Στο Ευρωπαϊκό Κέντρο Πυρηνικών Ερευνών CERN μαθητές του 3ου ΓΕΛ Τρίπολης

Στο Ευρωπαϊκό Κέντρο Πυρηνικών Ερευνών CERN μαθητές του 3ου ΓΕΛ Τρίπολης

Μάιος 04, 2015 - 11:47
0 σχόλια

Στο Ευρωπαϊκό Κέντρο Πυρηνικών Ερευνών CERN (Conseil Européenpourla Recherche Nucléaire) στην Ελβετία, το μεγαλύτερο σε έκταση πειραματικό κέντρο επί της σωματιδιακής φυσικής στον κόσμο στα σύνορα Ελβετίας και Γαλλίας, βρίσκονται από την Κυριακή 3 Μαΐου οι μαθητές του Γ’Ενιαίου Λυκείου Τρίπολης.

To CERN δυτικά της Γενεύης, στα σύνορα Ελβετίας και Γαλλίας, ιδρύθηκε το 1954 από δώδεκα ευρωπαϊκές χώρες μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, η οποία είναι και ιδρυτικό μέλος.

Οι 24 μαθητές της Β’ Λυκείου, συνοδευόμενοι από τρεις καθηγητές, βρίσκονται στο CERN και θα επιστρέψουν την Τετάρτη 6 Μαΐου, στο πλαίσιο του εγκεκριμένου πολιτιστικούπρογράμματος «Επιστήμη -Τεχνολογία».

Σημειωτέον ότι διοργανωτής της εκπαιδευτικής επίσκεψης ανταλλαγής και αδελφοποίησης των μαθητών της Β’ τάξης του Γ’ ΓΕΛ Τρίποληςστο CERN είναι ο καθηγητήςτης Φυσικής και πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Φυσικών Νομού Αρκαδίας κ. Μάνος Σαμπράκος.

Οι μαθητές κατά τη διάρκεια της επίσκεψής τους θα έχουν τη δυνατότητα να περιηγηθούν στα άδυτα του CERN, όπου η κύρια λειτουργία του αφορά στην παροχή επιταχυντών σωματιδίων και άλλων υλικοτεχνικών υποδομών που χρειάζονται για την πειραματική έρευνα στο πεδίο της φυσικής υψηλών ενεργειών. Επίσης λειτουργούν πολλοί επιταχυντές, ένας εκ των οποίων είναι ο LHC (Μέγας Επιταχυντής Αδρονίων), ο οποίος αναπτύσσεται σε υπόγεια κυκλική σήραγγα περιφέρειας 27 χιλιομέτρων που επιτρέπει στα πρωτόνια να επιταχύνονται σε πολύ υψηλές ενέργειες.

Ειδήσεις: 

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.