Στην Τρίπολη στα δυο... στενά (pics)

Στην Τρίπολη στα δυο... στενά (pics)

Μάιος 26, 2016 - 10:01
1 σχόλια

Οι δρόμοι διπλής κατεύθυνσης που «καίνε»

Ηρώων Πολυτεχνείου

Μία από τις πιο αφιλόξενες πόλεις στην μετακίνηση οχημάτων είναι και αυτή της Τρίπολης.

Οι στενοί δρόμοι, η ελλιπής σήμανση, αλλά και η ανύπαρκτη έκθεση της κυκλοφοριακής οργάνωσης και λειτουργίας του αστικού οδικού δικτύου του κέντρου της Τρίπολης, είναι μερικά από τα αίτια στα οποία δημιουργείται κυκλοφοριακό κομφούζιο στους δρόμους της πόλης.

Το ήδη έντονο κυκλοφοριακό πρόβλημα της πόλης, «ενισχύεται» από τη στενότητα των δρόμων και μάλιστα εκείνων που είναι διπλής κατεύθυνσης, δημιουργώντας και κυκλοφοριακή σύγχυση αλλά και σοβαρά τροχαία. 

Πολλά είναι τα μικροατυχήματα αλλά και τα πιο σοβαρά τροχαία, πολλά όμως και τα παράπονα πολιτών πεζών και οδηγών οι οποίοι δεν μπορούν να κινηθούν με ασφάλεια στην Τρίπολη. Υπάρχουν οδηγοί κάτοικοι της Τρίπολης οι οποίοι δεν γνωρίζουν τους δρόμους της Τρίπολης, μπερδεύονται στα στενά, και μπαίνουν αντίθετα σε δρόμους μονής κατεύθυνσης. Το πρόβλημα όμως γίνεται ακόμα μεγαλύτερο όταν επισκέπτες ή νέοι οδηγοί προσπαθούν να μετακινηθούν ή να βρουν τον προορισμό τους στην πόλη της Τρίπολης.

Οι πεζοί διαμαρτύρονται για την ακαταλληλότητα των στενών δρόμων αλλά και για την έλλειψη πεζοδρομίων προκειμένου να μπορούν να περπατάνε με ασφάλεια. Για να μην θίξουμε την παντελή απουσία ποδηλατοδρόμων σε ολόκληρο τον Δήμο Τρίπολης το οποίο καθιστά την κίνηση των ποδηλατών επικίνδυνη αποστολή.

Ας απαριθμήσουμε τις οδούς οι οποίες εμφανίζουν έντονο κυκλοφοριακό πρόβλημα ούσες διπλής κατεύθυνσης χωρίς όμως το πλάτος του δρόμου να το επιτρέπει, είναι η οδός Κιλκίς, η οδός Βερβαίνων, η οδός Παντελεήμονος, Λυκούργου, η οδός Καλαμάτας και η οδός Λαγοπάτη, η οδός Αγίου Νικολάου (σε ορισμένα σημεία τους), η οδός Κακλαμάνου στην πλατεία του Αγίου Δημητρίου, η οδός Καλλιστούς, η Ήρας, καθώς και πολλές άλλες οδοί και περιφερειακά αλλά και κεντρικά της πόλης. Επίσης η οδός Λυκούργου η οποία οδηγεί στην εκκλησία της Μεταμόρφωσης του Σωτήρα.

Απορίας άξιον είναι πώς δρόμοι παράλληλοι στις παραπάνω οδούς είναι μονής κατεύθυνσης και οι συγκεκριμένοι διπλής. Μερικά παραδείγματα είναι η οδός Παν. Βάρβογλη η οποία είναι μονής κατεύθυνσης ενώ η οδός Κιλκίς είναι διπλής. Επίσης η οδός Λυκούργου είναι διπλής κατεύθυνσης, ενώ η παράλληλή της οδός Αλ.Ραγκαβή είναι μονής όπως και η Δήμητρος.

Η οδός Ηρώων Πολυτεχνείου είναι ένα βάσανο για τους οδηγούς. Εύχομαι να μην τύχει σε κανένα οδηγό να κατευθυνθεί σε αυτό το κομμάτι δρόμου την ημέρα όπου γίνεται η λαϊκή αγορά στην πλατεία Βαλτετσίου, γιατί θα αναγκαστεί να περιμένει αρκετά λεπτά, προκειμένου να προσυμφωνηθεί ο δρόμο και να κινηθεί στην οδό Ηρών Πολυτεχνείου η οποία είναι διπλής κατεύθυνση.

Η οδός Ισμήνης συνδέει τη Μουτζουροπούλου με τη Λυκούργου και τη Δήμητρος στην παλαιά ΔΕΗ, σημείο στο οποίο βρίσκονται αρκετές σχολικές μονάδες.

Η 25ης Μαρτίου η οποία οδηγεί από την πλατεία Ανεξαρτησίας στους Ταξιάρχες είναι ένα δύσκολο κομμάτι της πόλης. Το δημοτικό σχολείο, το Επιμελητήριο αλλά και το γεγονός ότι οι οδηγοί για να ξεφύγουν από την κίνηση της κεντρική πλατείας πηγαίνουν από εκεί, οδηγεί στη συμφόρηση της οδού η οποία, εκτός των άλλων, είναι διπλής κατεύθυνσης.

Παρατηρήσαμε ότι τουλάχιστον ένα απαγορευτικό σήμα λείπει από τη θέση του στη γωνία των Οδών Κύπρου και Ερμού, ενώ κατά την είσοδο από την πλατεία Αγίου Βασιλείου στην οδό Κύπρου ο δρόμος είναι διπλής κατεύθυνσης με παρκαρισμένα αυτοκίνητα εκατέρωθεν.

Η Ιωσήφ Ανδρούσης είναι ένας δρόμος μεγάλου μήκους ο οποίος είναι διπλής κατεύθυνσης σε όλη την έκτασή του. Είναι γνωστός ο κυκλοφοριακός φόρτος αυτών των οδών ιδιαιτέρα τις μεσημεριανές ώρες που οι οδηγοί κατευθύνονται προς τα πλησιέστερα σχολεία αλλά και προς τη λαϊκή αγορά στην πλατεία Μπασιάκου.

Ένα αρκετά επικίνδυνο κομμάτι διπλής κατεύθυνσης όπου κατευθύνονται οχήματα μπαίνοντας αντίθετα σε κεντρικό δρόμο μεγάλης κίνησης είναι και το κομμάτι στην 28ης Οκτωβρίου όπου οι οδηγοί από την οδό Δεληγιάννη μπαίνουν αντίθετα στην 28ης Οκτωβρίου και μπαίνουν στην οδό Θεοφιλοπούλου.

Επίσης δεν υπάρχει η κατάλληλη σήμανση στην οδό Διονυσίου Αποστολοπούλου και έχει παρατηρηθεί το φαινόμενο να κινούνται αυτοκίνητα και προς τις δύο κατευθύνσεις της οδού με αποτέλεσμα να έχουν γίνει τρακαρίσματα. Τις προηγούμενες μέρες η Δημοτική Κοινότητα πρότεινε την τοποθέτηση ρυθμιστικής πινακίδας ΚΟΚ, όπου να απαγορεύεται η αριστερή στροφή, στη γωνία της οδού Διονυσίου Αποστολοπούλου - έμπροσθεν ΚΕΠ, με κατεύθυνση προς την οδό Δημητρακοπούλου. Και την τοποθέτηση ρυθμιστικής πινακίδας ΚΟΚ, απαγορεύεται η είσοδος σε όλα τα οχήματα, στη συμβολή των οδών Διονυσίου Αποστολοπούλου και Δεληγιάννη, με κατεύθυνση προς την οδό Δημητρακοπούλου.

Είναι τόσοι και τόσοι οι δρόμοι οι οποίοι θεωρούνται διπλής κατεύθυνσης ενώ το πλάτος τους δεν τους το επιτρέπει. Τα άναρχα σταθμευμένα οχήματα λόγω της έλλειψης χώρων στάθμευσης, η κακή κυκλοφορικαή αγωγή, αλλά και κακή γνώση των σημάτων ΚΟΚ οδηγεί σε ένα κυκλοφοριακό κομφούζιο το οποίο δημιουργεί στους οδηγούς, στους πεζούς αλλά και στους αναβάτες εκνευρισμό αλλά και μικροατυχήματα.

Η κυκλοφοριακή μελέτη του Δήμου Τρίπολης έχει μείνει στα χαρτιά, όπως τόσα και τόσα άλλα, με τους κατοίκους της περιοχής αλλά και τους επισκέπτες να δυσανασχετούν κάθε φορά που μετακινούνται στους δρόμους της Τρίπολης.

Έφη Καστραντά

Ειδήσεις: 

Υπάρχει 1 Σχόλιο

Στους διπλής κατεύθυνσης δρόμους κάποιοι από τους εκεί διαμένοντας έχουν μέσον!

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.