Σταθάκης: Θα μηδενιστούν οι χρεώσεις ΥΚΩ στους λογαριασμούς της ΔΕΗ

Σταθάκης: Θα μηδενιστούν οι χρεώσεις ΥΚΩ στους λογαριασμούς της ΔΕΗ

Δεκέμβριος 07, 2018 - 19:14
0 σχόλια

Αν υπάρχει σκάνδαλο σε σχέση με το χρέος στη ΔΕΠΑ αυτό δεν αφορά τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά την Νέα Δημοκρατία, απαντά ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος Γιώργος Σταθάκης στις αιτιάσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης που ήδη προαναγγέλλει την σύσταση εξεταστικής επιτροπής στη Βουλή.

Ο υπουργός στη συνέντευξή του στο Reader.gr δίνει απαντήσεις και για το θέμα της ΔΕΗ λέγοντας ότι η ρευστότητα της επιχείρησης ενισχύθηκε κατά 1,5 δισ. ευρώ, ενώ διαβεβαιώνει ότι δεν πρόκειται να υπάρξουν αυξήσεις στα τιμολόγιά της. Κατηγορεί τη ΝΔ για ψευδείς ειδήσεις και εμφανίζεται πεπεισμένος για τη νέα εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ τον Οκτώβριο του 2019.

Όπως είπε ο υπουργός: «Πρώτον, αποφύγαμε να χάσει το πλέον δυναμικό παραγωγικό δυναμικό της, τα υδροηλεκτρικά εργοστάσια. Δεύτερον, οργανώσαμε τη δημόσια συζήτηση και καταλήξαμε σε ένα μακροχρόνιο σχέδιο που θα οδηγήσει, τη ΔΕΗ και συνολικά την οικονομία, σε ένα νέο ενεργειακό μείγμα, με λιγότερο λιγνίτη και περισσότερες ΑΠΕ.

Τρίτον, ενισχύσαμε τη ρευστότητα της ΔΕΗ περίπου κατά 1,5 δισ. ευρώ, εξοφλώντας οφειλές που είχε συσσωρεύσει η προηγούμενη κυβέρνηση, συνάπτοντας μακροχρόνια σύμβαση για τα κτίρια του δημοσίου, εξασφαλίζοντας ικανοποιητικό τίμημα για το μειοψηφικό πακέτο του ΑΔΜΗΕ που έλαβε η State Grid και, πρόσφατα, καταργώντας το τέλος προμηθευτή και το λιγνιτικό τέλος. Αυτό, σε συνδυασμό με τον περιορισμό των χρεών (που συσσωρεύτηκαν πριν το 2015) κατά 1 δισ. ευρώ και την αναχρηματοδότηση των οφειλών που απομένουν (3,9 δισ. ευρώ) με μακροπρόθεσμο δανεισμό, επιτρέπουν στη ΔΕΗ να αποφύγει κάθε σκέψη αύξησης των τιμολογίων».

Αντιθέτως, συνέχισε ο ίδιος, σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία της Eurostat, η τελική τιμή της ενέργειας στην Ελλάδα κατέγραψε το α’ εξάμηνο του έτους μείωση 3,6% – τη δεύτερη μεγαλύτερη στην ΕΕ. Υπενθυμίζω ότι είχε προηγηθεί υποχώρηση 6% κατά το β’ εξάμηνο του 2017. «Με το δε σχέδιο για τις διασυνδέσεις της Κρήτης και των Κυκλάδων με το ηπειρωτικό σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας, εκτιμώ ότι οι χρεώσεις για ΥΚΩ στους λογαριασμούς σχεδόν θα μηδενιστούν, επιτρέποντας την περαιτέρω υποχώρηση των τιμών κατά περίπου 10%» τόνισε ο κ. Σταθάκης.


Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.