πλευρά της λειτουργικότητας και της επισκεψιμότητας. Να μείνει ζωντανό αυτό το μουσείο, οργανικό κύτταρο πραγματικής ζώσης κοινωνίας και πόλος έλξης επισκεπτών, τουριστών, ενδιαφερομένων και επιστημόνων καθώς και μελών της εκπαιδευτικής κοινότητας», είπε ο δήμαρχος Μεγαλόπολης.

Ο αντιπρόεδρος του Συλλόγου Ισιωματαίων Γιαννακόπουλος Ιωάννης ευχαρίστησε τον Δήμο και το Πανεπιστήμιο για όλα αυτά που έχουν κάνει. Ζήτησε να προσπαθήσουν όλοι αυτά τα παιδιά του χρόνου να είναι στη ρεματιά του Αγιάννη, όλες αυτές οι εκπαιδευτικές δράσεις να γίνουν στη χαράδρα που το 1902 ο καθηγητής Σκούφος είχε βρει τον πρώτο χαυλιόδοντα.

Ο κ. Θεοδώρου μαζί με τον κ. Παπαδόπουλο έκαναν έκκληση σε όποιον πολίτη έχει στην κατοχή του κάποια ευρήματα να τα παραδώσει και επίσης σε όποιους γνωρίζουν κάποια σημεία με ευρήματα να τα υποδείξουν.

Video: 

Ίσιωμα Καρυών - Συνέντευξη για το Παλαιοντολογικό Μουσείο


Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.