Στην αγορά μοίρας F-35 προχωρεί η Ελλάδα

Στην αγορά μοίρας F-35 προχωρεί η Ελλάδα

Ιανουάριος 08, 2020 - 12:45
10 σχόλια

Για τη συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον Πρόεδρο των Η.Π.Α. ο Στέλιος Πέτσας, κυβερνητικός εκπρόσωπος, είπε σε συνέντευξή του στο One Channel:

Κατ’ αρχάς, επιβεβαιώθηκε ότι οι ελληνο-αμερικανικές σχέσεις βρίσκονται στο καλύτερο δυνατό επίπεδο, εδώ και πολλές δεκαετίες. Δεύτερο, ήταν εξαιρετικά σημαντικό το γεγονός ότι ο ίδιος ο Αμερικανός Πρόεδρος αναφέρθηκε με τόσο κολακευτικά λόγια στην πορεία της ελληνικής οικονομίας, δίνοντας και ένα μήνυμα και στους Αμερικανούς επενδυτές να επενδύσουν στην Ελλάδα. Και τρίτο, ο ίδιος ο Αμερικανός Πρόεδρος, εκτός από την αμερικανική διπλωματία, έχει πλέον μια πολύ ξεκάθαρη και πολύ καλύτερη εικόνα για τις γεωπολιτικές εξελίξεις στην περιοχή μας. Και βέβαια για το γεγονός ότι η Ελλάδα, η οποία είναι μια σταθερή και αξιόπιστη σύμμαχος των Η.Π.Α., μπορεί να είναι μέρος της λύσης και όχι του προβλήματος. Αυτά είναι τα τρία βασικά συμπεράσματα της συνάντησης, στην οποία ο Πρωθυπουργός έθεσε με έμφαση όλα τα ζητήματα που αφορούν τα κυριαρχικά μας δικαιώματα.

Σε ό,τι αφορά την αμυντική συνεργασία θα ξεκινήσουμε άμεσα τις διαπραγματεύσεις για την προμήθεια μιας μοίρας F-35. Αυτή η συζήτηση θα διαρκέσει περίπου ένα με ενάμιση χρόνο για να διαμορφωθούν όλα τα απαραίτητα στοιχεία που θα διέπουν τη συμμετοχή της Ελλάδας στο πρόγραμμα των F-35, με σκοπό, μόλις τελειώσει η αναβάθμιση των F-16, να είμαστε σε θέση,  με βάση και τις δημοσιονομικές μας δυνατότητες, να αρχίσουμε την προμήθεια αυτών των αεροσκαφών από το 2024-2025 και μετά. Αυτή είναι και η δυνατότητα, για την παραγωγή αυτών των αεροσκαφών στο πλαίσιο των υφιστάμενων παραγγελιών. Άρα, μιλάμε για μια στοχευμένη και στρατηγική προσέγγιση, πρώτα για την αναβάθμιση των F-16 και των Mirage, η οποία έχει περάσει πρόσφατα και από την ελληνική Βουλή. Ακολουθεί η διαπραγμάτευση για την προμήθεια μιας μοίρας αεροσκαφών F-35, με σκοπό προς τα μέσα της επόμενης δεκαετίας να αρχίσουμε να εξοπλιζόμαστε και με αυτό το οπλικό σύστημα. Κι αυτό γιατί πρέπει να έχουν πάντα  οι Ένοπλες Δυνάμεις μας τη δυνατότητα να κάνουν ό,τι χρειαστεί για να προασπίσουν τα κυριαρχικά μας δικαιώματα.

Πλέον το αμερικανικό κατεστημένο, μέχρι το ανώτατο επίπεδο του Προέδρου Τραμπ -όχι μόνο δηλαδή στο επίπεδο της αμερικανικής διπλωματίας, αλλά και στο επίπεδο του Υπουργείου Άμυνας και στο επίπεδο του Συμβουλίου Ασφαλείας και στο επίπεδο πολλών think tanks που δραστηριοποιούνται στην Ουάσιγκτον- αναγνωρίζει ότι η Ελλάδα παίζει έναν πολύ σημαντικό ρόλο στην περιοχή. Η τουρκική προκλητικότητα στην Ανατολική Μεσόγειο θα πρέπει να τιθασευτεί, αλλά και να μπει σε ένα πλέγμα στο οποίο θα πρέπει η Τουρκία να αποφασίσει ποια είναι η θέση της πλέον στη στρατηγική συμμαχία του ΝΑΤΟ. Και επομένως, όλοι αντιλαμβάνονται εδώ στην Ουάσιγκτον τη σημασία της Ελλάδας. Και αυτό είναι κάτι πολύ σημαντικό.  

Αυτό που είναι ξεκάθαρο από τη συζήτηση που είχε ο Πρωθυπουργός, είναι ότι τέθηκαν εμφατικά όλα τα ζητήματα που αφορούν τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Γίνεται αντιληπτό ότι αυτή η άκυρη συμφωνία μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης δεν παράγει κανένα έννομο δικαίωμα. Γίνεται επίσης κατανοητό και στις Η.Π.Α. ότι αυτή η συμπεριφορά δεν είναι προς το συμφέρον ούτε των αμερικανικών συμφερόντων.


10 Σχόλια

Φτιάξτε πρώτα μία σύγχρονη εξάρτηση για τον στρατιώτη και βλέπουμε ρε λαμόγια!

Ρε καραβαναδες Κοιτάξτε να έχει σωστή εκπαίδευση ο στρατιώτης και σταματήστε τις ηλιθιότητες 3κ γιατί είσαι αγυαλιστος και 5φ γιατί είσαι αξύριστος και ακάθαρτη μαξιλαροθήκη ,έχετε διαλύσει το στρατο εσείς ,θέλετε και αεροσκάφη 5ης γενεάς !

Θυμιάστε πριν μερικά χρόνια όταν F-16 της Πολεμικής μας Αεροπορίας πήγαν στην Αμερική για συνεκπαίδευση, την νίλα που πάθανε οι Αμερικάνοι με τα πολύ καλλίτερα από τα αεροπλάνα τους (τα F-22)? ενώ εμείς με μόνο τα F-16 και την Ελληνική ψυχή.......,οι Αμερικάνοι πιλότοι με το ζόρι έδωσαν το χέρι τους στους Έλληνες πιλότους οι οποίοι τους νίκησαν ......κατά κράτος!

Και κοιτάξτε να διώξετε τους λαθρομετανάστες (την 5η φάλαγγα των Τούρκων) και βλέπουμε ρε λαμόγια για τα μαχητικά 5ης γενεάς.

Να τα πάρουμε να υπερασπιστούμε την χώρα μας από την σύμμαχο μας στο ΝΑΤΟ Τουρκια. Να ανοιξουν δουλειες για τους δημοκρατικους Αμερικανους που δολοφονουν ανθρωπους γιατι ετσι γουσταρουν.Μην ξεχάσουμε να πάρουμε και τις φρεγάτες απο τους αλλους νταβατζιδες στην συμμαχια της ΕΕ. Και να δώσουμε και τον αέρα και την γη μας να ασκηθούν οι σύμμαχοι μας οι ισραηλινοί που σφάζουν σαν κότες τους λαούς. Και όταν τελειώσουμε με όλα αυτά να στείλουμε τα παιδιά μας να γίνουν κιμάς.Τοτε θα είμαστε εμείς οι βρωμιάρηδες που θα πάμε να γίνουμε η Πέμπτη φάλαγγα των άλλων.

Τι πρωτότυπο! Δεν προλάβαμε να βγούμε από την μνημόνια και η ΝΔ άρχισε τα έξοδα για να ξαναμπούμε.

@10:19 Μην μιλάς έτσι για τον ''περιούσιο λαό''. Θα σε πιάσει ο αντιρατσιστικός νόμος. Δεν μας θέλει κανείς για 5η φάλαγγα. Εμείς θα είμαστε τα θύματα.

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.