Στην Αμερική και στον Καναδά προβλήθηκε η Έπαυλη Ηρώδου Αττικού

Στην Αμερική και στον Καναδά προβλήθηκε η Έπαυλη Ηρώδου Αττικού

Οκτώβριος 22, 2016 - 10:15
0 σχόλια

Ένα μνημείο με συναρπαστική ιστορία, η έπαυλη του Ηρώδου Αττικού στην περιοχή της Εύας Δολιανών, «ταξίδεψε» μέσω των επιστημονικών ανακοινώσεων του Γεώργιου Σπυρόπουλου στην Αμερική και στον Καναδά, αποσπώντας πλήθος θετικών σχολίων και θέτοντας στο επίκεντρο του παγκόσμιου επιστημονικού ενδιαφέροντος έναν εμβληματικό αρχαιολογικό χώρο με μεγάλη αξία.

Ο κ. Γεώργιος Σπυρόπουλος, ο οποίος εργάστηκε στις ανασκαφές της έπαυλης από το 1990 έως το 2002, και υπηρετεί τώρα στο Ελληνικό υπουργείο Πολιτισμού, στη Γενική Διεύθυνση Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς, στις 13 Σεπτεμβρίου του 2016 στο Ινστιτούτο Μελέτης του Αρχαίου Κόσμου στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης πραγματοποίησε διάλεξη με θέμα «Ο Ηρώδης Αττικός και ο ελληνορωμαϊκός κόσμος: η κοσμική ιδεολογία, οι κοσμικές αλληγορίες, η τέχνη και ο πολιτισμός στην έπαυλή του στη Νότια Πελοπόννησο». Ακόμη, ο δρ Σπυρόπουλος παρουσίασε στο Πανεπιστήμιο MacMaster στον Καναδά δίωρο σεμινάριο με θέμα «Η γλυπτική και αρχιτεκτονική της βίλας Ηρώδη Αττικού στην Εύα Κυνουρίας στη Νότια Πελοπόννησο: ''αυτο-διαφήμιση'' ή μνημειοποίηση του ελληνορωμαϊκού κόσμου;».

Στην ομιλία του στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης ο κ. Σπυρόπουλος μίλησε για την Κοσμική Ιδεολογία, η οποία υπήρξε ιδιαίτερα δημοφιλής στη Ρωμαϊκή Αρχιτεκτονική, όπως μαρτυρείται στη φαντασμαγορική έπαυλη του Αυτοκράτορα Αδριανού στο Τίβολι. Όπως επεσήμανε, «πράγματι πουθενά αλλού δεν δόθηκε καλύτερη ευκαιρία για κοσμική έκφραση από ότι στην αυτοκρατορική και μάλιστα οικιστική αρχιτεκτονική.

»Περίπου 5χλμ. από την πόλη του Άστρους, απέναντι από τη Μονή Λουκούς στη Νότια Πελοπόννησο, μία εκτεταμένη και μεγαλειώδη έπαυλη των πρώιμων ρωμαϊκών αυτοκρατορικών χρόνων (2ος αι. μ.Χ.) ταυτίστηκε τεκμηριωμένα ότι ανήκει στον Ηρώδη Αττικό, έναν διανοούμενο και πνευματικό ταγό στη Αθήνα αλλά και αδιαμφισβήτητα στον ευρύτερο Ρωμαϊκό κόσμο. Η έπαυλη, αν και σκιά της αρχικής της λαμπρότητας, περικλείει ακόμη μνημειώδη αρχιτεκτονικά λείψανα και έξοχα ευρήματα γλυπτικής.

Στην πρόσφατη μελέτη της έπαυλης, ο Δρ Γεώργιος Σπυρόπουλος ανέλαβε μία διαφορετική προσέγγιση στην ερμηνεία του Μνημείου, με σκοπό να εξετάσει ένα πλέγμα Κοσμικών Αλληγοριών, που προκύπτουν από την εξέταση των Ρωμαϊκών Μνημείων ως συνεκτικών συνόλων.

Ενίοτε οι αλληγορίες αυτές είναι ευκρινείς, ενώ σε άλλες περιπτώσεις είναι λιγότερο προφανείς, προκύπτουσες μόνο από την ανάγνωση των συμφραζομένων.

»Χρησιμοποιώντας την έπαυλη του Ηρώδη Αττικού ως σημείο εκκίνησης ο Δρ Γ. Σπυρόπουλος εξέτασε την παρουσία και επίδραση του κοσμικού (Cosmos) στον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό και τη διακοσμητική οικονομία της αστικής αρχιτεκτονικής του Ελληνο-Ρωμαϊκού κόσμου».

ΔΗΜΟΣ ΒΟΡΕΙΑΣ ΚΥΝΟΥΡΙΑΣ: ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ Η ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΤΗΣ ΕΠΑΥΛΗΣ ΗΡΩΔΗ ΑΤΤΙΚΟΥ

Ο Δήμος Βόρειας Κυνουρίας και ο δήμαρχος Παναγιώτης Μαντάς έχουν θέσει ως προτεραιότητα την ανάδειξη της μοναδικής έπαυλης του Ηρώδη Αττικού, η οποία συνεπαίρνει τον επιστημονικό κόσμο στο εξωτερικό. Σημειωτέον ότι τα σχόλια που απέσπασε ο κ. Σπυρόπουλος για τις διαλέξεις του ήταν άκρως κολακευτικά, γεγονός που σημαίνει ότι οι μελετητές του αρχαίου κόσμου στην Αμερική και στον Καναδά αναγνωρίζουν τη σημασία της. Η ανάδειξη του χώρου, όπως έχει πει πολλές φορές ο κ. Μαντάς, θα αποτελέσει πόλο έλξης για τη Βόρεια Κυνουρία καθώς και σημείο ενδιαφέροντος για τους μελετητές του ελληνορωμαϊκού κόσμου από κάθε γωνιά της γης.


Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.