Στο 3ο Διεθνές Συνέδριο Πολιτιστικής Κληρονομιάς τα Άνθη της Πέτρας

Στο 3ο Διεθνές Συνέδριο Πολιτιστικής Κληρονομιάς τα Άνθη της Πέτρας

Σεπτέμβριος 28, 2016 - 09:26
0 σχόλια

Το τριήμερο 30 Σεπτεμβρίου – 2 Οκτωβρίου 2016 διοργανώνεται στο παλιό Ελαιουργείο της Ελευσίνας (υποψήφια Πολιτιστική Πρωτεύουσα 2021) το 3ο Διεθνές Συνέδριο Διαχείρισης Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Στο πλαίσιο αυτού του Συνεδρίου τα ΑΝΘΗ ΤΗΣ ΠΕΤΡΑΣ προσκλήθηκαν να συμμετέχουν στο πρότζεκτ Reuse Heritage. Κεντρική ιδέα του πρότζεκτ είναι η επαναχρησιμοποίηση αντικειμένων περασμένων εποχών που ανήκουν σε οικογένειες που μετακινήθηκαν είτε βίαια, είτε αναγκάστηκαν εξαιτίας αλλαγών στις κοινωνικο-οικονομικές συνθήκες.

Στη δεύτερη κατηγορία, ανήκουν αρκετές οικογένειες μαστόρων της πέτρας, οι οποίες μετακινήθηκαν για να βρουν καλύτερες συνθήκες ή και διαφορετική εργασία, επειδή άλλαξαν όχι μόνο τα δομικά υλικά (τσιμέντο κτλ) και οι κατασκευές, αλλά και επειδή άρχισε να ερημώνει η ελληνική επαρχία και δη, η ορεινή. Στην προκειμένη περίπτωση, το αντικείμενο είναι παλιές καρέκλες που αποτελούν σύμβολα των μεταβατικών φάσεων των οικογενειών. Οι καρέκλες αυτές θα χρησιμοποιηθούν στο συνεδριακό χώρο και θα φέρουν στην «πλάτη» τους δελτίο με καταγεγραμμένη την πορεία της οικογένειας στο χρόνο. Μέσα από την ανθρωπολογική προσέγγιση της ιστορίας των μαστόρων αναδεικνύονται οι συνθήκες που σήμαναν και το τέλος της παραδοσιακής αρχιτεκτονικής στη χώρα μας.

Η Αγγελική Αναστοπούλου που έχει την επιμέλεια της συμμετοχής της Κίνησής μας στο Συνέδριο, έχει συγκεντρώσει με πολύ φροντίδα και αγάπη το υλικό που θα παρουσιαστεί.


Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.