Στο επίκεντρο του τουρισμού το Menalon trail, με περιπατητές από Αλάσκα και Κορέα (pics,vid)

Στο επίκεντρο του τουρισμού το Menalon trail, με περιπατητές από Αλάσκα και Κορέα (pics,vid)

Νοέμβριος 27, 2018 - 02:00
0 σχόλια

Επαναπιστοποίησης-Menalontrail,-10.2018

Η πρώτη πιστοποιημένη με ευρωπαϊκές προδιαγραφές πεζοπορική διαδρομή στην Ελλάδα με το όνομα «Menalon trail» εφέτος έκλεισε 3 χρόνια και, όπως απαιτείται, πρέπει να γίνει έλεγχος για την αρτιότητα του μονοπατιού προκειμένου να δοθεί επαναπιστοποίηση.

Αδιαμφισβήτητα τα πεζοπορικά μονοπάτια εξυπηρετούν τη δασική αναψυχή, τον ορεινό τουρισμό και οικοτουρισμό καθώς και την προσέγγιση δύσβατων περιοχών ή σημείων στην ύπαιθρο.

Το Menalon Trail είναι ένα συνεχές μονοπάτι 75 χλμ. που ενώνει εννέα οικισμούς. Ξεκινά από τη Στεμνίτσα, περνά από την κοιλάδα του Λούσιου, περνά από το Παλαιοχώρι, φτάνει στη Δημητσάνα, στο Ζυγοβίστι, στην Ελάτη, στη Βυτίνα και εξυπηρετήσει ακόμα και τον πιο απαιτητικό λάτρη της φύσης.

Χιλιάδες επισκέπτες από την Κορέα, την Αλάσκα, από το Ισραήλ, από την Αμερική, αλλά και από άλλες Ευρωπαϊκής χώρες έρχονται για να διασχίσουν τη χαράδρα του Λούσιου.

Σύμφωνα με τα μετρίσιμα αποτελέσματα που υπάρχουν, μπορούμε να πούμε ότι η Πελοπόννησος έχει όλες τις προδιαγραφές για να γίνει ένας δυνατός πεζοπορικός προορισμός ευρωπαϊκού επίπεδου για όλο τον χρόνο.

Έως τώρα 2.000 πεζοπόροι έχουν διανύσει τις σηματοδοτημένες διαδρομές και έχουν διαμείνει στα καταλύματα των χωρίων από όπου περνούν, ενώ άνω των 10.000 είναι οι επισκέπτες που έχουν περιηγηθεί στα μονοπάτια μέσω μονοήμερων εξορμήσεων που διοργανώνονται από τουριστικά γραφεία, όπως ανέφερε ο συντονιστής της δημιουργίας του δικτύου μονοπατιών στο Μαίναλο «Menalon trail  κ. Γιάννης Λαγός, αισιοδοξώντας ότι ο αριθμός αυτός θα πολλαπλασιαστεί ιδιαίτερα όταν δημιουργηθούν και ξενώνες φιλοξενίας σε όλα τα χωριά που βρίσκονται μέσα στη διαδρομή.

Τις διαδρομές μπορεί να της κάνει οποιασδήποτε, υπάρχουν διαδρομές για αρχάριους, αλλά και άλλα πιο δύσκολες, όπως το  Ζυγοβίστι - Ελάτη

Ο πεζοπορικός τουρισμός συνήθως επεκτείνει την τουριστική περίοδο και επιμηκύνει τον χρόνο παραμονής του επισκέπτη στην περιοχή, «μοιράζοντάς» τον στα παραδοσιακά χωριά, ενώ το πολιτισμικό τοπίο της Γορτυνίας αναδεικνύεται αποτελεσματικά.

«Υπάρχουν οι προοπτικές να δημιουργηθούν επιπλέον καταλύματα μέσω Airbnb στην Αρκαδία , σε χωριά που δεν έχουν ξενοδοχεία - τουριστικά καταλύματα, έτσι ώστε οι επισκέπτες να μπορούν να βρουν τον  κατάλληλο χώρο για να διανυκτερεύσουν κάθε φορά που ολοκληρώνουν την πεζοπορική διαδρομή τους».  Όπως τόνισε ο κ. Λαγός οι πεζοπόροι που επισκέπτονται την Αρκαδία επιθυμούν να φιλοξενηθούν με τον παραδοσιακό τρόπο, να απολαύσουν την αρκαδική φιλοξενία και μάθουν για την καθημερινότητα των ντόπιων, αλλά και για την κουλτούρα τους.

Η Πελοπόννησος είναι ένα πεζοπορικός προορισμός τόνισε ο κ. Λαγός σημειώνοντας ότι γίνονται προσπάθειες ώστε το μονοπάτι να αναπτυχθεί και να φτάσει έως την Αρχαία Ολυμπία.

Είμαστε σε πολύ καλό δρόμο, είπε,  καθώς τους επόμενους μήνες θα υπάρξουν αποτελέσματα. Το έργο αυτό δεν γίνεται από τους εργολάβους αλλά από την τοπική κοινωνία σε συνεργασία με την Περιφέρεια Πελοποννήσου.

Στόχος είναι να γίνουν 1.500 χιλιόμετρα μονοπατιών στα οποία θα περιλαμβάνονται όλοι οι αρχαιολογικοί χώροι.

Με τα νέα δεδομένα ένας πεζοπόρος θα μπορεί ξεκινώντας από την Κόρινθο, να κατευθύνεται προς την Αρχαία Νεμέα, Στυμφαλία, έπειτα να κατεβαίνει στη Βυτίνα, το Λύκαιο Όρος, ύστερα να περνά από τον Επικούρειο Απόλλωνα, και να καταλήγει στην Αρχαία Μεσσήνη.

Από την άλλη πλευρά θα υπάρξει και μία άλλη οριζόντια διαδρομή που θα ξεκινά από Ολυμπία, θα κατευθύνεται προς το «Menalon trail » και θα φτάνει μέχρι την Επίδαυρο περνώντας από τις Μυκήνες.

Δείτε στο βίντεο που ακολουθεί τι δήλωσε ο συντονιστής της δημιουργίας του δικτύου μονοπατιών στο Μαίναλο «Menalon trail » κ. Γ. Λαγός στο ArcadiaPortal.gr  για το ιστορικό του «Menalon trail».  Για το πώς ξεκίνησε, για το μεράκι των εθελοντών να καθαρίσουν και να σηματοδοτήσουν το μονοπάτι, αλλά για όλα όσα έχουν γίνει όλα αυτά τα χρόνια, έτσι ώστε να ενδυναμώσουν την προσπάθεια αλλά και να την συνεχίσουν.

Μαζί με τους εθελοντές του ΣΑΟΟ ολοκληρώσαμε τον καθαρισμό και τη σήμανση

Το Menalon Trail προωθεί με έναν ολιστικό τρόπο την ευρύτερη περιοχή ως προορισμό σε όλη την Ευρώπη, ενισχύοντας τα τοπικά προϊόντα και τις τοπικές βιοτεχνίες και οικοτεχνίες της Αρκαδίας: αργυροχρυσοχοΐα, ξυλογλυπτική, μέλι και αγροτικά προϊόντα και τόσα άλλα.

Συνοψίζοντας, να σημειώσουμε ότι Menalon Trail  περιλαμβάνει την εξής διαδρομή:  Στεμνίτσα, Δημητσάνα, Ζυγοβίστι, Φραγκοβούνι, Ελάτη, Βυτίνα, Νυμφασία, Μοναστήρι Κερνίτσας, Μαγούλιανα, Βαλτεσινίκο και Λαγκάδια.

Μια εξόρμηση στο μονοπάτι  γίνεται πιο επιτακτική ιδιαίτερα στην εποχή μας που ο χρόνος αναψυχής αναλώνεται συχνά σε σερφάρισμα στο Διαδίκτυο.

Μην ξεχνάμε τη σημασία της χρήσης των μονοπατιών, καθώς ανοίγουν στους περιπατητές έναν νέο, όμορφο κόσμο σε φυσικά περιβάλλοντα ή αξιοθέατα που μπορούν να μας κάνουν να αισθανόμαστε πιο ευτυχισμένοι, υγιείς και ενεργητικοί.

Ευχαριστούμε πολύ τον κ. Λαγό για την παραχώρηση των φωτογραφιών.

Έφη Καστραντά

Video: 

ArcadiaPortal.gr Περιπατητές από Αλάσκα και Κορέα στο «Mainalon trail»


Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.