Στην Περιφέρεια Πελοποννήσου 154 μετανάστες

Στην Περιφέρεια Πελοποννήσου 154 μετανάστες

Απρίλιος 21, 2015 - 12:24
1 σχόλια

Μεγάλη πρόκληση για τις χώρες της Μεσογείου η μαζική εισροή μεταναστών

Τις τελευταίες ημέρες, πλοιάρια που μεταφέρουν εκατοντάδες μετανάστες ανατρέπονται και βουλιάζουν στις ελληνικές και ιταλικές ακτές, παρασύροντας στον θάνατο εκατοντάδες ανθρώπους. Οπωσδήποτε το φαινόμενο δεν είναι καινούριο, ωστόσο η έκταση που έχει λάβει, είναι πρωτοφανής.

Στους ανθρώπους αυτούς οι οποίοι ξεβράζονται ζωντανοί στις ακτές μας ή διασώζονται από τις υπεράνθρωπες προσπάθειες που καταβάλλει το Λιμενικό, παρέχεται φιλοξενία σε χώρους –μια μικρή αλλά τόσο σημαντική βοήθεια. Αυτή τη στιγμή η οργάνωση «Praksis» με 25 διαμερίσματα για 120 άτομα σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Λέσβο, παρέχει προσωρινή στέγαση από 6 έως 9 μήνες. Ακόμη, η «Εστία Προσφύγων» της οργάνωσης «Άρσις», που απευθύνεται σε οικογένειες και έχει δυνατότητα φιλοξενίας 48 ατόμων, ο ξενώνας των «Γιατρών του Κόσμου» με δυναμικότητα 70 ατόμων, οι δύο ξενώνες της ΜΚΟ «Νόστος» που φιλοξενούν 172 άτομα, το «Κέντρο Υποδοχής Λαυρίου» του Ερυθρού Σταυρού που φιλοξενεί 260 άτομα για όσο χρόνο διαρκεί η διαδικασία αίτησης ασύλου, και η «Δομή Φιλοξενίας» στη Λέσβο με τα τρία της διαμερίσματα φιλοξενούν 10 άτομα. Τέλος, η οργάνωση «Κλίμακα», προσφέρει σε κάθε ενδιαφερόμενο ολιγοήμερη στέγαση, εφόσον έχει τον χώρο.

Ωστόσο, οι ανάγκες είναι πολύ μεγάλες. Οι υπάρχουσες δομές είναι αδύνατον να καλύψουν τη στέγαση των εκατοντάδων άτυπων μεταναστών που καταφθάνουν στη χώρα μας. Έτσι,η αναπληρώτρια υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Τασία Χριστοδουλοπούλου με επιστολή της προτείνει στους περιφερειάρχες τη στέγαση 2.238 μεταναστών σε «αυτόνομα ενοικιαζόμενα διαμερίσματα» σε όλη τη χώρα.

Στην επιστολή της, η κυρία Χριστοδουλοπούλου αναφέρεται και στην κατανομή ανά περιφέρεια, τονίζοντας ότι το κόστος των περίπου 49 εκατ. ευρώ (22.082 ανά άτομο) θα καλυφθεί από το νέο ΕΣΠΑ 2014-2020. Ακόμη, αναλυτικά αναφέρει ότι για τα πέντε χρόνια υλοποίησης του προγράμματος, για κάθε μετανάστη, θα διατίθενται 11 ευρώ ημερησίως, που είναι ακόμα πιο κάτω από τις παροχές του Ταμείου Ανεργίας, ενώ επισημαίνει ότι η ενοικίαση των διαμερισμάτων και των καταστημάτων θα τονώσει την τοπική οικονομία και παράλληλα οι μετανάστες δεν θα βιώσουν τον ιδρυματισμό ή την γκετοποίηση, ενώ θα έχουν την ευκαιρία να ενταχθούν στην τοπική κοινωνία. Η Περιφέρεια Πελοποννήσου, όπως προτείνεται στο έγγραφο μπορεί να δεχθεί 154 μετανάστες.


Υπάρχει 1 Σχόλιο

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.