Τατούλης

Στην Καλαμάτα μεταφέρεται η διαμάχη ΗΠΑ - Ιράν

Στην Καλαμάτα μεταφέρεται η διαμάχη ΗΠΑ - Ιράν

Αύγουστος 19, 2019 - 17:33
3 σχόλια

Προς το λιμάνι της μεσσηνιακής πρωτεύουσαν πλέει το ιρανικό τάνκερ «Grace 1» που μετονομάστηκε σε «Adrian Darya 1» σύμφωνα με το Reuters

Το τάνκερ που βρίσκεται στο επίκεντρο της διαμάχης της Τεχεράνης με την Δύση το πρωί της Δευτέρας έβαλε πλώρη για την Καλαμάτα, σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει το Reuters. Παράλληλα το Ιράν προειδοποιεί την Ουάσινγκτον να μην προβεί σε οποιαδήποτε προσπάθεια κράτησής του. Έτσι, η Μεσσηνία βρίσκεται στο επίκεντρο μιας διεθνούς διαμάχης.

Σημειώνεται ότι η Βρετανία συνέλαβε το δεξαμενόπλοιο τον Ιούλιο κοντά στο Γιβραλτάρ με την υποψία ότι μετέφερε πετρέλαιο στη Συρία, στενή σύμμαχο του Ιράν, παραβιάζοντας τις κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτό οδήγησε στην ενίσχυση των εντάσεων στις οδούς της διεθνούς ναυσιπλοΐας για τη μεταφορά του πετρελαίου μέσω του Κόλπου. Η κράτηση του δεξαμενόπλοιου τερματίσθηκε την περασμένη εβδομάδα, όμως ομοσπονδιακό δικαστήριο στην Ουάσινγκτον εξέδωσε την Παρασκευή ένταλμα για την κατάσχεση του τάνκερ, του πετρελαίου που μεταφέρει και σχεδόν ενός εκατ. δολαρίων σε μετρητά.

Το Γιβραλτάρ ανακοίνωσε την Κυριακή ότι δεν μπορεί να συμμορφωθεί με το αίτημα αυτό επειδή δεσμεύεται από τη νομοθεσία της ΕΕ.

Το «Grace 1», που μετονομάσθηκε σε «Adrian Darya 1», απέπλευσε από το Γιβραλτάρ γύρω στις 11:00 (τοπική ώρα, μεσάνυχτα ώρα Ελλάδας). Σύμφωνα με τα δεδομένα που είχε νωρίς σήμερα το πρωί η υπηρεσία Refinitiv που παρακολουθεί την ναυσιπλοΐα, το σκάφος κατευθύνεται προς την ευρύτερη περιοχή της Καλαμάτας.

Η είδηση έθεσε σε επιφυλακή τα υπουργεία Εξωτερικών και Εμπορικής Ναυτιλίας, που όπως είπαν στο protothema.gr αρμόδιες πηγές «παρακολουθούν στενά» το θέμα. Ο αναμενόμενος κατάπλους στην Καλαμάτα είναι στις 25 του μήνα, που όπως σημείωναν οι ίδιες πηγές είναι «πολύς χρόνος, κατά τον οποίο μπορεί να γίνουν πολλά και να μη φτάσει ποτέ το δεξαμενόπλοιο στην Καλαμάτα, στο οποίο άλλωστε δεν υπάρχουν οι λιμενικές υποδομές για να ελλιμενισμό τέτοιου πλοίου». 

Πληροφορίες από το υπουργείο Ναυτιλίας αναφέρουν ότι το πλοίο «παρακολουθείται» καθώς πλέει με ταχύτητα 9-10 ναυτικά μίλια.

Οι ίδιες πηγές σημείωναν ότι υπάρχει επικοινωνία των ελληνικών και των αμερικανικών αρχών ενώ για το ενδεχόμενο άφιξης του δεξαμενόπλοιου στην Καλαμάτα προσθέτουν ότι το να καταπλεύσει το πλοίο στη Μεσσηνία δεν είναι πρόβλημα γιατί τα μέτρα κατά του Ιράν τα έχουν αναλάβει οι ΗΠΑ και όχι η Ευρωπαϊκή Ένωση.


3 Σχόλια

Έρχεται για την ορκωμοσία του Νίκα και του Βλάσση. Το λέω τώρα γιατι θα το δείτε στο fb κάποιου από τους δύο

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.